Fotografia i osoba na zdjęciu

• Autor wątku Autor wątku Krzysiek1312
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzysiek1312

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam wszystkich użytkowników.

Długo decydowałem się, który dział mam wybrać. Jeśli to nie ten to proszę o przeniesienie.

Otóż interesuję się Komunikacją Miejską, dokładniej rzecz biorąc autobusami.
Często je fotografuje do "swojego zbioru". Nie jednokrotnie spotkałem się z tym iż kierowca mówił iż jest to zabronione, niezgodne z prawem. . Inni piszą iż trzeba mieć specjalną zgodę itd.

Jak to jest? Czy jeśli fotografuję własność publiczną to mogę ponosić z tego tytułu jakieś konsekwencje prawne ? No i czy jeśli fotografuję pojazd, a w środku w nim jest osoba [kierowca] to może w jakiś sposób oskarżyć mnie iż znalazła się na tym zdjęciu, a sobie nie życzyła itd.

Przecież w momencie kiedy jedzie taki pojazd 80km/h to nie zatrzyma się, bo ja chciałbym się dowiedzieć czy mogę sfotografować ?

No i analogiczna sprawa z lotniskiem. Czy jeśli fotografuję samolot załóżmy na to linii PLL LOT to czy jest to nie zgodne z prawem, bo tu analogiczna sytuacja: Cześć mówi, że tak inni, że nie. Jednak Port Lotniczy nie odpowiada na mojego maila.
Proszę o odpowiedź i Serdecznie Pozdrawiam ze słonecznego Gdańska.

Ostatnia edycja:
Autobusy fotografować możesz.. gorzej jesli jest tam kierowca - bo takie zdjęcie może narażać jego prawo do ochrony wizerunku (jest to dobro osobiste podlegające ochrone, samo zagrożenie naruszenia tego dobra jest zakazana.. np przez fotografowanie) - zob. art. 23 i 24 KC. Nie tyle mu ma zależeć na tym aby sie sprzeciwić co Panu na tym aby mieć jego zgodę.

Co do rozpowszechniania wizerunku to również art. 81 prawa autorskiego (link w sygnaturce).

przenosze do praw autorskich

Przeszukując jeszcze forum trafiłem an ten wątek :
http://forumprawne.org/prawo-autorskie/37110-fotografia-prosze-o-pomoc.html

Napisane jest tam:
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

W punkcie drugim jest jakby sprzeczne z tym jaką otrzymałem [pozwolę sobie na "Ty"] od Ciebie odpowiedź. Nie chciałbym tego podważać, a jedynie się upewnić.

A jak wygląda sytuacja z lotnictwem ?

Dziękuję za odpowiedź.

Dlaczego sprzeczność? Sam przecież dałem nakierowanie na ten artykuł... bo chodzi o to, aby Pan dostosował przepis do swoich warunków. Nie wiem jak te zdjęcia wyglądają, czy kierowce widać na pierwszym planie (zdjecie z przodu), czy moze jest to mała postać gdzieś w srodku autobusu (rzut z boku)...

Samolot? sytuacja taka sama... te same powody. Rzecz można, ludzi nie... z wyjątkami z art.81 (pozatym trzeba odróżnić samo fotografowanie od rozpowszechniania tej fotografi).
Nikt też Panu na 100% nie powie, czy taki kierowca bedac fotografowanym nie będzie uważał, ze jego dobro osobiste zostało zagrożone - chociaż do sądu to raczej z tym nie pójdzie :)

Tyle razy było o wizerunku ze naprawdę... trudno za każdym razem pisać wszystko... wystarczy poszukać.

Colder napisał:
Dlaczego sprzeczność? Sam przecież dałem nakierowanie na ten artykuł... bo chodzi o to, aby Pan dostosował przepis do swoich warunków. Nie wiem jak te zdjęcia wyglądają, czy kierowce widać na pierwszym planie (zdjecie z przodu), czy moze jest to mała postać gdzieś w srodku autobusu (rzut z boku)...

Samolot? sytuacja taka sama... te same powody. Rzecz można, ludzi nie... z wyjątkami z art.81 (pozatym trzeba odróżnić samo fotografowanie od rozpowszechniania tej fotografi).
Nikt też Panu na 100% nie powie, czy taki kierowca bedac fotografowanym nie będzie uważał, ze jego dobro osobiste zostało zagrożone - chociaż do sądu to raczej z tym nie pójdzie :)

Tyle razy było o wizerunku ze naprawdę... trudno za każdym razem pisać wszystko... wystarczy poszukać.

Dziękuję za odpowiedź.

Rozumiem, ale czy coś takiego jak "wewnętrzna zgoda" jak to kierowcy się tłumaczą: Czy masz pozwolenie z przedsiębiorstwa X? istnieje ?

Może istnieje, ale od tej zgody nie jest uzależniona możliwośc fotografowania.

Colder napisał:
Może istnieje, ale od tej zgody nie jest uzależniona możliwośc fotografowania.

Dziękuję serdecznie za odpowiedzi i poświęcony czas. Pozdrawiam

Powrót