firma zarejestrowana w Pl, usługi w De

• Autor wątku Autor wątku anjaaa87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anjaaa87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

Odnoszę się z zamiarem założenia firmy zatrudniającej ok 5 osób, Polaków.Firma ta miałaby świadczyć usługi na terenie Niemiec. W związku z tym mam kilka pytań;
Czy jest możliwość zarejestrowania firmy w PL, opłacania tam Zus, składek zdrowotnych i świadczenia swoich usługi niemieckiej firmie(naturalnie płacenia Steuer w Niemczech) ?
Czy może lepiej założyć firmę Ug w Niemczech? co za czym idzie płacić pełne składki...
Czy są może przewidziane ulgi dla nowych przedsiębiorców?
Jestem zameldowana w Niemczech, jak również moi potencjalni pracownicy.

Na dzień dzisiejszy nie jestem w stanie zagwarantować im ciągłości zleceń, w związku z czym nie chciałabym się już na samym początku wpakować w duże koszty.

Może byłby ktoś skory udzielić mi rady :help:

Temat jest dość szeroki, ale jedno jest najważniejsze: Jeśli ci pracownicy, zatrzudnieni na umowie o pracę w polskiej firmie w Polsce, pracować będą w Niemczech, to będą oni podlegać także niemieckiemu ustawodawstwu pracy. Oznacza to np., że obowiązuje płaca minimalna (8,50 Euro za godz. brutto), a także inne obowiązki pracodawcy w zależności od branży i "układu zbiorowgo", czyli tzw. "Tarifvertrag". Po przekroczenie 183 dni pracy w Niemczech podatek od wynagrodzeń musi być odprowadzany do niemieckiego urzędu skarbowego (Finanzamt)). Najważnie jest tutaj, że zastosowanie będą miały przepisy o tzw. oddelegowaniu pracowników; niem. ustawa "Arbeitnehmerentsendegesetz".

Powrót