B
baptist
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 39
Hej,
Kupiłem w sklepie internetowym buty ok 1,5 roku temu, buty musiałem zareklamować. Odesłałem je wraz z dowodem zakupu i wypełnionym formularzem reklamacyjnym.
Teraz zorientowałem się że w formularzu nie ma określonej podstawy prawnej reklamacji. Do butu nie dostałem dokumentu gwarancyjnego z określonymi warunkami.
Jak w takim razie powinno się traktować taką reklamacje? Czy zareklamowałem na podstawie gwarancji czy niezgoności towaru z umową?
Dodatkowo w regulaminie sklepu jest info:
Czy coś doradzicie? W regulaminie widać klauzulę niedozwoloną "14 dni roboczych".
Jak w tej sytuacj postępować? Uznać że reklamacja była z tutułu niezgodności czy na podstawie gwarancji której warunki nie są określone?
Kupiłem w sklepie internetowym buty ok 1,5 roku temu, buty musiałem zareklamować. Odesłałem je wraz z dowodem zakupu i wypełnionym formularzem reklamacyjnym.
Teraz zorientowałem się że w formularzu nie ma określonej podstawy prawnej reklamacji. Do butu nie dostałem dokumentu gwarancyjnego z określonymi warunkami.
Jak w takim razie powinno się traktować taką reklamacje? Czy zareklamowałem na podstawie gwarancji czy niezgoności towaru z umową?
Dodatkowo w regulaminie sklepu jest info:
i tyle...1. W przypadku niezgodności towaru z umową Klient powinien odesłać do Sklepu, na koszt Sklepu, reklamowany towar wraz z opisem niezgodności.
2. Sklep ustosunkowuje się do reklamacji Klienta w terminie 14 dni roboczych od momentu zwrotu towaru wraz z opisem niezgodności.
3. Gdy realizacja uzasadnionej reklamacji wiąże się z wysłaniem Klientowi nowego towaru bądź usunięcia niezgodności, koszty dostaw ponosi Sklep.
4. Indywidualne ustawienia komputera i monitora Klienta powodujące błędne lub zniekształcone wyświetlanie informacji o towarach (np. kolorów), nie mogą być podstawą reklamacji.
Czy coś doradzicie? W regulaminie widać klauzulę niedozwoloną "14 dni roboczych".
Jak w tej sytuacj postępować? Uznać że reklamacja była z tutułu niezgodności czy na podstawie gwarancji której warunki nie są określone?