Fotka w prasie

• Autor wątku Autor wątku xentrax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xentrax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Ostatnio zrobiono mnie oraz mojemu koledze fotkę w czasie pracy i umieszczono ją w piątkowym (najbardziej poczytnym) wydaniu lokalnej gazety bez naszej zgody. Czy mamy szansę ubiegać się o zadość uczynienie?
Na tym zdjęciu jesteśmy na głównym planie, widać nasze twarze.
Proszę napisać czy i jak możemy ubiegać się o ewentualne "odszkodowanie".

Hmm, do naruszenia Twojego prawa do wizerunku może dojść jeśli było ono bezprawne, a tu trzeba wiedzieć troszkę więcej niż napisałeś. Przede wszystkim w jakim kontekście i okolicznościach zdjęcie zostało umieszczone, czy pod nim znajduje się jakiś podpis, czego dotyczył artykuł i w jaki sposób odnosi się do fotografii, czy na zdjęciu prócz Ciebie i kolegi sa inne osoby (a zatem czy stanowisz cześć zbiorowiska osób na zdjęciu), czy Ty i kolega jesteście osobami publicznymi choćby wśród kilkuset czy też kilkutysięcy osób (np. czy pełnicie jakieś funkcje społeczne, polityczne itp.). Chodzi tu bowiem o wykluczenie czy działanie dziennikarza było zgodne z prawem.

Według mnie doszło do naruszenia waszego prawa do wizerunku i było ono bezprawne. Dziennikarz powinien uzyskać waszą zgodę na opublikowanie fotografii, bowiem nie widzę tutaj interesu społecznego który uzasadniałby rozpowszechnianie waszego wizerunku, którybyłby ponad tymże interesem. Proponowałbym wystosować na początek wezwanie do wydawcy gazety, w którym będziecie żądać przeprosin w formie pisemnej oraz zapłaty zadośćuczynienia. Kwota to raczej nie będzie duża. Natomiast jeśli pozostanie bez efektu wówczas możecie skierować pozewe do Sądu Okręgowego siedziby wydawcy z tytułu ochrony dóbr osobistcych żądając np. przeprosin w formie pisemnej, zakzania naruszeń na przyszłość oraz zadośćuczenienia pieniżnego. Wpis sądowy wynosi 600 zł. Sprawa nie będzie z pewnością należeć do łatwych

Powrót