Forma przeniesienia nieruchomosci w spółce jawnej

• Autor wątku Autor wątku daria194
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

daria194

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.
Moja sprawa jest następująca:
Złożylismy wniosek o wpisanie spółki jawnej do KRS i chcemy wniesc nieruchomość ale żeby to zrobic potrzebujemy akt notarialny, niestety nie możemy go jeszcze dolączyć ponieważ spółka jawna tworzy sie dopiero z momentem wpisania jej do KRS a nie podpisaniem umowy. Sąd nie chce nam jednak wpisac bez tej nieruchomości. Co mam zrobić? Tworzyc dwa akty notarialne?? Jeden na podstawie umowy a drugi juz jak bedzie spółka czy da sie to jakoś ominąc?? Pilna sprawa!!!

Czy umowa spółki jawnej ma formę aktu notarialnego? Czy jest w niej napisane, że wspólnik zobowiązuje się wnieść do spółki nieruchomość oraz zobowiązuje się przenieść własność nieruchomości na spółkę po zarejestrowaniu spółki?

Umowa jest zawarta w formie zwykłej pisemnej a wspólnik zopbowiązał się wnieść nieruchomość gdzy będzie wpis do KRS. Czy trzeba zastosowac art. 158 KC???

daria194 napisał:
Umowa jest zawarta w formie zwykłej pisemnej a wspólnik zopbowiązał się wnieść nieruchomość gdzy będzie wpis do KRS. Czy trzeba zastosowac art. 158 KC???

W takiej sytuacji umowa spółki jawnej powinna mieć formę aktu notarialnego - inaczej zobowiązanie do wniesienia nieruchomości jest nieważne i nie można później skutecznie przenieść własności takiej nieruchomości.

Oczywiście wynika to z art. 156, 157 i 158 KC

Ostatnia edycja:
No właśnie tak myślałam bo przeciez żeby umowa zobowiązująca musi być równiez zawarta w formie aktu notarialnego a następnie umowa przenosząca własność. Dziękuje za pomoc, wolałam sie upewnic bo dostałam zlecenie żeby to wyjaśnić a obecnie jestem na 3 roku prawa i na wiele pytan jeszcze szukam odpowiedzi.

Innymi słowy - zobowiązanie wspólnika do wniesienia wkładu w postaci nieruchomości w chwili obecnej jest nieważne.

Ale w tej mojej sprawie wiekszosc rzeczy sie skomplikowalo gdyz z powodu bledu notariusza umowa zmiany spolki cywilnej na spolke jawna zostala źle sporzadzona. Wprowadzil nas w blad mowiac że wystarczy jeden akt notarialny i tym samym zaoszczedzimy kosztow, niestety okazalo sie że sąd nie chce nam udzielic wpisu do KRS gdyz w umowie jest zawarte ze wnosimy do spolki nieruchomosc i brakuje wlasnie tego aktu notarialnego. Teraz wszystko przedluzy sie w czasie.... A z drugiej strony to dziwne ze notariusz z wieloletnia praktyka zapomnial o tak ważnym art. 158 KC. . .

Powrót