Fotografowanie przedsiębiorstw, osiedli, budynków

• Autor wątku Autor wątku andrzejmirek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andrzejmirek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witajcie,
Nie wiem, czy wybrałem dobry dział, jeśli nie proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.

Zamierzam otworzyć firmę świadczącą usługi fotografii i video z drona.
Chciałbym zbudować portfolio (odpowiednie uprawnienia już mam).
Chciałbym porobić zdjęcia pokazwe przede wszystkim deweloperskie, albo jakichś przedsiębiorstw.

PYTANIA:
1. Czy mogę sobie wylecieć nad duże przedsiębiorstwa, fabryki, zakłady, hale itp?
2. Czy mogę wylecieć nad osiedla deweloperów, budowy osiedli, drób, mostów itp?

Czy mogę fotografować wszystko jak leci, czy muszę od każdego właściciela inwestycji, zakładu, przedsiębiorstwa uzyskać zgodę (ustną/pisemną?)

Z góry dziekuję za pomoc
Pozdrawiam

andrzejmirek napisał:
... Czy mogę fotografować wszystko jak leci, czy muszę od każdego właściciela inwestycji, zakładu, przedsiębiorstwa uzyskać zgodę (ustną/pisemną?)...
Możesz, nie musisz lecz są ograniczenia.
andrzejmirek napisał:
... Zamierzam otworzyć firmę świadczącą usługi fotografii i video z drona. ...
Jak uzyskasz świadectwo kwalifikacyjne operatora drona, a w tym przypadku obowiązkowe, to będziesz wiedział o jakich ograniczeniach mowa.

LeszsekS napisał:
Możesz, nie musisz lecz są ograniczenia.
Jak uzyskasz świadectwo kwalifikacyjne operatora drona, a w tym przypadku obowiązkowe, to będziesz wiedział o jakich ograniczeniach mowa.
Ukończyłem pełen kurs, pozdawałem egzaminy, nic o ograniczeniach nie było chyba że masz na mysli strefy ale to strefy lotnicze a nie prawne

Wizerunek podlegający ochronie posiadają wyłącznie osoby fizyczne.

niestety nic takiego nie było tematyką kursu, mógłbyś przybliżyć jak to wygląda w praktyce?

A konkretnie co? Czego nie rozumiesz z poprzedniego postu? Słowa "wyłącznie".

Nie wiem jak to wygląda w praktyce, podałem konkretne przykłady - np. buduje się koło mnie osiedle, chcę sobie wylecieć dronem, żeby wykonać zdjęcia tej budowy, chcę je wrzucić do swojego portfolio aby mieć co pokazać przyszłym klientom.
Pytanie - czy mogę, czy nie.
Jeśli nie - dlaczego?

a słowo wyłącznie - rozumiem to tak, że chronione są tylko osoby fizyczne, mam rozumieć że poza fotografowaniem osób nie potrzebuję zgody np. aby zrobić jakąś budowe?

dla mnie nie jest do konca jasna, ale widzę że nie pomożesz zrozumieć. Może więc ktoś inny pomoze?

Powrót