Font a logo

• Autor wątku Autor wątku nesti89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nesti89

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie. Proszę Was o pomoc.

Zrobiłam logo i nie wiem czy napis (nazwa firmy), który znajduje się pod logo może być wykorzystywany (komercyjnie).

W napisie wykorzystałam podobną czcionkę jak poniższa. Mam do Was pytanie na przykładzie poniższej jak sprawdzić czy mogę wykorzystać ją w logo za darmo albo po kupnie fonta albo w ogóle:

Kristen ITC Semi-Expanded

Znalazłam takie coś:
ITC Kristen Normal™ - Licensing ? MyFonts

- niestety jest tam mowa o Kirsten ITC Normal, nigdzie nie mogę znaleźć Kristen ITC Semi-Expanded

Zakładając że wszystko jest ok (te dwie nazwy to jedno i to samo), w zapisie licencji nie widzę nic na temat wykorzystania czcionki w logo:

Monotype Font Software End User License Agreement ? MyFonts

:roll:

nesti89 napisał:
... Mam do Was pytanie na przykładzie poniższej jak sprawdzić czy mogę wykorzystać ją w logo za darmo albo po kupnie fonta albo w ogóle:...
Odpowiedź odnajdziesz w treści licencji, nie możesz.

LeszsekS napisał:
Odpowiedź odnajdziesz w treści licencji, nie możesz.

Dlaczego nie mogę?

Skontaktowałam się z dwiema różnymi stronami sprzedającymi fonty i w obu przypadkach pisali, że mogę w ramach podstawowej licencji desktop.

Pisali, że problem byłby w przypadku użycia poszczególnych literek, ale w przypadku słów/zwrotów jest OK
Pisali też, że logo mieści się w ramach output, więc mogę go dystrybuować, ale nie redystrybuować fontu samodzielnie...

więc jak to jest? :ooo:

LeszsekS napisał:
Zapoznaj się z treścią licencji.

I czemu służy ten komentarz? Nabijaniu licznika? :roll:

Przecież napisałam, że odpisano mi na 2 różnych www, że można używać tego fontu w logo.

Zwyczajnie w licencji jest dużo zawiłości i chciałabym uzyskać odpowiedź - dlaczego nie i dlaczego tak. A nie żeby przeczytać, bo to zrobiłam dawno.

nesti89 napisał:
I czemu służy ten komentarz?...
A czemu ma służyć ten głupi komentarz, przeczytaj licencję do będziesz wiedzieć kto ma rację.
nesti89 napisał:
... A nie żeby przeczytać, bo to zrobiłam dawno. ...
Skoro tak to po co te pytania, tam jest wskazane do jakich celów możesz wykorzystywać font. Marnujesz cudzy czas.

PS.
Zawiłości :!::?: W temacie wykorzystywania jest zaledwie kilka zdań.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
A czemu ma służyć ten głupi komentarz, przeczytaj licencję do będziesz wiedzieć kto ma rację.
Skoro tak to po co te pytania, tam jest wskazane do jakich celów możesz wykorzystywać font. Marnujesz cudzy czas.

PS.
Zawiłości :!::?: W temacie wykorzystywania jest zaledwie kilka zdań.

A to co niby jest?

You may embed static graphic images into an electronic document, including a Commercial Product, (for example, a “gif”) with a representation of a typeface and typographic design or ornament created with the Font Software as long as such images are not used as a replacement for Font Software, i.e. as long as the representations do not correspond to individual glyphs of the Font Software and may not be individually addressed by the document to render such designs and ornaments.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro wiesz lepiej to po co pytasz.

PS.
Zapytaj u źródła, tam przedstawią Tobie interpretację swojej licencji.

Ostatnia edycja:
Ojej. A Pan przeczytał może definicję produktu komercyjnego, którym zapewne cały czas się sugeruje?

means an electronic document or data file created by Use of the Font Software which is offered for distribution to the general public (or to some subset of the general public) as a commercial product or other result of your business activity. By way of illustration and not by way of limitation, an electronic book or magazine distributed for a fee shall be considered a Commercial Product;
a document distributed in connection with a commercial transaction in which the consideration is unrelated to such document (for example, a business letter, a ticket for an event, or a receipt for purchase of tangible goods such as clothing) shall not be considered a Commercial Product.

Wedle tego pralka/samochód/koszulka/doniczka z logiem firmy, na którym jest napis danym fontem podchodzi pod Commercial Product czy nie? Chyba nie, bo przecież wynagrodzenie jest związane z konkretną rzeczą, a nie fontem, który jest tylko elementem logo...

Powrót