Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam jeszcze pytanie odnośnie ewentualnego / ewentualnych wyroku/ów sądowego/ych. No właśnie skoro otrzymałam kilka takich powiadomień to czy to będzie jeden wyrok dla wszystkich czy każdy z osobna? I czy oni tzn. sąd wymierza karę grzywny czy punkty też są wliczane w tą karę. Bo jeżeli tak to... aż strach mysleć. A ja nie moge stracić prawa jazdy!! jakię są wielkości tych kar grzywny?

Właśnie przebrnołem przez wszystkie wpisy i dalej nic niewiem :(((

Czy jeśli nie wybiorę jednej z trzech opcji "KARY "proponowanych i nie wyślę wypełnionych wniosków do zarządcy jednocześnie wysyłając do nich pismo, mogą skierowac sprawę do sądu?

Dodam że nie dostałem zdjęcia i chcę wysłac pismo o ustalenie kto kierwoał pojazdem bo na bank się zmienialliśmy z moją partnerką i nie wiem kto prowadził.

Z tego co wyczytałem w piśmie to jeśli w ciągu 7 dni się nie zdecyduje to musze jechać osobiście do Warszawy, no jakaś paranoja .

Czyli chca mnie namówić do składania fałszywych zeznań, bo nie jestem pewien na 100%, że to ja kierowałem i że kierował ktoś inny.

Dzwilu88 napisał:
Właśnie przebrnołem przez wszystkie wpisy i dalej nic niewiem :(((

Czy jeśli nie wybiorę jednej z trzech opcji "KARY "proponowanych i nie wyślę wypełnionych wniosków do zarządcy jednocześnie wysyłając do nich pismo, mogą skierowac sprawę do sądu?

Dodam że nie dostałem zdjęcia i chcę wysłac pismo o ustalenie kto kierwoał pojazdem bo na bank się zmienialliśmy z moją partnerką i nie wiem kto prowadził.

Z tego co wyczytałem w piśmie to jeśli w ciągu 7 dni się nie zdecyduje to musze jechać osobiście do Warszawy, no jakaś paranoja .

Czyli chca mnie namówić do składania fałszywych zeznań, bo nie jestem pewien na 100%, że to ja kierowałem i że kierował ktoś inny.
Radary: anuluj sobie mandat! | 3obieg.pl

Z dzisiejszego wydania Dziennika Gazety Prawnej:

Donosy na kierowców niezgodne z konstytucją? Sądy też mają wątpliwości.

Nie tylko prokurator generalny kwestionuje zgodność z konstytucją artykułu 96 par. 3 kodeksu wykroczeń. Przepis ten pozwala straży miejskiej, policji czy Inspekcji Transportu Drogowego nakładać grzywny za niewskazanie kierującego pojazdem w chwili wykroczenia. Co roku sądy rozpoznają tysiące takich spraw. W jednej z nich, prowadzonej przez Sąd Rejonowy Lublin-Zachód, obwiniony przez straż miejską kierowca wyznał sędziemu: „Ja tak czuję, że straż miejska nie zna prawa i działa niezgodnie z konstytucją”. Sędzia prowadzący sprawę również tak czuł, więc zawiesił postępowanie i skierował pytanie prawne do Trybunału Konstytucyjnego. Pyta w nim o zgodność art. 96 par. 3 k.w. z art. 2 oraz art. 42 ust. 1 w zw. z art. 31 ust. 3 konstytucji.

Jericho24 napisał:

Przeczytałem cały ten artykuł, autor jak sam podaje na bazie tego artykułu chce zarobić sobie kasy. Jest tam nawet nr konta na które możemy wpłacać jemu pieniądze. Jest napisany bardzo chaotycznie, więc łatwo kogoś, kto się nie zna na prawie wprowadzić w błąd. Przepisy które przytoczył dotyczą oskarżonego lub obwinionego a takim się jest dopiero po skierowaniu sprawy do Sądu, nie wcześniej. My wezwania otrzymujemy z żądaniem wskazania komu został powierzony pojazd, więc nie jesteśmy ani oskarżonym ani obwinionym. Uważam że artykuł ten ma na celu ściągnięcie jak najwięcej czytelników bo to są po prostu pieniądze.

Fajnie, gdyby przypomniał adresatowi podstawę prawną wedle której twierdzi o statusie oskarżyciela publicznego.

Witam wszystkich,

jako nowo zarejestrowany użytkownik przepraszam z góry za wszelkie nieprawidłowości w wypowiedzi. Mam nadzieję, że jest to odpowiednie miejsce do zadania pytania odnośnie zdjęcia z fotoradaru. 2 dni temu otrzymałem od SM z miejscowości znad morza wezwanie o wskazanie użytkownika samochodu ze zdjęciem. Czy znawcy temu mogliby się wypowiedzieć o poprawności tego zdjęcia i samego mandatu, jeśli weźmie się pod uwagę to, że:
- przekroczenie prędkości jest o 11km/h a jak wyczytałem w dokumentacji radar Fotorapid CM odchyłka pomiaru to 3km/h, więc faktyczna prędkość mogła wynosić nie 61km/h a 58km/h
- samochód na zdjęciu nie znajduje się w centrum a już na pewno nie na środku białej kreski poziome w dole zdjęcia, która definiuje pole pomiaru fotoradaru
- ogniskowa aparatu w momencie ujęcia to F=50mm (szeroki kąt widzenia), a jako fotograf podejrzewam, że zdjęcie zostało przycięte do większej ogniskowej przez co na oryginalnym zdjęciu w kadrze mogły znajdować się inne samochody

Z góry dziękuję za odpowiedź i wszelką pomoc!

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam ponownie,

tak, zdjęcie jest zrobione od tyłu, a samochód znajduje się w lewym górnym rogu zdjęcia i jest czytelny na tyle na ile pokazuje to załączone zdjęcie. oczywiście obok zdjęcia jest wykadrowana tablica rejestracyjna mojego auta.

Doprecyzowując moje pytanie chodzi mi głównie o to co radzilibyście w tym momencie zrobić? Odesłać wypełnione załączniki i przyjąć mandat, zignorować pismo czy podjąć jakieś inne kroki w celu wyjaśnienia sprawy. Nie ukrywam, że kompletnie nie znam się na prawie i nie wiem jakie są konsekwencje realne nieodesłania tego pisma, a z drugiej strony ze względu na odległość i potencjalne koszty nie chcę być ciągany na drugi kraniec Polski w celu wyjaśnienia sprawy.

Z góry dziękuję!

Witam, to znów ja>. Dzwoniłam dziś do sądu do wydziału karnego. Pani mi powiedziala że rzeczywiście ITD nie ma uprawnień do kierowania spraw do sądu ale oni przekazuja jednak sprawę policji i to policja dopiero zajmuje się dalej sprawą.

Kurcze, czy po miesiącu od dostania powiadomienia można odesłać im jednak te oświadczenia? Czy oni to jeszcze przyjmą czy rygorystycznie trzymają się terminu 7 dni? Nie wiem już co mam sama robić:(

jas55 napisał:
Przeczytałem cały ten artykuł, autor jak sam podaje na bazie tego artykułu chce zarobić sobie kasy. Jest tam nawet nr konta na które możemy wpłacać jemu pieniądze. Jest napisany bardzo chaotycznie, więc łatwo kogoś, kto się nie zna na prawie wprowadzić w błąd. Przepisy które przytoczył dotyczą oskarżonego lub obwinionego a takim się jest dopiero po skierowaniu sprawy do Sądu, nie wcześniej. My wezwania otrzymujemy z żądaniem wskazania komu został powierzony pojazd, więc nie jesteśmy ani oskarżonym ani obwinionym. Uważam że artykuł ten ma na celu ściągnięcie jak najwięcej czytelników bo to są po prostu pieniądze.
Ciekawe spostrzezenia ;)

A widziales wzory pism jakie przygotowal?

Ja juz skorzystalem i wyslalem do SM i GiTD.
Przelewu zadnego nie robilem na konto autora.
Zrobie to gdy jego pomoc okarze sie skuteczna.

bliznieta4 napisał:
Kurcze, czy po miesiącu od dostania powiadomienia można odesłać im jednak te oświadczenia? Czy oni to jeszcze przyjmą czy rygorystycznie trzymają się terminu 7 dni? Nie wiem już co mam sama robić:(

na pewno się uspokoić...

@bliznieta4

Kolega mattyah dobrze radzi. Przede wszystkim trzeba się uspokoić.
A na ewentualne kolejne pismo z GITD to zazwyczaj czeka się kilka miesięcy. Jeżeli przekażą sprawę Policji to wtedy, ewentualnie, możesz udzielić odpowiedzi na pytanie "komu powierzyłaś samochód do używania lub kierowania w określonym czasie". Pod warunkiem, że Policja o to zapyta.
A kiedy były zrobione zdjecia o których piszesz ?

Ostatnia edycja:
Dobrze Wam mówic żeby się uspokoić. Pierwsze zdjecie z 9 czerwca. Razem przyszło ich aż 10!! Boję się z tego względu że oni w wyroku nakazowym oprócz grzywny dają jeszcze punkty karne. A to już jest znacznie więcej niż 24, a ja ani mąż nie możemy stracić prawka. Dlatego też rozważam kwestię żeby im jednak wysłać te oświadczenia no i zapłacić żeby punktów nie było. Sama już nie wiem bo 9 z tych zdjęć to na pewno zrobiona tyłem.

10 w ciągu miesiąca - no, no... :rolleyes:

nie żebym prawił morały - ale mając bliźnięta trzeba być chyba bardziej uważnym, żeby nie powiedzieć truizmu - wolniej jeździć

a co do meritum - daleko masz sąd właściwy dla miejsca popełnienia wykroczenia ? te 9 zrobione od tyłu to wykroczenia (mniej więcej) w jednym miejscu ?

bliznieta4 napisał:
Dobrze Wam mówic żeby się uspokoić. Pierwsze zdjecie z 9 czerwca. Razem przyszło ich aż 10!! Boję się z tego względu że oni w wyroku nakazowym oprócz grzywny dają jeszcze punkty karne. A to już jest znacznie więcej niż 24, a ja ani mąż nie możemy stracić prawka. Dlatego też rozważam kwestię żeby im jednak wysłać te oświadczenia no i zapłacić żeby punktów nie było. Sama już nie wiem bo 9 z tych zdjęć to na pewno zrobiona tyłem.

Właśnie takich klientów potrzebują SM i GITD...

No to co radzicie? C mamy dalej robić? Czekać jak nam wlepią punkty karne? Jak to wygląda w praktyce w sądzie jak są zdjęcia od tyłu? Gdyby nie te punkty to ja bym ich olała ale nie mogę sobie pozwolić na utratę prawka.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót