formalnosci zwiazane z zameldowaniem / ubezpieczeniem

• Autor wątku Autor wątku rnrnrn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rnrnrn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Krotko o sobie, zeby bylo wiadomo o co chodzi. Ja jestem marynarzem, pracuje w firmie norweskiej. Moj partner pracuje w media markt w Polsce. Od 1 lipca mamy zaklepany wynajem mieszkania w Berlinie, nie wiadomo jednak kiedy bedzie dostepna praca w media w berlinie i okoliach. Moje zarobki wystarczaja spokojnie do zycia (i do wynajmu) wiec to nie problem.

Pytanie: czy karta EKUZ ubezpieczenia zdrowotnego moze wystarczyc do uzyskania zameldowania dla mnie? Oplacam ubezp w Polsce bowiem z niego korzystam i moge sobie odnawiac ta karte (3-miesieczna) mieszkajac juz tamze.

Pytanie: czy moge sobie zalatwic alternatywnie ubezp zdrowotne w Niemczech - taka sama forma dobrowolnego jak w Polsce?

Pracuje w rotacji 2/2 miesiace wiec bede wracal do nowego domu na urlop, pracowac w Niemczech nie bede (pracowalem kiedys chwile u niemieckiego armatora i dziekuje bardzo, raz wystarczy ;-)). Czy ktos moze wie, jak wyglada relacja umow miedzynarodowych pomiedzy Norwegia a Niemcami odnosnie podatkow/ubezpieczen etc? Wiem ze to waskie grono osob i wiedza raczej z gatunku tajemnych... ale moze ktos sie z tym spotkal.

Pozdrawiam

karta ekuz bedzie rownie przydatna do zameldowania jak rowniez do kupienia jumbo-jeta ;-)
jesli znajdziesz osobe ktora ci wynajmi mieszkanie w berlinie to nie ma zadnego problemu zebys tam mieszkal i sie zameldowal, ubezpieczenie zdrowotne mozesz miec w pl to nie przeszkadza, ubezpieczyc mozesz sie tez w de , pytanie tylko po co dublowac ubezpieczenie?
jesli chodzi o umowy miedzynarodowe to najlepszym rozwiazaniem byloby udanie sie do prawnika w de lub norwegii i wydanie kilkudziesieciu euro na porade, to pytania na ktore watpie zeby ktos tutaj znal odp ;-)

dzieki za odpowiedz :)

po prostu chodzily sluchy, ze wymagane jest ubezpieczenie zdrowotne, zeby zameldowac sie gdziekolwiek w Niemczech - stad moje pytanie o ekuz, jako ze taka moge zalatwic zdalnie (sprawdzalem) i beda mi nowe egzemplarze dosylac do Berlina bez problemu (pare ciekawostek sie mnie trzyma, poczawszy od mega uczulenia na kurz i pylki - nawiasem mowiac polecam prace na morzu - w domu zuzywam paczke chusteczek dziennie a w pracy na dwa miesiace ;-) )

a do prawnika i owszem sie udam na miejscu, tak bedzie sensownie

pozdrawiam :)

Powrót