Fotoradar + zakaz prowadzenia pojazdów NIEMCY

• Autor wątku Autor wątku tomek940909
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomek940909

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć
w grudniu jadąc na święta w Niemczech fotoradar zrobił mi nieładne zdjęcie, przekroczyłem prędkość o 63km/h, zaraz później okolo 15 lutego przyszło mi pisemko abym imodesał formularz ze przyznaje sie do winy, oczywiscie przyznałem sie, i oni mi teraz przysłali do zapłaty 468,50 euro + zakaz prowadzenia pojazdów na 2 miesiące.
Moje pytanie brzmi co mi grozi jeśli wjadę do Niemiec po miesiącu, jeśli mandat zostanie zapłacony w terminie?

Jeśli jest to Twój pierwszy zakaz prowadzenia pojazdów w Niemczech, masz cztery miesiące (liczone od dnia uprawomocnienia się decyzji, tj. Bussgeldbescheid-u) do oddania Twojego prawa jazdy; w Niemczech w celu naniesienia wzmianki o zakazie, jeśli mieszkasz w Polsce. Mandat powinieneś zapłacić jak najszybciej, ponieważ mogą wszcząć egzekucję komorniczą; także w Polsce poprzez komorników polskiego urzędu skarbowego. Natomiast narazie, czyli do upływu tych czterech miesięcy możesz z tym prawem jazdy bez obawy jeździć po Niemczech. Powtarzam: W ciągu tego terminu 4 miesięcy Ty decydujesz, kiedy zgłosisz się z Twoim prawem jazdy do niem. policji. Zakaz zacznie obowiązywać od dnia, w którym się zgłosisz tam z Twoim prawem jazdy; poza tym zacznie obowiązywać po upływie tych czterech miesięcy. Wybierz zatem te dwa miesiące, w których prawo jazdy w Niemczech będzie Ci najmniej potrzebne.

Czesc,

czy ktos wie jak wyglada procedura przy nie wskazaniu kierujacego t.j. braku odpowiedzi na wezwanie. Powod: inne miejsce zamieszkania niz zameldowania i brak dostepu do biezacej poczty.

micjanic napisał:
Czesc,

czy ktos wie jak wyglada procedura przy nie wskazaniu kierujacego t.j. braku odpowiedzi na wezwanie. Powod: inne miejsce zamieszkania niz zameldowania i brak dostepu do biezacej poczty.

Dodam, ze w sumie wskazalem siebie i ze wzgledu na zbyt duze obciazenie psychiczne spowodowane brakiem prawa jazdy i aktualna sytuacja rodzinna (umierajacy ojciec) zakaz anulowano ale stawka mandatu o 50% w gore. Temat sie zakonczyl i trzeba uwazac.

Powrót