Formuowanie umowy licencyjnej

• Autor wątku Autor wątku Shelim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shelim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie!

Stowarzyszenie pisarzy i poetów niepełnosprawnych w Łodzi poprosiło mnie o sformułowanie treści ulotki, którą każdy członek stowarzyszenia musiałby podpisać. Jako że wszystko jest niekomercyjne, posiadali wcześniej takie oświadczenie stworzone "na oko", ale wydało mi się dość nieprecyzyjne (ani słowa o wyłączności, ani słowa o przekazywaniu praw do utworu dalej, a nie wiem czy domyślnie prawo nie zezwoliłoby sprzedać tych utworów dalej). Zaznaczam, że nie jestem prawnikiem, ale co nieco o licencjach miałem w liceum - na lekcjach informatyki.

Chciałbym to sformułować mniej więcej tak i byłbym wdzięczny, gdyby ktoś poprawił mnie, jeżeli się mylę:

"Niniejszym wyrażam zgodę na nieodpłatne przekazanie niewyłącznego, niezbywalnego prawa do utrwalania, przechowywania, kopiowania i publicznego odtwarzania moich utworów w każdy dostępny sposób dla Koła Pisarzy I Poetów Niepełnosprawnych "Kamena". Wyrażam zgodę na korektę moich utworów i poprawki edycyjne."

Witam,

po pierwsze: nie można przekazać niezbywalnego... :)

a poważnie, to proszę napisać najpierw normalnie, o co ma chodzić w tym 'oświadczeniu'? I w szczególności, czy chodzi o udzielenie niewyłącznej licencji na wykorzystanie utworów przez stowarzyszenie (czyli MAJĄTKOWE PRAWA AUTORSKIE pozostawałyby przy twórcach) czy o przeniesienie autorskich praw majątkowych na stowarzyszenie?

Zdecydowanie chodzi o niewyłączną licencję

Witam,

dygresje natury ogólnej:

1. licencja niewyłączna czyli zezwolenie na niewyłączne korzystanie z czyichś dzieł nie musi mieć formy pisemnej - może być oświadczona ustnie. Oczywiście, rodzić to może określone problemy w momencie ewentualnego sporu w przyszłości, z uwagi na brak pisemnego materiału dowodowego. Lepiej mieć ją więc w formie pisemnej.

2. licencja może odnosić się wyłącznie do dzieł istniejących w momencie jej udzielania - wymóg ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp). Przy pojawianiu się nowych utworów wymagane by było więc podpisanie nowej umowy lub aneksowanie istniejącej.

3. tworząc umowę licencyjną należy mieć na uwadze zapisy upaipp (Art.41. do 68.) regulujące m.in. kwestie licencyjne.

4. mamy tu do czynienia z niepełnosprawnymi - jeśli mają ograniczoną świadomość swoich czynów to w świetle Art. 82 kc umowy mogą nie być ważne.

Uwagi odnośnie tworzenia umowy:

1. tytuł precyzyjnie określający typ umowy, np: 'Niewyłączna umowa licencyjna'
2. dokładne określenie danych osobowych stron umowy: licencjodawcy i licencjobiorcy.
3. precyzyjne określenie zakresu działania umowy, tu: udzielania niewyłącznej licencji na korzystanie przez licencjobiorce z dzieł licencjodawcy oraz wyszczególnienie utworów objętych umową
4. precyzyjne określenie pól eksploatacji (czyli sposobów na korzystanie z utworów, np. druk, umieszczenie w internecie, wydanie audiobooku, itp.). Licencja może obejmować wszystkie pola eksploatacji lub tylko wyszczególnione. Licencja może obejmować tylko pola znane w momencie udzielania licencji. Jeśli pojawiłby się nowe pola - wymagałoby to aneksowania umowy (lub podpisania nowej).
5. precyzyjne określenie zakresu terytorialnego (Polska, świat, etc) na jakim licencja zezwala na korzystanie z utworów.
6. określenie czasu trwania licencji
7. dokładne określenie warunków na jakich licencja jest udzielana, tu: bezpłatnie, bez limitów czasowych na upublicznienie, rozpowszechnianie dzieł, etc.
8. oświadczenie, że utwory na jakie udzielana jest licencja nie są obciążone roszczeniami osób trzecich
9. oświadczenie zezwalające licencjobiorcy na realizację prawa zależnego (opracowywanie utworów - możliwość poprawek, redakcji, etc) do licencjonowanych utworów.

W archiwum forum (lub goooogle) może Pan odnaleźć przykłady umów i dostosować je dla swoich potrzeb.

"2. licencja może odnosić się wyłącznie do dzieł istniejących w momencie jej udzielania - wymóg ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp). Przy pojawianiu się nowych utworów wymagane by było więc podpisanie nowej umowy lub aneksowanie istniejącej."

Nie tak: "Art. 41. 3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości." - jeśli utwory będą jakoś bardziej konkretnie wymienione, nie ma problemu.

@ Miles Davis: a co konkretnie oznacza to stwierdzenie "...jeśli utwory będą jakoś bardziej konkretnie wymienione, nie ma problemu..."? Co to znaczy 'jakoś' i z czym nie będzie problemu?

Przypominam, że Art.41.3 został wprowadzony właśnie po to, by uniemożliwić związanie autora z licencjobiorcą na rzecz utworów, które mogłyby powstać w przyszłości po podpisaniu umowy licencyjnej.

Jak z tego najlepiej wybrnąć w takim razie? Nie umiem sobie wyobrazić żeby członek "Kameny" musiał podpisywać x-stronicową umowę za każdym razem gdy prezentuje wiersz o dwóch zwrotkach...

Witam,

pewnie, że nie ma co popadać w abstrakcje. To co napisałem o zawieraniu licencji, podałem głównie z myślą, żeby się Pan zorientował w powadze tematu w ogólności.

W Pana konkretnym przypadku przekazanie licencji niewyłącznej może się przecież odbywać w formie ustnej w obecności świadków. Potem notka (protokół) zarządu stowarzyszenia, że udzielone zostały ustnie licencje dla stowarzyszenia na prezentowane na danym spotkaniu utwory przez autorów (tu trzeba by je jednakże wypisać). I myślę, że byłoby to wystarczające. I tu mógłby Pan opracować krótką formę takiego standardowego oświadczenia, które mogłoby być nawet odczytywane przez autorów.

Taki protokół (notatka) miał by jeszcze jedno istotne znaczenie - formalizowałaby moment pierwszego publicznego rozpowszechnienia utworu, potwierdzając tym samym autorstwo utworu.

Powrót