Fotograf w biurze paszportowym

• Autor wątku Autor wątku piotrsnk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrsnk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam wszystkich, mam wykonane zdjęcia paszportowe. Okazuje się jednak, że urzędzie w którym będę składał wniosek, jest już zatrudniony fotograf i to u niego trzeba te zdjęcia wykonać. Nie przyjmują fotek z innego źródła. Jak to ma się do rzeczywistości prawnej? Rozumiem, zdjęcie wykonane na miejscu bo szybciej jak ktoś nie ma czasu chodzić po fotografach, ale w czym niby moje zdjęcie wykonane w innym miejscu jak urząd jest gorsze, skoro spełnia wszystkie warunki? Nie mam ochoty drugi raz płacić za zdjęcia, tylko po to by dać zarobić jakiemuś pociotkowi kogoś z urzędu, bo tak to wygląda. Jest coś na co mozna się powołać?

Ostatnia edycja:
Składasz wniosek o wydanie paszportu, dołączasz swoje zdjęcie (o ile spełnia jasno określone wymagania).
W razie odmowy przyjęcia wniosku i przymuszania do zrobienia zdjęcia na miejscu nagrywaj rozmowę i powiadom przełożonego urzędnika.

Nie mają prawa nie przyjąć zdjęcia jeśli jest ono prawidłowe.

gringo9 napisał:
Nie mają prawa nie przyjąć zdjęcia jeśli jest ono prawidłowe.

Jest prawidłowe, przeszło przez weryfikację podczas jego wykonywania. Kwestia taka, że po urzędach siedzą "stare baby pamiętające gierka" które jak się upra to się upra. Dlatego pytam, czy jest coś na co mogę się ewentualnie powołać. Bo inbe rozkręce z przyjemnością, gdyż do urzędów nigdy sympatią nie pajałem właśnie ze względu na pretensjonalne, znudzone życiem stare baby tam pracujące

Tutaj również udzielają się pro bono "stare i znudzone życiem baby". Powściągnij słownictwo, pisząc emocje pozostaw sobie.

Urzędnik działa w ramach i na podstawie przepisów prawa. Poproś urzędnika o wskazanie, z czego wynika odmowa przyjęcia Twojego zdjęcia.
Całość nagrywaj.

Powrót