Fotografia - proszę o pomoc

• Autor wątku Autor wątku mk6294
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mk6294

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
jestem tu nowym użytkownikiem, więc bardzo proszę o wyrozumiałość.

Od kilku już lat zajmuję się fotografowaniem pojazdów komunikacji miejskiej i podmiejskiej, zdjęcia te wstawiam do Internetu. Jednakże od pewnego czasu zaczęły do mnie przychodzić e-maile od kierowców z żądaniami usunięcia zdjęć z moich stron internetowych, gdyż jest widoczny ich wizerunek - jeśli tego nie zrobię sprawy zostaną zgłoszone do sądu. Oczywiście zdjęcia pousuwałem, ale parę dni temu dowiedziałem się, że zrobiłem to nie potrzebnie, bo "fotografuję pojazd, a kierowca jest tylko częścią jego krajobrazu". Czy to prawda??

Robię dużo zdjęć na mieście pojazdom komunikacji publicznej, na których są widoczni kierowcy, a nawet pasażerowie czy inne osoby idące chodnikiem. Jak sama nazwa wskazuje "komunikacja publiczna" - czyli w miejscach publicznych można fotografować do woli. Dodam, że firmy autobusowe należą do miasta.

No i teraz mam pytanie do Was, użytkowników tego forum: czy to co piszę jest prawdą? Dziękuję za odpowiedź.

Korzystając z okazji (nie chciałbym zakładać kolejnych wątków), chciałbym zadać jeszcze dwa nurtujące mnie pytania:
1. Przeglądając serwis nasza-klasa.pl na jednym z profili natknąłem się na zdjęcie swojego autorstwa. Osobie, która skopiowała te zdjęcie z innej strony i wrzuciła je na profil, nie udzieliłem żadnej zgody na jego dalszą publikację. Sprawę w minioną sobotę zgłosiłem do Administracji serwisu, z możliwością podesłania oryginalnej fotki. Po dziś dzień zdjęcie nie zostało usunięte. Co należy zrobić, by zdjęcie te zniknęło z tego profilu? Czy będzie konieczne wstąpić na ścieżkę sądową?

2. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości stworzyć serwis internetowy na którym będę (nie tylko ja) pisać artykuły nt. spraw związanych z Trójmiastem. Czy musi być konieczne zarejestrowanie tego serwisu w jakimś rejestrze??

Za odpowiedzi z góry dziękuję, serdecznie pozdrawiam!

Ustawa prawo autorskie i prawa pokrwene

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
Ale wszystko wymaga rozpoznania w konkretnym przypadku. Kadr kadrowi nierówny.

Co do kolejnych pytań.

1. Wyślij do właściciela profilu wiadomość, ze jeżeli nie usunie zdjęcia, to wystąpisz na drogę sądową.

2. Nie jest konieczne.

Witam wszystkich. Nie chcialem zaklasac nowego watku poniewaz moj problem jest podobny do opisanego przez kolege.
Zdjecie mojej klasy z czasow technikum widnieje na witrynie internetowej mojej szkoly sredniej.
Poniewaz niedawno poklocilem sie z administratorem strony chcialbym aby zdjecie zniknelo.
Rozumiem ze poniewaz bylem tylko szczegolem zgromadzenia moja zgoda na zamieszczenie zdjecia nie byla potrzebna.
Ale czy to znaczy ze musze sie pogodzic z jego obecnoscia tam ? Jest to przeciez wykorzystywanie mojego wizerunku bez mojego pozwolenia i pomimo zgloszenia autorowi iz nie chce aby moj wizerunek na ow stronie widnial.
Czy ma prawo mnie olac ? A jezeli nie to jakie wysjcie mi pozostaje ? Zglosic sprawe dyrekcji szkoly ktora tego pana zatrudnia czy zostaje tylko bezposrednie kroki przez sąd ?
Z góry dziekuje za ewentualne odpowiedzi
Pozdrawiam

Czy jest pan podpisany na tym zdjeciu? (lub pod nim?)

Nie. Zdjęcie podpisane jest jako Klasa VB.

Raczej nie widze tu podstawy prawnej do usunięcia tego zdjęcia.

Ale prosze czekać, może ktoś jeszcze an coś wpadnie ;)

p.s. Do Szkoły zawsze można napisać.

Dzieki za odpowiedz aczkolwiek czekam dalej na jakies glosy poniewaz wydaje mi sie ze to nie jest wporzadku zeby moj wizerunek widnial w internecie mimo mojego wyraznego sprzeciwu.

W mojej ocenie również nic Pan nie zrobi z tym, owszem jest art. 23 KC który traktuje wizerunek jako dobro osobiste podlegające ochronie na podstawie tego artykułu. Ale nie po to tworzyli wyjątki, gdzie jest dozwolone używanie wizerunku w art. 81 $2 pkt2 aby powoływać się na przepis ogólny.

Rozumiem. To troche przykre, a czy wiedza panowie jak by to wygladalo w swietle sprzeciwu co najmniej 10 osob sposrod 30 bedacych na zdjeciu ? Czy kazdy traktowany jest indywidualnie jako szczegol czy razem tworzymy juz grupe niezadowolona z tego faktu ? Czy cos to zmienia ?

Powrót