Fotoradar - prośba o interpretację.

• Autor wątku Autor wątku user101
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

user101

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Od kilku miesięcy mieszkam we Francji, blisko granicy niemieckiej. Pod koniec sierpnia przejeżdżałem przez Niemcy samochodem należącym do mojej siostry (zarejestrowanym we Francji). Niestety nieświadomy zagrożenia stref 30km/h na terenie Niemiec (fotoradar zaraz po przekroczeniu znaku miejscowości) zostałem złapany przez stojący tam fotoradar przy prędkości 62km/h. W dniu dzisiejszym do siostry przyszło pismo w języku francuskim z prośbą o wskazanie kierującego pojazdem ze względu na zarejestrowane wykroczenie. Kwota do zapłaty 430 EURO!!!! Ścięło mnie z nóg jak zobaczyłem taką sumę... Wiem, że za przekroczenie prędkości w Niemczech o 32km/h w terenie zabudowanym grozi mandat 160E, 2 punkty karne i miesiąc bez prawa jazdy. Rzecz jasna nie mam zamiaru unikać zapłaty. Chciałbym się tylko poradzić kogoś zorientowanego w temacie, czy faktycznie muszę płacić aż tak wielką sumę jako obcokrajowiec?? Jeżeli siostra wskaże mnie jako prowadzącego, na mój polski adres przyjdzie taki sam mandat? Czy może taki jak mówi niemiecki taryfikator? Co z utratą prawa jazdy? Zabiorą mi je na miesiąc, czy odnotują w swojej bazie numer mojego PJ i będę miał zakaz prowadzenia pojazdu wyłącznie na terenie Niemiec? Jest to dla mnie dość istotne, ponieważ różnica pomiędzy 430 a 160 euro jest zasadnicza. Kara zakazu poruszania się po Niemczech przez miesiąc również mi nie przeszkadza w ogóle, bylebym mógł w tym czasie normalnie poruszać się po Francji. Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Powrót