Firmy windykacyjne, a upadłość konsumencka jednego z dłużników.

• Autor wątku Autor wątku oden_sz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

oden_sz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Szanowni Państwo,
chciałbym zwrócić się o pomoc w temacie. Posiadaliśmy z żoną wspólne zobowiązania w dwóch bankach (oboje byliśmy kredytobiorcami). Były to dwa kredyty. Pod koniec 2016 roku złożyliśmy wnioski o ogłoszenie upadłości konsumenckiej. W przypadku żony Sąd ogłosił upadłość i obecnie trwa jeszcze postępowanie upadłościowe, a w moim przypadku w związku z tym, że prowadziłem działalność gospodarczą (w chwili składania wniosku była zamknięta) mój wniosek został oddalony. Moja sprawa trafiła do komornika i zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne we wrześniu 2017 na wniosek dwóch w/w banków. W listopadzie 2017 jeden z banków scedował wierzytelność do funduszu Debito obsługiwanego przez GetBack S.A. Z chwilą cesji bank złożył do komornika wniosek o zawieszenie postępowania. W maju br. drugi bank scedował wierzytelność na fundusz obsługiwany przez Kruk S.A. Złożyłem do obu banków wnioski o umorzenie postępowania egzekucyjnego w związku ze zmianą wierzycieli. Komornik umorzył z końcem sierpnia br oba postępowania.
Docelowo chcę podpisać z obiema w/w firmami ugodę, żeby dobrowolnie spłacić swoje zobowiązania. Od listopada 2017 GetBack S.A. też "stara" się dojść do porozumienia, ale ja postawiłem im jeden warunek. Podpiszemy ugodę w sytuacji kiedy porozumiem się z drugim wierzycielem i zostaną zdjęte zajęcia przez komornika. To drugie już nastąpiło. Jest jednak problem z porozumieniem się z Kruk S.A. Wg nich nie mogą prawnie nawiązać ze mną porozumienia, ponieważ żona też widnieje w tym zobowiązaniu, a wobec niej prowadzone jest postępowanie upadłościowe. Mogę wpłacać dobrowolnie kwoty. Nie zgodziłem się, ponieważ zależy mi, żeby wiązała nas ugoda. Powiedzieli, że jest to bardzo niestandardowa sytuacja i będą szukali rozwiązania. Zastanawiam się w takim razie jak GetBack S.A. to rozwiązał, ponieważ jest to analogiczne zobowiązanie. W przypadku jednego i drugiego kredytu żona była głównym kredytobiorcą, a ja współ.
W przypadku GetBack S.A. już raz zauważyłem blef z ich strony jako, że bank złożył wniosek o zawieszenie postępowania, żeby oni mogli je przejąć, ale wystarczyło jedno pismo do banku i od razu poszło umorzenie.
Czy GetBack S.A. jest tak samo przyblokowany w związku z upadłością żony, a nie są tego świadomi lub specjalnie o tym nie mówią? Czy może jest jakieś rozwiązanie dla Kruk S.A.?

Z góry dziękuję za pomoc.

Moja sprawa trafiła do komornika i zostało wszczęte postępowanie egzekucyjne we wrześniu 2017 na wniosek dwóch w/w banków.
Na wniosek, ale na jakiej podstawie? Nakazy zapłaty, wyroki, czy bankowe tytuły egzekucyjne? Kiedy wystawiono tytuł egzekucyjny, jakikolwiek by on nie był?

Od odpowiedzi na to pytanie zacznij rozważania. Bo zależnie od tego, na jakiej podstawie banki prowadziły tą egzekucję, zmienia się Twoja pozycja w negocjacjach.

W przypadku pierwszego banku był to nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym z dnia 06/03/2017 (klauzula wykonalności 13/09/2017), a drugi nakaz zapłaty w postępowaniu nakazowym z dnia 27/03/2017 (klauzula wykonalności 26/06/2017).
Pierwsze zadłużenie trafiło do GetBack S.A., a drugie do Kruk S.A.

Pozdrawiam,

OK. Jeżeli chodzi o nakaz w upominawczym, to udałbym się z tym do profesjonalnego pełnomocnika - adwokat/radca prawny. Chyba, że czujesz się na siłach sam. Istnieje możliwość, że do zapłaty będzie okrągłe zero (nie spotkałem się w ich przypadku z cesją wierzytelności prawidłowo przedstawioną przed sądem).

Natomiast drugi - bardzo uważnie czytaj ugodę - proponują zwykle niekorzystne ugody, bardziej niekorzystne niż egzekucja komornicza.

Czy w związku z tym czekać aż od pierwszego przyjdzie nakaz zapłaty? Czy zacząć działać? Jak mam rozumieć nieprawidłowo przeprowadzoną cesję?

Wg drugiego nie są w stanie w chwili obecnej nic zrobić w związku z postępowaniem upadłościowym żony. Jak się to ma do negocjacji?

Z góry dziękuję,

Czy w związku z tym czekać aż od pierwszego przyjdzie nakaz zapłaty?
Można, ale to nie jest konieczne. Wystąp do nich (najlepiej pisemnie) o przedstawienie Ci dowodu, że kupili to zobowiązanie. Jak nie zechcą, to pewnie nic nie mają. A jak rozumieć... Spotykałem się z różnymi "kwiatkami". A to fundusz przedstawiał umowę cesji z wyciągiem z załącznika, z którego nie wynikało, że jest załącznikiem do tej umowy. A to przedstawiał umowę cesji z podpisem po stronie banku sprzedającego pana X, tylko, że nie przedstawiał umocowania pana X do działania w imieniu banku, jeszcze w innym przypadku była cesja w porządku, ale warunkowa - wierzytelności przechodziły na kupujący fundusz w chwili zapłaty za nie - a brak dowodu wpłaty ceny w dowodach. I tak dalej. Nie da się przewidzieć, co może być nie tak - ale jak widać sporo spraw.

Co do drugiego - no nie są w stanie to nie są, nie mają obowiązku. Natomiast nie jest prawdą, że nie mogą - mogą, tylko nie chcą.

Szanowni Państwo,
chciałbym wrócić do tematu. W/w sytuacja zmieniła się o tyle, że obecnie nie posiadał żadnego zajęcia komorniczego w związku z opisanymi wyżej zobowiązaniami. Chciałbym natomiast dopytać o kilka kwestii:
1. Zarówno GetBack jak i Kruk nie podejmują żadnych działań dotyczących odzyskania ze mnie należności (dla przypomnienia żona była głównym kredytobiorcą, a ja współkredytobiorcą. Żona ma ogłoszoną upadłość ponad 2 lata temu, ale do dzisiaj syndyk pobiera 50% jej wynagrodzenia - czekamy na zakończenie postępowania i ustalenie planu spłat). Czy w związku z tym moja sytuacja się jakoś zmienia?
2. Czy pomimo trwającego wyżej opisanego procesu istnieje możliwość przedawnienia? Jeżeli tak, to po jakim czasie?
3. Jak rozwód może wpłynąć na w/w zobowiązania i roszczenia wierzycieli wobec nas?
4. Opisane wcześniej tytuły wykonawcze cedują się z chwilą nabycia wierzytelności? Czy firmy windykacyjne muszą ponownie składać wnioski do sądów?

Z góry dziękuję za pomoc.

Jeżeli były nakazy zapłaty to wystarczy tylko przez nowego wierzyciela przepisać klauzulę wykonalności na siebie w trybie art 788 k.p.c.

robinson21 napisał:
Jeżeli były nakazy zapłaty to wystarczy tylko przez nowego wierzyciela przepisać klauzulę wykonalności na siebie w trybie art 788 k.p.c.

Proszę o informację, co jest powodem w takim razie, że żadna z w/w firm nie próbuje odzyskać swoich należności? Od momentu cesji z banku nie przyszła żadna korespondencja, czy wezwania. Adresy są aktualne. Blokuje to jakoś upadłość żony?

Pozdrawiam,

Powrót