Firma z UK self employed, a umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku timmy84pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

timmy84pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

jestem w takiej sytuacji:

Firma z UK chce mnie zatrudnic, nie ma jednak jeszcze oddzialu w PL (beda go zakladac i potrzebuja na to paru miesiecy). Na razie zatrudniaja pracownikow jako self employed, a jak zaloza oddzial, to beda oferowac umowe o prace. Nie chce mi sie zakladac firmy tylko po to zeby ja za pare miesiecy zamknac.

Chce podpisac z nimi Kontrakt. Jest w nim informacja, ze co miesiac mam im przesylac invoice (faktura, rachunek?).
Czy taki kontrakt w PL moze byc traktowany jako umowa zlecenie? Podobno w Anglii czegos takiego nie odrozniaja, bo to jakis wymysl polskiego prawa.
Majac umowe zlecenie z firma z zagranicy, ktory nie ma oddzialu w PL, nie majac wlasnej dzialalnosci gospodarczej, moge sam rozliczac podatki i placic ZUS. Taki zapis o tym, ze ja musze sie sam rozliczac stoi nawet w kontrakcie.

I teraz najwazniejsze, czy musze zakladac firme, czy moge podpisac z nimi kontrakt bez zakladania firmy.

Majac umowe zlecenie moge przesylac im rachunki, bo takie cos jako osoba prywatna moge wystawic, czy ktos wie, czy takie cos w UK jest uznawane? Co ew. powinno sie na takim rachunku znalezc, jesli ja i tak sam wszystko rozliczam w PL, czy wystarczy kwota brutto?

Czy jednak powinienem zalozyc firme i wystawiac im faktury. Jak dokladnie tlumaczy sie slowo "invoice"?

Czym sie rozni faktura od rachunku w takim wypadku? Czy dla nich robi to jakas roznice, czy ktos wie jak oni sie z tego rozliczaja?

Dziekuje za wszelkie informacje
piotrek

Powrót