Fora z linkami do odcinków seriali

• Autor wątku Autor wątku chill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć czy powszechnie znane fora, których jest pełno w sieci, na których możemy znaleźć linki do seriali odsyłające na serwery typu hotfile, rapid, itd są legalne?? Dokładniej o te, gdzie to użytkownicy forum zamieszczają linki, a nie admin. Chchaiłbym założyć takie małe forum ale zastanawiam się jak to ma się do kwestii prawnej.
Z góry dziękuję za pomoc
pozdrawiam
Chill

Jak dla mnie ty jako umieszczający link na swoim forum nie łamiesz prawa... prawo łamie osoba która umieszcza dane filmy na serwerze... jeżeli nie ma do tego prawa

To jest tak samo jak ja bym powiedział koledze wiesz w tej i tej księgarni jest książka taka i taka

Witaj, po krótce:

Kwestia legalności tego sposobu linkowania - "deep-link" - jest niejednoznaczna, zdania są podzielone - pomiędzy tym, że jest to rozpowszechnianie, a tym, że nie jest to rozpowszechnianie. Dla mnie jest. Ale to problem użytkowników forum umieszczających te linki.

Fora zaś same z siebie są legalne, gdyż działają zgodnie z ustawą o świadczeniu usług drogą elektroniczną z roku 2002 - czyli nie odpowiadają za działania użytkowników. Oczywiście do czasu, jeśli nie wiedzą o bezprawnym działaniu użytkowników lub otrzymają wiarygodną informację o takim działaniu... Poszukaj postów na forum, było to już wielokrotnie wałkowane...

Powrót