Forum na własnej stronie internetowej

• Autor wątku Autor wątku Pepik78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pepik78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, od września ubiegłego roku prowadzę prywatnie własną stronę związaną ***mod***. Chciałbym stworzyć dla użytkowników: forum, związane z powyższymi tematami. Dostęp przeglądania forum, będzie dla każdego, natomiast tylko zarejestrowani użytkownicy będą mogli pisać posty oraz jeżeli chcą, uzupełniać własne dane w swoim profilu użytkownika. Oczywiście po rejestracji będzie mi znana nazwa adresu e-mail oraz adres ip.
Szczerze mówiąc nie zamierzam na tym zarabiać np poprzez umieszczanie reklam ani też osobiście przekazywać jakichkolwiek danych. Natomiast wtyczka forum (strona na wordpresie), jest stworzona przez Wp forum.

W związku z powyższym chciałbym wiedzieć,jak wygląda sprawa RODO, jakie obowiązki nakłada na mnie ustawa? Czy muszę gdzieś zgłaszać, że mam takowe forum? Zakładam, że musi być regulamin forum. Kto w tym wypadku jest odpowiedzialny za przetwarzanie danych osobowych?
Zastanawia mnie fakt, czy dostawca wtyczki nie będzie miał informacji, w związku z udostępnieniem wtyczki.
Czy muszę podawać swoje pełne dane z adresem zamieszkania włącznie? Czy mogę być narażony na jakieś kontrole, pomimo, że prowadzę stronę hobbistycznie?

Dziękuję z góry za pomoc.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pepik78 napisał:
... W związku z powyższym chciałbym wiedzieć,jak wygląda sprawa RODO, jakie obowiązki nakłada na mnie ustawa? ...
A próbowałeś zapoznać się samodzielnie z jej treścią?

Dodatkowo dokładnie i ze zrozumieniem przeczytaj Ustawę o świadczeniu usług drogą elektroniczną bo będziesz jej również podlegał.

Występujesz jako administrator danych osobowych który musi spełniać warunki określone w ustawie do przetwarzania danych, zaniechania przetwarzana, realizacji wniosków o ich udostępnienie itd.
UODO może ciebie skontrolować jak zamieścisz tam swoje dane. Teraz uważaj będzie wesoło : jeżeli nie podasz tam kompletnie żadnych danych kto jest administratorem danych osobowych, jeżeli ktoś złoży na ciebie skargę do PUODO to UODO wezwie osobę do uzupełnienia braków - wskazania administratora z imienia i nazwiska lub podmiotu po numerze NIP. Jak tego ta osoba nie będzie znała - UODO nie będzie mógł ciebie wezwać / ukarać itp. Nie poniesiesz żadnej odpowiedzialności , no chyba że ktoś będzie bardzo uparty i złoży dodatkowo zawiadomienie na policji że nie wiadomo kto przetwarza dane - policja być może tego w ogóle nie ruszy bo nie zobaczy tam przestępstwa.
Zalecam : podanie własnych danych z adresem zamieszkania i wystąpienie jako administrator.

Ostatnia edycja:
Powrót