Firma: zamówienie wykonane, zapłaty brak

• Autor wątku Autor wątku dromaiidae
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dromaiidae

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór,
Nie wiem czy napisałem tę wiadomość w dobrym dziale. Jeśli nie, przepraszam i proszę moderatorów o przeniesienie.
Prowadzę własną działalność zajmującą się budowlanką, malowaniem itp. Dostałem pewne zamówienie - oczywiście wszystko legalnie z umową i rachunkami - oraz zaliczkę. Wszystko o łącznej wartości około 60 tysięcy złotych. Prace wykonałem, a zleceniodawca stwierdził, że nie zapłaci mi teraz należnych pieniędzy. Konflikt trwa od pięciu tygodni, ja do końca lipca muszę zapłacić należny podatek VAT, a zleceniodawcy się nie spieszy. Co mogę w takiej sytuacji zrobić?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.

Wezwać do zapłaty (pisemnie za zpo) pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową, wyznaczyć ostateczny termin zapłaty. I jak nie zapłaci - sąd w trybie nakazowym.

korf napisał:
I jak nie zapłaci - sąd w trybie nakazowym.
Jeśli faktura nie jest zaakceptowana, ani nie ma akceptacji odbioru zlecenia to w nakazowym nie pójdzie

dromaiidae napisał:
oczywiście wszystko legalnie z umową i rachunkami - oraz zaliczkę.
Rozważałem opis. Wydaje się, że nie było jednej faktury? Być może masz Ty rację....

Wystawiłem fakturę i mam ją podpisaną, także jest zaakceptowana.
jakie są odsetki ustawowe? Liczą się od daty wysłania wezwania czy podpisania faktury?
Jeżeli droga sądowa,oni są w innym mieście od mojego, to w moim sądzie czy w ich mieście?
Dziękuję za odpowiedzi

Ostatnia edycja:
Odsetki ustawowe to 8% rocznie, liczysz od dnia następnego po terminie płatności określonym fakturą. Jeśli fakturka zaakceptowana to jazda w nakazowym. Możesz próbować w sądzie u siebie, a nuż się pozwany nie sprzeciwi temu.

dromaiidae napisał:
Liczą się od daty wysłania wezwania czy podpisania faktury?
Od daty wymagalności.
Nakazowy - EPU Lublin. Taniej, szybciej, prościej

Raczej powinienem po 23,00 milczeć. Dzięki Amelia.

Powrót