Forum turystyczne

• Autor wątku Autor wątku forestzmc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

forestzmc

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Witam. Zakładam forum turystyczne, będą organizowane różne sobie rajdy, spotkania. Czy później jak będę zamieszał fotki z rajdu na forum, na zdjęciu będą osoby z rajdu to czy muszę mieć ich zgodę na publikowanie wizerunku czy nie?

oraz mam jeszcze drugie pytanie: Czy jak w regulaminie forum zamieszczę informację że:
Wyrażam zgodę na publikowanie mojego wizerunku na forum (tutaj będzie adres forum)

To czy później wtedy na forum będę mógł sobie spokojnie zamieszczać zdjęcia na którym będą osoby z rajdu, zarejestrowane na forum i nie zaskarżą mnie o publikowanie fotek bez zgody?

ad. 1 opcja szukaj -> wizerunek
ad. 2 No jest to zgoda, ale mało skuteczna odnosząca się do zdjęć mających powstać w przyszłości i do tego warunkująca uczestnictwem na forum.

W mojej ocenie zgoda taki powinna być wyrażana np na rajdzie, odnosząca się do wszystkich z zdjęc z tego rajdu - w formie pisemnej.

No a jak polecasz zrobić tą ze zgodą w formie pisemnej podczas rajdu. Co ma być napisane na tej kartce na które osoby muszą podpisać się

Nie mogę edytować posta, więc piszę pod postem. Ale czy ta druga opcja jest dobra? Jeżeli będzie rajd osób zarejestrowanych na forum i będzie napisane w regulaminie że wyrażam zgodę na publikowanie wizerunku na forum xx to czy później ktoś może sprawę założyć Cywilną że publikuję zdjęcie bez zgody czy nie?
Co do tego pierwszego pytania w pierwszym poście to czytałem o Art.81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Czyli jak np. idą sobie przez jakiś załóżmy las, pole to jak zrobię im fotkę to czy mogę umieścić wtedy zdjęcie na forum bez zgodny bo w:
Art. 81
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Bo wtedy zdjęcie można powiedzieć przedstawia jakiś krajobraz las, pole to można wtedy zdjęcie zamieścić na którym będą tez osoby na forum bez ich zgody?

Niech ktoś pomoże i odpowie. Zależy mi na tym

A czy jak będę miał taki dokument:

Wyrażam zgodę na publikację mojego wizerunku

Ja, niżej podpisany/a wyrażam zgodę na publikację mojego wizerunku na forum dyskusyjnym który znajduje się pod adresem xx. Nie będę wnosił/a żadnych roszczeń finansowych związanych z publikacjami.

............................. ..............
(Data i Miejscowość) (Popis)

Czy taki dokument wystarczy wtedy do zgody i mogę zamieszczać zdjęcia osoby.

Oraz czy trzeba przy każdym rajdzie żeby osoba podpisywała taki dokument czy ten jeden wystarczy
Czy taki dokument też muszę dać tej osobie co podpisuje czy tylko dla mnie taki dokument? Oraz Jeśli dla tej osoby co podpisuje to czy musi być napis kopia lub znak wodny z napisem kopia

Ostatnia edycja:
Powrót