Fotografowanie wykopów

• Autor wątku Autor wątku aqq123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aqq123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam, pytanie do znawcow tamatu - dzis wykonalem kilka zdjec z odkopywanego, przedwojennego obiektu, gdzie archeo prowadza badania. Dosc nieprzyjemny czlowiek oswiadczyl mi, ze wszelkie prawa do fotografowania posiada WYLACZNIE firma prowadzaca badania i jesli opublikuje te zdjecia np. w internecie, to "zedrze ze mnie kasę w sądzie" - doslowny cytat.
Co Wy na to?

Witam, naprawde nikt sie z podobnym przypadkiem nie zetknal? Do kogo wiec mam wyslac zapytanie, ministra kultury?

A co na ten temat ustawa o ochronie zabytków z 2003 roku?

Przeczytalem i nie znalazlem niczego dotyczacego w/w tematu, jedynie ze konserwator zabytkow wydajer pozwolenia na prace oraz przeprowadzenie niezbednej dokumentacji.

jedno jest jasne - w ustawie o prawie autorskim i prawach pokrewnych nie znajdzie Pan odpowiedzi ... no może na pytanie komu i jakie prawa służą wobec wykonanych przez Pana zdjęć :)

Zadalem to pytanie archeologowi z innego miasta, oto co odpowiedzial: "...jeżeli zdjęcia Pana autorstwa nie naruszają praw autorskich wykonywanych badań proszę robić na zdrowie
każdy ma prawo robić zdjęcia, nie wolno tylko przypisywać sobie autorstwa badań, a jedynie autorstwo wykonanej fotki".

aqq123 napisał:
Zadalem to pytanie archeologowi z innego miasta, oto co odpowiedzial: "...jeżeli zdjęcia Pana autorstwa nie naruszają praw autorskich wykonywanych badań proszę robić na zdrowie
każdy ma prawo robić zdjęcia, nie wolno tylko przypisywać sobie autorstwa badań, a jedynie autorstwo wykonanej fotki".

i tak właśnie jest :)

Powrót