Firma windykacyjna

• Autor wątku Autor wątku Paulyn96
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Paulyn96

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Dzień dobry.

Kilka lat temu miałam dług za kredyt odnawialny w ***, co doprowadziło do zajęcia komorniczego na rencie rodzinnej po zmarłym ojcu. W czasie spłacania długu skontaktowała się ze mną firma *** mówiąc mi, że oni odkupili ten dług i że mam im go spłacić. Pan przez telefon był bardzo niemiły, a wręcz chamski. Nie dogadywałam się z nimi w żaden sposób i zaczęłam ignorować telefony, a dług został w całości spłacony poprzez wyżej wymienione potrącenia komornicze. Spłata nastąpiła około 1,5 roku temu i nie mam już żadnych długów. Mimo to firma *** w dalszym ciągu do mnie wydzwania i mam wrażenie, że podchodzi to już pod nękanie. Potrafią dzwonić 10 razy dziennie z różnych numerów zarówno o 6:00 rano jak i o 22:00 wieczorem. Naczytałam się dużo informacji na temat tej firmy w internecie (że oszusci itp.) i po prostu blokuję numery, z których dzwonią, ale nie ukrywam, że już mnie to męczy i chciałabym mieć święty spokój. Jak mogę rozwiązać tą sytuację? Czy poważnie mam im płacić za dług, który już został spłacony?

Z góry dziękuję za wszystkie porady.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Paulyn96 napisał:
Czy poważnie mam im płacić za dług, który już został spłacony?
nie,
Paulyn96 napisał:
Jak mogę rozwiązać tą sytuację?
1. blokuj numery,
2. wyślij oficjalne pismo o zaprzestaniu nękania twojej osoby,
3. zagroź pozwem,

Paulyn, to co opisałaś nie bardzo "trzyma się kupy" Blokować numery telefonów można, ale to nie rozwiąże problemu. Jeśli dług został spłacony w całości poprzez egzekucję komorniczą, nikt nie powinien już Cię nękać telefonami. Powinnaś odebrać telefon. Jeśli trafisz na gbura nie musisz rozmawiać, rozłącz się. Poczekaj aż zadzwoni ktoś mniej sfrustrowany. Wtedy wypytaj o co chodzi, czego od Ciebie się domagają. Dodatkowo wejdź do baz dłużników i sprawdź, która firma i dlaczego tam Cię umieściła. Jeśli ustalisz te informacje wróć na forum i zapytaj co dalej robić.

Alladyn na forum były już nie raz przypadki, że firma windykacyjna pomimo spłaty zadłużenia u komornika, twierdziła że trzeba jeszcze dopłacić odsetki od odsetek. Taki jest po prostu styl tych firm.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Śledząc wpisy Paulyn na forum, można wywnioskować, że ten odnawialny kredyt nie był większy od kwoty 1500 zł. Nawet gdyby, to odsetek powinno być kilkanaście złotych, nie więcej (jeśli mówimy o roszczeniach zgodnych z prawem). Jeśli sami dopisali nienależne kwoty można powalczyć. Paulyn musiałaby to jakoś sensownie tu opisać. Wróżymy z fusów na tym etapie.

Powrót