Fotografia pracownik pracodawca

• Autor wątku Autor wątku ania09870
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ania09870

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Potrzebuję sprawdzonej wiedzy na temat praw autorskich do wykonywanych zdjęć ślubnych dla mojego pracodawcy. Sytuacja wygląda następująco. Jestem zatrudniona w studio fotograficznym na umowę na etat jako grafik komputerowy. (ten zapis jest w umowie).
Moimi głównymi zadaniami pracowniczymi jest praca biurowa (ksero, robienie zdjęć do dokumentów w zakładzie, obróbka zdjęć itp.). Dodatkowo przy podpisywaniu wyżej opisanej umowy, słownie pracodawca ustalił ze mną, że będzie dawał mi zlecenia na dodatkową prace przy zdjęciach ślubnych (śluby, wesela i plenery), dodatkowa weekendowa praca płatna osobno za wykonanie zdjęć dla jego firmy. Na te zdjęcia nie była podpisywana umowa. Nigdy nie było rozmów o prawach autorskich do takich zdjęć ani umów o przeniesienie praw autorskich.

Chciałabym wiedzieć jak się do tych zdjęć mają prawa autorskie? Czy w takiej sytuacji pozostają one po mojej stronie czy tylko i wyłącznie po stronie pracodawcy? Czy dodatkowe zlecenia należy traktować jako obowiązek ze stosunku pracy? Czy słowna umowa ważna jest tak samo jak ta pisemna?

Nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale w ostatnim czasie zdjęcia ślubne wykonywałam na swoim sprzęcie (aparat) natomiast z użyciem jego obiektywu. Czasem tylko z jego sprzętem czasem pół na pół.
Zależy mi na informacji czy mogę te zdjęcia wykorzystać do własnych celów?
Pozdrawiam,

Sprzęt nie ma znaczenia, a Twoje zdjęcia należy traktować jako utwór pracowniczy. Do Ciebie należą prawa autorskie osobiste, prawa majątkowe należą do pracodawcy.
ania09870 napisał:
... dodatkowa weekendowa praca płatna osobno za wykonanie zdjęć dla jego firmy....
Pracodawca może wskazywać, że wynagrodzenie dotyczy nadgodzin.
Należało sobie zapewnić umowę na tę pracę aby z niej jasno wynikało, że nie jest ona wykonywana w ramach stosunku pracy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję za wiadomość. Jak dobrze rozumiem w tej sytuacji nie mam praw do tych zdjęć i bez zgody pracodawcy nie mogę ich umieszczać w portfolio?
Pozdrawiam

Powrót