fotografia produktów do reklamy

• Autor wątku Autor wątku feelart
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

feelart

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
mam przed sobą umowę dotyczącą wykonania sesji zdjęciowej produktów pewnej firmy ale nie rozumiem kilku punktów, będe wdzięczny za odpowiedzi.

"2.2 Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do przedmiotowego utworu nie są ograniczone w zakresie objętym niniejszą umową." - ?

"2.8. Wykonawca nie upoważnia Zamawiającego do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do utworu." - ?

Jest w tej umowie równiez zdanie że "Wykonawca przenosi na Zamawiającego prawa autorskie do dzieła. ", a więc automatycznie po rozliczeniu się z tym kontrahentem, nie jestem autorem tych zdjęć? Chciałbym je później wykorzystać do reklamy swojej firmy, pod postacią np. ulotek, czy też na własnej stronie internetowej - czy będę potrzebował jakąś zgode? - Jesli tak, to czy nie lepiej zaznaczyc w umoei do jakich celów firma może bez ograniczeń wykorzystywac te zdjecia bez koniecznosci przekazywania praw autorskich?

Czy jesli klient płaci za wykonane zdjęcia to czy wówczas ma do nich prawa majątkowe?

Z góry dziekuje za rady - pozdrawiam.

Witam,
2.2 Wykonawca oświadcza, że jego prawa autorskie do przedmiotowego utworu nie są ograniczone w zakresie objętym niniejszą umową.
co oznacza, że wykonawca jest właścicielem praw autorskich, które zgodnie z dalszymi zapisami umowy zostają przenoszone (lub udzielana będzie licencja na wykorzystanie dzieł) na zamawiającego oraz, że wykonawca nie przenosił majątkowych praw autorskich na inne osoby lub nie udzielał innym osobom licencji (wyłącznych / niewyłącznych) na wykorzystanie utworów stanowiących temat umowy.
2.8. Wykonawca nie upoważnia Zamawiającego do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do utworu.
co oznacza, że zamawiający nie będzie miał prawa do rozpowszechniania opracowanych fotografii (pod pojęciem opracowania rozumie się modyfikację zdjęć, jak różnego rodzaju przekształcenia koloru i treści, wersje czaro-białe, kadrowanie, nanoszenie znaków wodnych, etc...) w rozumieniu Art.2. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (zwanej dalej upaipp.)
Wykonawca przenosi na Zamawiającego prawa autorskie do dzieła.
zapis jest nieprecyzyjny, zapis powinien mieć brzmienie w rodzaju "...majątkowe prawa autorskie do fotografii...(tu wymienione fotografie) na następujących polach eksploatacji...(tu wymienione pola eksploatacji - czyli sposoby wykorzystania zdjęć, np.: jako elementy materiałów reklamowych, wydania drukiem, rozpowszechnianie w Internecie, i tak dalej..) na określonym obszarze (terytorium)".
a więc automatycznie po rozliczeniu się z tym kontrahentem, nie jestem autorem tych zdjęć?
autorem zdjęć oraz właścicielem osobistych praw autorskich (są niezbywalne) do zdjęć zostanie Pan już po wsze czasy... Art.16. upaipp. ;)
Chciałbym je później wykorzystać do reklamy swojej firmy, pod postacią np. ulotek, czy też na własnej stronie internetowej - czy będę potrzebował jakąś zgode? - Jesli tak, to czy nie lepiej zaznaczyc w umoei do jakich celów firma może bez ograniczeń wykorzystywac te zdjecia bez koniecznosci przekazywania praw autorskich?
jeśli przeniesie Pan wszystkie majątkowe prawa autorskie - to na rozpowszechnianie swoich zdjęć musiałby Pan występować każdorazowo (inne pola eksploatacji) do nowego właściciela majątkowych praw autorskich. Dlatego, dla Pana byłoby lepiej przenieść prawa na wybranych polach eksploatacji, zaś praw autorskie do reszty pól (np. do portfolio) pozostawić sobie. Przy przeniesieniu zaś wszystkich autorskich praw majątkowych, powinien Pan sobie zastrzec, np. prawo do wykorzystania zdjęć w portfolio.
Czy jesli klient płaci za wykonane zdjęcia to czy wówczas ma do nich prawa majątkowe?
nie, przeniesienie własności egzemplarza utworu (zdjęcia) nie oznacza przeniesienia majątkowych praw autorskich - Art.52. upaipp, a ponadto, umowa przeniesienia majątkowych praw autorskich, z mocy - Art.53. upaipp, musi mieć zachowaną formę pisemną.

Proszę również pamiętać, że umowa przeniesienia majątkowych praw autorskich może obejmować swoim zakresem wyłącznie utwory (zdjęcia) już powstałe, czyli musi być spisywana po sesji (przynajmniej w teorii)...

dziekuje za odpowiedzi, mam jednak jeszcze kilka niejasnosci

czyli jeśli dobrze zrozumiałem, abym mógł bez problemu zamieszczać wykonane zdjęcia również w celu swojej reklamy, musiałbym w umowie zaznaczyć, że prawa autorskie przechodzą na zamawiającego na określonych polach eksploatacji?

2.8. Wykonawca nie upoważnia Zamawiającego do zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do utworu.
czyli zamawiający nie może również odsprzedawać praw autorskich innych osobom?

Proszę również pamiętać, że umowa przeniesienia majątkowych praw autorskich może obejmować swoim zakresem wyłącznie utwory (zdjęcia) już powstałe, czyli musi być spisywana po sesji (przynajmniej w teorii)...
a więc tak naprawde musiałbym dołączyć do umowy gotowe zdjęcia wydrukowane, czy wystarczy je opisac na płycie cd i w umowie wymienić ich nazwy?

1. Proszę nie dublować postów! 5 pod rząd to przesada. Istnieje coś takiego jak podgląd wiadomości przed wysłaniem.

2.
czyli jeśli dobrze zrozumiałem, abym mógł bez problemu zamieszczać wykonane zdjęcia również w celu swojej reklamy, musiałbym w umowie zaznaczyć, że prawa autorskie przechodzą na zamawiającego na określonych polach eksploatacji?
Tak
zamawiający nie może również odsprzedawać praw autorskich innych osobom?
Nie wynika to z tego zapisu
a więc tak naprawde musiałbym dołączyć do umowy gotowe zdjęcia wydrukowane, czy wystarczy je opisac na płycie cd i w umowie wymienić ich nazwy?
Wystraczy, dodając np rozmiar, wymiar

pzreprosiłem juz wyżej,podczas podgladu postu nie było widac cytatu dlatego kombinnowałem i wyszło kilka razy
dziekuje za odpowiedzi,
pozdrawiam

Powrót