Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Wiem że o forach warezowych było już bardzo dużo,jednak o forum wykorzystującym technologie p2m znalazłem tylko jeden temat sprzed bodajże 2 czy 3 lat i bez jasnej odpowiedzi.Tradycyjne linkowanie do lokalizacji nielegalnych plików na serwerach ogólnodostępnych jest zabronione,jednak jak się ma z technologia p2m i pocztą elektroniczną?Czy w świetle prawa jest to to samo?
p2p czy p2m - a jakaż to różnica w świetle prawa autorskiego - i tu rozpowszechnianie, i tam rozpowszechnianie...
Inaczej mówiąc, jeśli weźmiemy przykładowy utwór, niech będzie muzyczny, a następnie:
roześlemy go poprzez p2p
roześlemy go poprzez p2m
nagramy płytę i roześlemy ją listami papierowymi
udostępnimy go na warezie
zachomikujemy go z takim hasłem, którego na pewno nikt nie byłby w stanie nie odgadnąć
nagramy na pen-drive i wyślemy go przytroczonego do nóżki gołębia pocztowego
nagramy na cokolwiek i wyślemy go przez posłańca
znów nagramy pen-drive, wsadzimy do butelki, którą wyrzucimy do morza
wymyślimy cokolwiek innego
to w każdym przypadku rozpowszechnimy (powielimy) ten utwór. A sam sposób w jaki to zrobimy jest rzeczą nieistotną - to tylko mniejszy bądź większy problem z wykryciem i udowodnieniem naruszenia... oczywiście, jeśli robimy to wszystko bez pozwolenia autora lub posiadacza praw autorskich do utworu lub wykraczamy poza ramy dozwolonego użytku utworów chronionych...
Tak jest to samo... ale podaje się w stopce i regulaminie forum następujące informacje:
Administracja serwisu xyz nie ponosi odpowiedzialnosci za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum.
Osoby zamieszczajace wypowiedzi naruszajace prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich moga poniesc z tego tytułu odpowiedzialnosc karna lub cywilna.
i ze Pliki można zgrywać wyłącznie jesli sie posiada Licencje a pobrane materiały mozna traktować jako kopie zapasowa
W zasadzie i tak nie ponosi z uwagi na USTAWĘ z dnia 18 lipca 2002 r. "o świadczeniu usług drogą elektroniczną"... co jest trochę istotniejsze od tego zapisu...
Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karna lub cywilna.