Fonty systemowe w projektach komercyjnych

• Autor wątku Autor wątku joey33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joey33

Użytkownik
Odpowiedzi
39
Witam,

Nigdzie nie mogę znaleźć klarownej odpowiedzi. Czy tworząc strony internetowe zarobkowo mogę korzystać z fontów dostarczonych z systemem operacyjnym (win xp, na który mam oczywiście licencję użytkowania)?

Na stronie MS znalazłem listę czcionek dołączanych do produktów z jednoczesnymi odnośnikami do stron sklepów sprzedających licencję na np. Ariala..

Czy znacie jakieś prawne podstawy, fragment licencji itp? W licencji Xp nie mogłem nic znaleźć.

Pzdr

Jeżeli chodzi o czcionki wykorzystywane w grafikach, to możesz wykorzystywać wszystkie te, które zostały dostarczone z programem, który wykorzystujesz do tworzenia grafik (jeżeli oczywiście masz licencję na wykorzystywanie tego programu w celach komercyjnych) oraz czcionki systemowe, z których ten program pozwala korzystać.

Z Twojej wypowiedzi wynikałoby jeśli dobrze rozumiem, że jeśli mam licencję na Photoshopa a ten korzysta z Ariala dostarczonego z systemem to na tej podstawie mogę korzystać z Ariala w projekcie?

Nawet na logikę byłoby dziwnie, gdyby było inaczej. Skoro program, który pozwala Ci zgodnie z licencją na prowadzenie działalności komercyjnej sam dostarcza Ci do tej działalności określonych materiałów, to możesz z nich do tej działalności korzystać.

Zgodzę się - na logikę jest jak piszesz. Zdziwiło mnie jednak, że MS oferuje na swojej stronie sprzedaż fontów, które sam zamieszcza w swoim systemie.

Z ciekawości - znasz może odnośny fragment licencji win xp, czy jakąś inną prawną podstawę?

pzdr

Powrót