Foto radar

• Autor wątku Autor wątku DRIPOL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DRIPOL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Mam Pytanie .Dnia 28.11.2006 godz 9:34 zostało zrobione mi zdięcje przez fotoradar(samochód zarejestrowany na ojca) dnia 16.01.2007 straciłem uprawnienia do kierowania pojazdami. Dnia 17.01.2007zostało wywołane zdięcje z fotoradaru. Zgłosiłem się wczoraj tj 06.02.2007 w celu wystawienia mandatu a policjant mówi : Niema pan prawo jazdy niemożemy panu wystawić mandatu ( a dnia 28.11.2006 miałem jeszcze uprawnienia do kierowania) tylko wystawimy na właściciela (ojca).Czy policjant ma rację proszę o szybko odpowiedz.Dziękuje.

Nie...Ukarany mandatem karnym powinien zostac sprawca wykroczenia,a nie wlasciciel pojazdu mechanicznego. Jezeli sprawca nie jest wlascicielem,wtenczas wzywa sie wlasciciela do wskazania osoby sprawcy. Jesli wlasciciel nie wskaze prowadzacego pojazdu w tamtym czasie, sprawa zostaje skierowana do sadu grodzkiego.

Utracenie uprawnien nie ma tu nic do rzeczy-w chwili popelnienia czynu ono istnialo.Na mandacie karnym nie jest potrzebne oznaczenie numeru prawa jazdy.

Moim zdaniem w tej sytuacji w ogóle nie może dojść do wystawienia mandatu karnego, ponieważ od ujawnienia wykroczenia minęło 30 dni. W tym wypadku powinien być skierowany wniosek o ukaranie do Sądu Grodzkiego, na którego właściwości miejscowej popełniono wykroczenie. Wniosek powinien dotyczyć sprawcę wykroczenia a nie właściciela auta.

Ja miałem fotkę strzeloną w miesiacu 10.2006 roku, a dopiero wczoraj dostałem wezwanie. I co w tym wypadku??

[cytat:2d2esdfr]
Moim zdaniem w tej sytuacji w ogóle nie może dojść do wystawienia mandatu karnego, ponieważ od ujawnienia wykroczenia minęło 30 dni.
[/cytat:2d2esdfr]
Ponad 30 dni minęło od popełnienia wykroczenia , a od jego ujawnienia 30-to dniowy termin upłynie 17.02.2007 więc jak najbardziej mandat i oczywiście dla sprawcy , a nie dla właściciela pojazdu.

Powrót