Formularz e104

• Autor wątku Autor wątku Aga_Kiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aga_Kiz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.
Na forum wcześniej ten temat nie był poruszany. Czy formularz E104 uzyskany w Pl należy przetłumaczyć czy jest on międzynarodowy? Obecnie mieszkam w Niemczech i muszę go przedstawić w jednym urzędzie.

Dziękuje za odp.
Pozdrawiam

#

By potwierdzić formularz E 104- trzeba złożyć wniosek do terenowej jednostki organizacyjnej ZUS. ZUS dokona potwierdzenia przebytych w naszym kraju okresów ubezpieczenia.

Odpowiedział: JolaD (24.01.2010 godz: 13:04) cytuj > zgłoś >
Czy odpowiedź była satysfakcjonująca? TAK (54%) NIE (46%)
#

W celu potwierdzenia formularza E 104 należy złożyć wniosek do terenowej jednostki organizacyjnej ZUS właściwej ze względu na miejsce zamieszkania (ostatnie miejsce zamieszkania). ZUS potwierdza przebyte w Polsce okresy ubezpieczenia w celu nabycia bądź zachowania lub odzyskania prawa do świadczeń pieniężnych lub objęcia dobrowolnym ubezpieczeniem lub jego kontynuację z tytułu choroby i macierzyństwa. Potwierdzanie prawa do świadczeń zdrowotnych należy do kompetencji NFZ.

no ,ale od maja 2010 przeciez nie potrzeba tego,..chyba nawet nie wydaja tego juz w PL..

Wraz z wejściem w życie nowych przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, do obiegu wprowadzone zostały dodatkowo nowe dokumenty unijne:

dokumenty przenośne tzw. Portable documents - które od 1 maja 2010 r. wydawane są wyłącznie ubezpieczonym - wymiana pomiędzy państwami członkowskimi odbywać się będzie za pośrednictwem strukturyzowanych dokumentów elektronicznych (SED), które zastąpią dotychczasowo znane formularzez serii E;!!
strukturyzowane dokumenty elektroniczne tzw.SED, które w 2 letnim okresie przejściowym mogą być wymieniane między instytucjami jako dokumenty papierowe.

Ostatnia edycja:
Witam,
ale żadna z podanych wypowiedzi nie odpowiedziała na zadane przeze mnie pytanie, czy formularz E104 muszę przetłumaczyć z języka polskiego na język niemiecki w celu przedłożenia go w niemieckim urzędzie.

Pozdrawiam

Jakby ktoś był zainteresowany oto wzór o wniosek o wystawienie druku e104:

Rybnik dn. xxxxxxxxxx r.
JAN NOWAK
ul. Mickiewicza 1/1
44-200 Rybnik
PESEL xxxxxxxxxxxx
NIP xxxxxxxxxxx
kom. xxxxxxxxxxxxxx

ZUS Oddział w Rybniku
Rybnik 44-200
ul. Reymonta 2

WNIOSEK O WYSTAWIENIE DRUKU E104

Zwracam się z uprzejmą prośbą o wystawienie druku e104 (stopień ryzyka choroba i macierzyństwo) potwierdzający fakt odprowadzania składek na ubezpieczenie społeczne celem przedłożenia w instytucji czeskiej do otrzymania zasiłku rodzinnego.
Dane pracodawców:
1)

...........................................................
(podpis)

podobno osoba fizyczna nie moze dostac takiego formularza...

bylam w krankenkasse i powiedzieli mi, ze jesli chce miec bezplatne ubezpieczenie, to musze zalatwic sobie druk e-104. dzwonilam do zusu i powiedzieli mi ze to instytucja w niemczech powinna im to wyslac.. ja juz sama nie wiem co mam robic.. wiesz moze cos na ten temat? bylabym wdzieczna bo jakos nie widzi mi sie placic prawie 200 euro ubezpieczenia przy mini job...wiesz moze cos na temat tego e104?
i to nie jest darmowe wtedy prawda?

co znaczy bezpłatne ubezpieczenie ?

chyba go zle zrozumialam, ale powiedzial ze jak bede miala druk e104 to przy mini job nie bede musiala placic tego ubezp.

jak to nie musisz płacić składek ? no chyba ze masz męża i podlegasz pod jego ubezpieczenie

jeżeli nie podlegasz pod męża ubezpieczenie, to dzięki temu zaświadczeniu E-104 nie będziesz musiała nadpłacać składek wstecz, od dnia zameldowania w DE

nie mam meza... czyli rozumiem, ze przy mini job dostane 450 euro z czego niecale 200 zabiora mi na ubezpieczenie.. nic, tylko ubezpieczyc sie i sie powiesic..
dzieki za odpowiedz.

pozdrawiam

sama musisz się ubezpieczyć(Freiwillige Krankenversicherung) dobrowolnie i płacić składkę,ubezpieczenie w Niemczech jest obowiązkowe, jak nie ubezpieczysz się teraz to później będzie trzeba nadpłacić wszystko wstecz

Witam
A ja mam inny problem związany z drukiem e104...Chcę się ubezpieczyć w AOK -najpierw powiedzieli,że ma być e104 z Polski i już ten druk przyszedł tylko (dziś dostałam telefon z AOK),że ZUS nie podał ramowych lat kiedy byłam ubezpieczona w Polsce (?) Teraz mają mi przysłać to e-104 do mnie i sama mam załatwić z ZUS-em ..
Pytanie moje : czy muszę osobiście pojechać do Polski ? Czy mogę to załatwić korespondencyjnie ? Czy ktoś z Was miał już podobne doświadczenie a jeśli tak to jak to rozwiązaliście?

No wlasnie powiedzcie, potrzebuje najlepiej pojsc do NFZ i dostac ten E104 i zawiezc Niemcom jak się będę meldowac. Jak to zrobic by mi to dali? Mogę miec wszelkie potrzebne dokumenty od pracodawcy.

Witam,
Nawiązując do tematu chciałabym także zadać pytanie dotyczące formularza e-104. Pracowałam w Niemczech przez 3 miesiące, teraz jestem już w Polsce i niestety przed wyjazdem nie wzięłam z niemieckiej kasy chorych (TK) wniosku o formularz e-104.
Czy ktoś się orientuje jak to teraz będzie wyglądać? Czy niemiecka Krankenkasse skontaktuje się bezpośrednio z polskim NFZ czy też najpierw muszą wysłać dokumenty do mnie, na mój polski adres, a ja następnie mam go zanieść do mojego odziału NFZ? Ostatnie pytanie dotyczy zawartości formularza e-104 - jakiego typu informacje się tam znajdują?

Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.

aleksandraku
3miesiące pracy w Niemczech nic cię nie ratuje do Polskiego NFZ
Jeżeli byłaś ubezpieczona czy się wymeldowałas z Niemieckiego ubezpieczenia przed powrotem do Polski

Nie ratuje? Nie rozumiem.. Wymeldowalam sie mailowo, wczoraj rozmawiałam z pracownikiem TK i mam dostarczyć dowód wymeldowania z Niemiec oraz udowodnić ciąg dalszy ubezpieczenia - powiedziano, ze jeśli go nie dostanę, to wyślą formularz e104. Jedynie nie zrozumiałam czy do mnie, na mój polski adres czy bezpośrednio do NFZ. Stad pytanie?

Jeżeli Niemcy mają twój adres Polski to do Ciebie

Powrót