Firmanctwo

• Autor wątku Autor wątku Tomasz G
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomasz G

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem Przedstawicielem Handlowym producenta z branży FMCG, jak dotąd zajmowałem się przyjmowaniem zamówień od detalistów i przekazywałem owe zamówienia hurtowni w celu ich realizacji.
Na chwilę obecną to się zmieniło... mianowicie dostałem fizycznie (na podstawie WZ hurtowni) pewną ilość towaru do sprzedaży bezpośredniej z samochodu. Sprzedaż ta działa na zasadzie wydania towaru z samochodu, pobranie za ten towar pieniędzy i wystawienie WZ z pieczątką hurtowni.
Hurtownia wystawia F-VAT na podstawie WZ i dostarcza f-rę osobiście lub pocztą.
Mam pewne wątpliwości co do legalności takiej sprzedaży, stąd moje pytania:
1) Czy mogę wystawiać dokument WZ z pieczątką hurtowni nie będąc jej pracownikiem?
2) Czy takie posługiwanie się cudzą pieczątką można nazwać firmanctwem?
3) Czy właściciel takiej hurtowni nie musi zawierać ze mną jakiejś formy umowy (np. o dzieło czy zlecenie)?
Z góry dziękuję za odpowiedź lub za znalezienie innych luk w tym systemie.

Rozumiem, że trudne pytania zadaję - ale to jest forum prawne i nikt nic nie może napisać na w/w temat?

[QUOTETomasz G]Jestem Przedstawicielem Handlowym producenta [/QUOTE]
Jaki dokument mówi o tym, że jest Pan przedstawicielem handlowym?
Dla mnie to Pan prowadzi sprzedaż obwoźną "nielegalną", lub wykonuje Pan pracę "na czarno".
Niech Pan się modli, aby nie zatrzymała Pana Inspekcja Drogowa, lub Policja.

Dziękuję za udział w dyskusji.
Z moim pracodawcą (producentem) wiąże mnie umowa o pracę na pełny etat jako przedstawiciel handlowy.
Z hurtownią - której towar sprzedaję nie jestem związany w żaden sposób.
(sprzedaję towar który moja firma wyprodukowała - ale hurtownia go nabyła, więc jest to towar hurtowni).
Mojego pracodawcę i hurtownię wiąże umowa dystrybucyjna.
Z tego co wiem nie ma w niej żadnego wpisu o sprzedaży bezpośredniej.
My jako producent, mamy zapisane w regonie "sprzedaż hurtowa i dystrybucja art....".
Powoływałem się u mojego pracodawcy na:
Art. 113 Ordynacji Podatkowej:
Jeżeli podatnik, za zgodą innej osoby, w celu zatajenia prowadzenia działalności gospodarczej lub rzeczywistych rozmiarów tej działalności, posługuje się lub posługiwał się imieniem i nazwiskiem, nazwą lub firmą tej osoby, osoba ta ponosi solidarną odpowiedzialność z podatnikiem całym swoim majątkiem za zaległości podatkowe powstałe podczas prowadzenia tej działalności.

oraz kodeks karno-skarbowy

Art. 55. § 1. Podatnik, który w celu zatajenia prowadzenia działalności gospodarczej na własny rachunek lub rzeczywistych rozmiarów tej działalności posługuje się imieniem i nazwiskiem, nazwą lub firmą innego podmiotu i przez to naraża Skarb Państwa lub jednostkę samorządu terytorialnego na uszczuplenie podatku,
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych albo karze pozbawienia wolności do lat 2, albo obu tym karom łącznie.
§ 2. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie jest małej wartości, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny do 720 stawek dziennych.
§ 3. Jeżeli kwota podatku narażonego na uszczuplenie nie przekracza ustawowego progu, sprawca czynu zabronionego określonego w § 1
podlega karze grzywny za wykroczenie skarbowe.

Zostałem za to "zbanowany" gdyż nikt nie uszczupla podatku - jak twierdzi mój przełożony.
Stwierdził, że hurtownia za tę sprzedaż odprowadza podatek i nasza firma płaci za mnie podatek.

Co wy na to?

Nie bedąc pracownikiem hurtowni nie ma Pan prawa posługiwania się jej pieczątką lub drukami. By mógł Pan prowadzić sprzedaż na rzecz tego podmiotu, musi Pan mieć umowę - jak słusznie Pan podał, nawet cywilnoprawną. A to, że sprzedaje Pan wyroby macierzystej firmy, nie ma znaczenia, ponieważ jest to towar należący w tym momencie już do hurtowni.

Właśnie o to mi chodziło natalie-s1959.
Tylko potrzebowałbym jakąś podstawę prawną.
Jaki § o tym mówi. W jakiej ustawie szukać? Niebawem będę miał rozmowę z kierownictwem na w/w temat - wolałbym być konkretnie przygotowany.

Powrót