Fotografie produktów, opisy - strona internetowa

• Autor wątku Autor wątku zelur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zelur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

Prowadzę stacjonarny sklep z artykułami budowlanymi i instalacyjnymi.
Myślę o otworzeniu strony internetowej (tylko strony, bez sklepu internetowego) gdzie zamieściłbym asortyment sklepu wraz z cenami, katalogami, promocjami itd. Moje pytanie brzmi jak wygląda sprawa z korzystaniem ze zdjęć produktów producentów u których kupuję towary? Czy mogę z ich stron kopiować zdjęcia, ewentualnie opisy. Umieszczać katalogi ( handluję kotłami więc np. katalog kotłów + schematy itp.) bez pisemnej zgody? Myślę, że zgodę i tak bym otrzymał bo w końcu strona internetowa ma być po to aby pozyskać więcej klientów, to pchnie trochę ruch, będę więcej sprzedawał jednocześnie więcej kupował, więc nie szkodzę hurtowni/producentowi, a nawet jej/mu pomagam. Chcę po prostu wiedzieć czy jeśli zrobiłbym to bez wiedzy hurtowni/producenta (korzystać z katalogów, zdjęć itd.) to czy czekają mnie jakieś konsekwencje prawne. Co innego gdybym korzystał z danych np. konkurencji, wtedy wiadomo że mogliby mnie o coś oskarżyć.

Pozdrawiam,

zelur napisał:
... Czy mogę z ich stron kopiować zdjęcia, ewentualnie opisy. Umieszczać katalogi ( handluję kotłami więc np. katalog kotłów + schematy itp.) bez pisemnej zgody? ...
Nie musi być pisemna choć tak jest najlepsza.

zelur napisał:
... Co innego gdybym korzystał z danych np. konkurencji, wtedy wiadomo że mogliby mnie o coś oskarżyć.
Tutaj też mieliby o co.

A jak to jest z korzystaniem z grafik google? Wiadomo one też pochodzą z jakichś stron, a ilość grafik, które są oznaczone jako "do użytku komercyjnego" jest bardzo okrojona. Czy naprawdę ktoś sprawdza to i robi problemy, w ogóle czy jest możliwość sprawdzenia czy dana grafika została ściągnięta z danej strony, jeśli nie ma jakiegoś znaku wodnego?

Jest możliwość sprawdzenia, znak wodny nie musi być. Pamiętaj, że rozpowszechnianie cudzego utworu bez odpowiedniej zgody to przestępstwo.

Powrót