Forma udzielenia zgody na reprodukcję ilustracji

• Autor wątku Autor wątku poiuytre
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poiuytre

Użytkownik
Odpowiedzi
74
Jestem w trakcie czyszczenia praw do wydania książki zawierającej wiele ilustracji wciąż objętych ochroną. Kontaktuję się z poszczególnymi właścicielami praw – są to głównie OZZ i instytuty zajmujące się twórczością danego artysty. W odpowiedzi dostaję cennik i przygotowywana jest odpowiednia umowa. Wszystko zgodnie ze sztuką.

Trafiłem jednak na fundacje (poświęcone konkretnym artystom), które mailowo poinformowały mnie, że udzielają mi zgody na użycie reprodukcji nieodpłatnie (jedna dodatkowo zażyczyła sobie przesłanie kopii książki po jej wydaniu). I tu pojawia się pytanie: czy taka forma mailowa jest wystarczająca z prawnego punktu widzenia i zabezpiecza mnie na wypadek, gdyby jednak kiedyś zmienili zdanie (sytuacja dosyć mocno abstrakcyjna, ale wolę się upewnić na wszelki wypadek)?

To w Twoim interesie leży odpowiednie udokumentowanie, jeśli umożliwia on ustalenie osoby składającej oświadczenie, może być.

Dziękuję za odpowiedź.

Inna sprawa, że w zasadzie nie mogę być pewny, że te fundacje faktycznie posiadają prawa do twórczości tych artystów i nie mam tego jak sprawdzić, więc pozostaje mi im wierzyć na słowo.

poiuytre napisał:
... nie mam tego jak sprawdzić, ...
Zawsze możesz poprosić o uwierzytelnienie posiadania uprawnienia do rozporządzania i zezwalania na korzystanie z twórczości konkretnego autora.

Powrót