Firmowe pliki

• Autor wątku Autor wątku pracownik992
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pracownik992

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Pracuję w firmie która tworzy wiele projektów. Jestem tam od 4 lat i dla podnoszenia własnych kwalifikacji czasami sobie zgrywałem pliki z tymi projektami i w domu nad nimi siedziałem i analizowałem aby dowiadywac się co i jak robią konstruktorzy. Szefostwo o tym wiedziało bo kiedyś wspomniałem i nie było z tym problemu. Ale zauważyłem że informatyk sprawdzał laptopa jakie pliki zostały w ostatnim czasie zgrane lub skopiowane a ja sobie w niedawnym czasie kopiowałem kilka plików i teraz moje pytanie brzmi czy moga zostać wobec mnie wszczęte jakieś procedury prawne w związku kradziezy jakis plików firmowych ? Dodam że plików nikomu nie udostepniałem ani ni epokazywałem. Po prostu przejrzałem i je usuwałem. Ale jestem trochę zaniepokojony cała tą sytuacją. Proszę o odpowiedż.

Jeśli projekty nie były rozpowszechnione i robiłeś to bez zgody uprawnionego to naruszyłeś prawa autorskie.

Tak ale jeśli wiedzieli o tym to też. I pytanie co mi mogą za coś takiego zrobić?

pracownik992 napisał:
Tak ale jeśli wiedzieli o tym to też. ...
A jak to udowodnisz?

Tu mogą wysunąć roszczenia cywilnoprawne w oparciu o Art. 78. oraz Art. 79. Prawa autorskiego.

A o jakąś kradzież czy coś takiego mogą posadzić ?

Należałoby dowieść, że zrobiłeś to w celu uzyskania korzyści materialnych.

A Pytanie czy dyscyplinarnie mogą mnie zwolnić?

Powrót