Firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku Jaaakki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jaaakki

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Grupa Patronus Sp. z o.o. , czy jest się czego obawiać od tego typu firmy czy raczej straszą ?

Mam tam mandat za brak biletu , dostałam list polecony od nich zatytułowany .
,, przedsądowe wezwanie do zapłaty '' , nie mam teraz pieniędzy żeby im to zapłacić i się zastanawiam czy z firmami windykacyjnymi jest sens rozmawiać , chcę to uregulować tylko w innym terminie , ale też nie chcę sprawy w e sądzie ktoś może coś poradzić ?

Jaaakki napisał:
ktoś może coś poradzić ?
Podobnych tematów tysiące. Poczytaj, potem zadaj pytanie z którego będzie coś wynikało.
Chyba, że przedmówca ma czas i chęci ciągnąć Ciebie powoli za język :)

To nie jest mandat. Z firmami windykacyjnymi z definicji nie ma sensu rozmawiać. Ale jeśli nie chcesz sprawy w e-sądzie, to zapłać. Na 99% nie musisz, ale bez sprawy tego nie udowodnisz.

Chyba, że przedmówca ma czas i chęci ciągnąć Ciebie powoli za język
Ja sobie pociągam:

@Jaakki:
1. Data zdarzenia
2. Kto jest wierzycielem

1 ) 09.2016
2 ) Grupa Patronus Kancelaria Patronus - kancelaria/firma windykacyjna

No to nawet nie jest przedawnione, ale jeśli zmienił się wierzyciel, to ja bym sprzeciw ryzykował. W razie nakazu zapłaty.

to ja bym sprzeciw ryzykował. W razie nakazu zapłaty. Tzn co masz na myśli ?

I mam jeszcze jedno pytanie , czy jest możliwość gdzieś sprawdzenia czy sprawa w sądzie została założona ?

Syphar napisał:
Nie bój nic, przyjdzie pocztą.
Pocztą przyjdzie nakaz zapłaty, oczywiście koszty będą większe, więc czy "nie bój nic" to dobra odpowiedź ?
Gdyby pytający troszkę poczytał forum, zapewne załapałby podstawy, teraz prowadź go za rączkę jak się do tego zobowiązałeś :)

Pocztą przyjdzie nakaz zapłaty, oczywiście koszty będą większe, więc czy "nie bój nic" to dobra odpowiedź ?
Wtedy będziemy pisać sprzeciw. Nie jest to przedawnione i zapewne nie dopuszczą do tego, ale udowodnienie cesji oraz w ogóle istnienia pierwotnego zobowiązania akurat tego wierzyciela przerośnie.

Syphar napisał:
ale udowodnienie cesji
O ile takowa była. Jakoś tak nie do końca daję wiarę poniższemu;
Jaaakki napisał:
2 ) Grupa Patronus Kancelaria Patronus - kancelaria/firma windykacyjna
Może działają w imieniu przewoźnika ?
Syphar napisał:
...tego wierzyciela przerośnie.
Hmm... odważna odpowiedź :)

Syphar napisał:
Jeśli rzeczywiście to oni są wierzycielem, to osobiście mu ten sprzeciw napiszę.
Tu nie chodzi o napisanie sprzeciwu tylko o ewentualne zarzuty które zostaną podniesione i czy będą one miały oparcie w stanie faktycznym. Zapewne dobrze znasz tą firmę skoro tak daleko jesteś pewny swego i wiesz, że skupują wierzytelności jak buraki cukrowe na skupie :)
Cóż, takiego rozeznania z ww. firmą nie mam, z chęcią poczytam jaki będzie rozwój sytuacji :)

Tu nie chodzi o napisanie sprzeciwu tylko o ewentualne zarzuty które zostaną podniesione i czy będą one miały oparcie w stanie faktycznym.
Zgoda. Bez kwitów i tak się więcej nie powie.

Zapewne dobrze znasz tą firmę skoro tak daleko jesteś pewny swego i wiesz, że skupują wierzytelności jak buraki cukrowe na skupie
Aż tak dobrze jak ptaszysko to nie, ale wystarczająco dobrze, żeby owe zakupy potwierdzić.

Powrót