fotoradar na próbnych tablicach

• Autor wątku Autor wątku Animon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Animon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam, dostałem list z Niemiec ze zdjęciem z fotoradaru.
Jechałem na próbnych tablicach 115kmh w tunelu, gdzie dopuszczalne było 80 i z tego co zrozumiałem 111kmh jest tolerancja.

List nie był za potwierdzeniem odbioru, nawet nie był polecony, po prostu znalazłem w skrzynce. Czy można to olać czy nie? Całość po niemiecku, nic z tego nie rozumiem, nawet nie wiem ile mam zapłacić ani nic.

Generalnie przestali sie juz patyczkowac i jak polak zgrywa głupa i nie potrafi znalezc nikogo kto mu przetlumaczy pismo to predzej czy pozniej konczy sie sprawą w sądzie polskim i dochodza dodatkowe koszta.

Więc co mam zrobić? Nic z tego pisma nie rozumiem, nie wiem komu i ile płacić. Nie ma podanej kwoty

Jak u nich z terminami jest? Mogę teraz to olać przez 1.5 miesiąca i podejść osobiście na komendę policji i tam załatwić wszystko od razu? Bo w lipcu będę w Niemczech.
Czy przez te 1.5 miesiąca dowalą jakieś dodatkowe koszty.

I czy to jest prawda

"ściganie wykroczenia drogowego zgodnie z § 26 StVG (StVG=Strassenverkehrsordnung=niem. ustawa o ruchu drogowym) przedawnia się w ciągu 3 miesięcy. "

jeśli tak to wystarczy, że przez 3 miesiące nic nie odpowiem i mam spokój?

Ostatnia edycja:
Polska Policja nie ma nic do mandatów w innych państwach

mors69 napisał:
Polska Policja nie ma nic do mandatów w innych państwach

Dlaczego piszesz o polskiej policji? Nigdzie o niej nie wspomniałem.

To ze nie odpowiesz nie ma tu zadnego znaczenia. Niemcy traktują listy zwykłe jako dostarczone. Najlepiej znajdz kogoś, kto zna się na niemieckim i Ci przetłumaczy dokładnie o co chodzi. Zapewne masz wskazac osobę kierująca i przyznać się bądz nie przyznać do wykroczenia. Jedno Ci powiem, że przy ograniczeniu do 80 km/h napewno tolerancja nie wynosi 111.
To po odjęciu tolerancji tyle jechałeś.
Jeśli jezdzisz do De, to nie polecam tego lekceważyć, gdyz przy obojętnie jakiej kontroli drogowej w De zostaniesz odwieziony do paczki.

Ostatnia edycja:
A co z tymi 3 miesiącami? ponoć się przedawnia jak nie zdążą wystawić mandatu

Przepis prawny:
§ 26
Zuständige Verwaltungsbehörde; Verjährung

(1) 1Bei Ordnungswidrigkeiten nach den §§ 23 bis 24a und 24c ist Verwaltungsbehörde im Sinne des § 36 Abs. 1 Nr. 1 des Gesetzes über Ordnungswidrigkeiten die Behörde oder Dienststelle der Polizei, die von der Landesregierung durch Rechtsverordnung näher bestimmt wird. 2Die Landesregierung kann die Ermächtigung auf die zuständige oberste Landesbehörde übertragen.
(2) Abweichend von Absatz 1 ist Verwaltungsbehörde im Sinne des § 36 Absatz 1 Nummer 1 des Gesetzes über Ordnungswidrigkeiten bei Ordnungswidrigkeiten nach den §§ 23 und 24 das Kraftfahrt-Bundesamt, soweit es für den Vollzug der bewehrten Vorschriften zuständig ist.
(3) Die Frist der Verfolgungsverjährung beträgt bei Ordnungswidrigkeiten nach § 24 drei Monate, solange wegen der Handlung weder ein Bußgeldbescheid ergangen noch öffentliche Klage erhoben ist, danach sechs Monate.

A ma polskie co to będzie.Syn 3 lata temu dpstał pismo że przejechał w Berlinie na czerwonym,tak podał kolega co wziął tablicę na siebie.Nie zaragował, to mu przysłano kare chyba 220 Euro i 3 miesiące zabranie Prawa Jazdy. Był już kilkakrotnie kontrolowany w Niemczech i nic.

Powrót