J
Jakub74
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry
WPROWADZENIE:
Syn super ambitny - nie liczy na szkołę, tylko sam się uczy branży - 15 lat.
Rok ostrej nauki - i ciągle chce więcej. Nie do porównania z typowymi nastolatkami.
Branża - programowanie.
Chce robić zlecenia na Fiverr - super - tylko problem z prawem.
On załatwi Fiverr, ale ja muszę zająć się podatkami - w przy tej ilości zapału szybko przekroczy limity gdzie taki zarobek "ujdzie w tłumie".
Znałem bardzo dawno kogoś, kto robił "poza skarbówką" i miał okropny problem z wydaniem tych pieniędzy w znacznych ilościach. Ale to było strasznie dawno.
Nie chce wpakować w to syna - więc trzeba zrobić to legalnie.
Szacowane ilości - przez kilka lat może urosnąć to kilkunastu tysięcy miesięcznie - to przecież dollary - czyli (teraz) cztery razy złotówka - a on ma cały czas świata - minus szkoła - i cały zapał świata - utrzymał go już dużo ponad rok więc to nie sezonowe, a zapał rośnie.
Praca - z ludźmi zza granicy - ale wypłaca jedna jednostka - Fiverr - wypłata w dolarach lub euro.
Z samą robotą nie będzie problemu - Fiverr to załatwia - żadnych (problematcznych) kontraktów, itp. - ale problem z wypłatą.
JA - słaba wiedza o podatkach
GDZIE JEST PROBLEM?
Zlecenia wypełnione - super - ale kasa dalej jest na Fiverrze
Jak ją wypłacić zgodnie z prawem?
Fiverr nakłada 100% odpowiedzialności odprowadzania podatków na osobę, która wypłaca pieniądze.
PYTANIE:
Jak mogę legalnie wypłacić takie pieniądze i odprowadzić podatek?
Akceptuję wszystko, co może mi się przydać
- Serwisy, które mogłyby się tym zająć za mnie
- Jak ja mogę to załatwić
- Jak wam udało się to załatwić
- Jak komuś innemu udało się to załatwić
- Porady
- Jak działają podatki - wszystko co może nam się przydać - mam bardzo ograniczoną wiedzę o podatkach - ale wolę sam się douczyć, by zrozumieć profesjonalną odpowiedź, niż nie otrzymać odpowiedzi wcale
- Wszystko, co pomoże mi i innym, którzy mają ten sam problem
- Dodatkowe pytania. To ty się znasz - nie ja - więc jak masz pytania, to pisz
Sugerowane mini-pytania:
- Czy trzeba coś takiego rejestrować?
- Jak wyglądałby taki proces krok po kroku?
- Jak państwo postrzega taki zarobek? - Ja jestem właścicielem konta, ja wypłacam, ale syn pracuje.
NOTATKI
Mam własną firmę IT - jestem jedynym pracownikiem.
Może udałoby się podpiąć ten przychód pod firmę?
Skoro Fiverr i tak wymaga, abym to ja był właścicielem konta - to czy przypadkiem cała ta procedura nie ogranicza się do odprowadzania podatków jako dorosły? W takiej sytacji syn tylko dostaje *wysokie kieszonkowe* za *pomoc* w mojej pracy? Jeżeli tak jest - i tak bardzo chętnie dowiem się jak odprowadzić te podatki, bo dalej nie mam pojęcia.
Nie znalazłem ani jednej dobrej odpowiedzi na takie pytanie w internecie
Świetnie by było, aby taka wiedza była dostępna za darmo w internecie - wątpie, że jako jedyny mam taki problem, a szkoda byłoby zmarnować taki potencjał. Może nie wszyscy mają 15-latka, ale raczej jest dużo 17-latków w podobnej sytuacji, a z dobrego źródła informacji skorzystają wszyscy.
Fiverr i tak wymaga, aby konta niepełnoletnich były tak naprawdę 'posiadane' przez kogoś dorosłego - czyli jak wypłata - to na moje konto - a potem do syna na konto ręcznie.
W tym pytaniu chodzi o "co zrobię z wypłaconymi, ale (jeszcze) nieopodatkowanymi pieniędzmi", a nie chodzi o to "Jak przekonać Fiverra, aby wypłacił pieniądze"
Jakub
WPROWADZENIE:
Syn super ambitny - nie liczy na szkołę, tylko sam się uczy branży - 15 lat.
Rok ostrej nauki - i ciągle chce więcej. Nie do porównania z typowymi nastolatkami.
Branża - programowanie.
Chce robić zlecenia na Fiverr - super - tylko problem z prawem.
On załatwi Fiverr, ale ja muszę zająć się podatkami - w przy tej ilości zapału szybko przekroczy limity gdzie taki zarobek "ujdzie w tłumie".
Znałem bardzo dawno kogoś, kto robił "poza skarbówką" i miał okropny problem z wydaniem tych pieniędzy w znacznych ilościach. Ale to było strasznie dawno.
Nie chce wpakować w to syna - więc trzeba zrobić to legalnie.
Szacowane ilości - przez kilka lat może urosnąć to kilkunastu tysięcy miesięcznie - to przecież dollary - czyli (teraz) cztery razy złotówka - a on ma cały czas świata - minus szkoła - i cały zapał świata - utrzymał go już dużo ponad rok więc to nie sezonowe, a zapał rośnie.
Praca - z ludźmi zza granicy - ale wypłaca jedna jednostka - Fiverr - wypłata w dolarach lub euro.
Z samą robotą nie będzie problemu - Fiverr to załatwia - żadnych (problematcznych) kontraktów, itp. - ale problem z wypłatą.
JA - słaba wiedza o podatkach
GDZIE JEST PROBLEM?
Zlecenia wypełnione - super - ale kasa dalej jest na Fiverrze
Jak ją wypłacić zgodnie z prawem?
Fiverr nakłada 100% odpowiedzialności odprowadzania podatków na osobę, która wypłaca pieniądze.
PYTANIE:
Jak mogę legalnie wypłacić takie pieniądze i odprowadzić podatek?
Akceptuję wszystko, co może mi się przydać
- Serwisy, które mogłyby się tym zająć za mnie
- Jak ja mogę to załatwić
- Jak wam udało się to załatwić
- Jak komuś innemu udało się to załatwić
- Porady
- Jak działają podatki - wszystko co może nam się przydać - mam bardzo ograniczoną wiedzę o podatkach - ale wolę sam się douczyć, by zrozumieć profesjonalną odpowiedź, niż nie otrzymać odpowiedzi wcale
- Wszystko, co pomoże mi i innym, którzy mają ten sam problem
- Dodatkowe pytania. To ty się znasz - nie ja - więc jak masz pytania, to pisz
Sugerowane mini-pytania:
- Czy trzeba coś takiego rejestrować?
- Jak wyglądałby taki proces krok po kroku?
- Jak państwo postrzega taki zarobek? - Ja jestem właścicielem konta, ja wypłacam, ale syn pracuje.
NOTATKI
Mam własną firmę IT - jestem jedynym pracownikiem.
Może udałoby się podpiąć ten przychód pod firmę?
Skoro Fiverr i tak wymaga, abym to ja był właścicielem konta - to czy przypadkiem cała ta procedura nie ogranicza się do odprowadzania podatków jako dorosły? W takiej sytacji syn tylko dostaje *wysokie kieszonkowe* za *pomoc* w mojej pracy? Jeżeli tak jest - i tak bardzo chętnie dowiem się jak odprowadzić te podatki, bo dalej nie mam pojęcia.
Nie znalazłem ani jednej dobrej odpowiedzi na takie pytanie w internecie
Świetnie by było, aby taka wiedza była dostępna za darmo w internecie - wątpie, że jako jedyny mam taki problem, a szkoda byłoby zmarnować taki potencjał. Może nie wszyscy mają 15-latka, ale raczej jest dużo 17-latków w podobnej sytuacji, a z dobrego źródła informacji skorzystają wszyscy.
Fiverr i tak wymaga, aby konta niepełnoletnich były tak naprawdę 'posiadane' przez kogoś dorosłego - czyli jak wypłata - to na moje konto - a potem do syna na konto ręcznie.
W tym pytaniu chodzi o "co zrobię z wypłaconymi, ale (jeszcze) nieopodatkowanymi pieniędzmi", a nie chodzi o to "Jak przekonać Fiverra, aby wypłacił pieniądze"
Jakub