Fotografowanie w sklepie

• Autor wątku Autor wątku MoonWalk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MoonWalk

Użytkownik
Odpowiedzi
155
Witam

Otóż wiem, że temat był już poruszany na forum, ale ostatni wątek, który znalazłem, pochodził z 2012 roku. Tymczasem fala artykułów na temat fotografowania w sklepach pojawiła się rok później. Tu przykładowy.

Wiem, że ten artykuł to jeden z tasiemców, powtarzanych nawzajem z jednego źródła dla poczytności, ale czy ma to w ogóle jakąś wartość merytoryczną?
Zastanawiam się, czy coś może zmieniło się w tej kwestii? Wiem, że sklep to teren prywatny, jednak z drugiej strony jest otwarty dla wszystkich.

Chodzi mi tu też o przypadek właśnie skanowania i porównywania cen - przecież wtedy ani nie nagrywam, ani nie robię zdjęcia. Na jakiej podstawie zatem ochrona mi tego zabrania?

Być może regulamin sklepu zabrania, ale powinno być to wyraźnie przedstawione klientowi przed wejściem do sklepu lub na halę sprzedaży.

Nie ma podstaw żeby zabraniać fotografowania. Teren sklepu jest terenem prywatnym, ale skoro właściciel udostępnia je dla publiczności, to niejako staje się terenem publicznym - przynajmniej w godzinach otwarcia sklepu - a tam wolno fotografować. Pracownik ochrony może poprosić o to, żeby nie robić zdjęć i właściwie to wszystko, co może zrobić.

Leszek - rozglądałem się po forum i jedyny watek jaki znalazłem był z 2012 roku, gdzie stanowisko osób też było rozbieżne. Chyba, że kojarzysz jakiś inny jeszcze, to chętnie kliknę do niego linka ;)

Wgl to dziękuję za już udzielone odpowiedzi :)

Dzięki Cypio, to rozwiewa wszystkie moje wątpliwości i pytania ;)

Powrót