forum, opinie

• Autor wątku Autor wątku 31337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
3

31337

Użytkownik
Odpowiedzi
31
czy ktos moze oskarzyc o pomowienie osoby, ktore pisaly na forum negatywne opinie o jakies prywatnej szkole? konkretnie o ten temat chodzi wątek
i wypowiedz
"Przepis art. 212 K.k., zgodnie z którym „kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną nie mającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności, podlega grzywnie, karze ograniczenia albo pozbawienia wolności do roku”. Wyższa sankcja (grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2) spotka natomiast sprawcę, który przestępstwo tego rodzaju popełnił za pomocą środków masowego komunikowania, takich jak prasa, radio, telewizja, publikacje książkowe, nagrania elektroniczne i internetowa sieć informatyczna (art. 212 § 2 K.k.)."

"Stosownie do przepisu art. 216 K.k.: „kto znieważa inną osobę w jej obecności albo choćby pod jej nieobecność, lecz publicznie lub w zamiarze, aby zniewaga do osoby tej dotarła, podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności”. Przytoczony przepis reguluje drugi z omawianych tu czynów karalnych, godzących w cześć człowieka – zniewagę.
Również tutaj, podobnie jak w przypadku pomówienia, wyższa sankcja (grzywna, kara ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku) spotka sprawcę, który przestępstwo tego rodzaju popełnił za pomocą środków masowego komunikowania (art. 216 § 2 K.k.) oraz możliwe jest orzeczenie nawiązki."

Ostatnia edycja:
Nie wiem co tam było bo temat został wykasowany. Jeśli jednak są to prywatne, subjektywne odczucia i opinie o charakterze ocennym to nie będą one ani pomówieniem ani znieważeniem. Poza tym pomówienie to z definicji wypowiedź fałszywa. Nie wiem jak to jest z ciężarem dowodu...jest chyba przerzucony na sprawcę ale coś nie mogłem znaleźć tego w przepisach (orzecznictwo??)

Ludzie przecież to reklama
i szpan

Powrót