Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dostałem kolejne pismo z Kęsowa chyba już piąte
Mają za dużo kopert czy co ???
Jak mam to zrozumieć .......

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
odpisz jeśli chcesz, ze notatka urzędowa jest źródłem nieprawdziwych informacji gdyż na tym etapie postępowania możesz być jedynie świadkiem i wezwania w takim charakterze, spełniającego wymogi prawne,oczekujesz i jesteś do dyspozycji

witam,
dostałem list od SM w Warszawie wysłane 08.08, przekroczenie prędkości z dnia 31.maja.
Rejestrator przenośny / w aucie z tego co się orientuję.

Karzą mi wskazać kto prowadził, ale to było ponad 2 miesiące temu !!! fotografii żadnej nie dostałem jedynie pismo do wypełnienia. 400zł +8pk karnych lub 500zł jak nie wskaże sprawcy.

Pozatym info jest jedynie że przekroczyłem prędkość o 50km/h i nic wiecej ?!? ja tam nigdy nie jeżdżę szybiej niż 70-80km/h (ul.Połczyńska dozwolona 60).

Można się od tego odwoływać ?? jest jakaś szansa że pomiar został źle wykonany ?? i mogą z po takim czasie wysyłać zawiadomienie ?? przecież nikt normalny nie pamięta kto jechał autem 2 miesiące temu...

WITAM

Mam duzy problem jakiś czas temu poruszałam się samochodem sluzbowym ,od niedawna zaczęły mi przychodzić mandaty z fotoradarow pierwszy z 30.03.2013 mam 3 takie 2 odebrałam a trzeci awizo do tej pory 16 punkt. odbieral ja mój tata i zapomnial mi o tym powiedzieć termin 7 dni minal nie wiem co robic czytałam ze jak niewidoczne to można jakos wybrnąć a co jak wszystko widać foto nie przysłali odesłać z podpisem czy zostawić jak jest co jak na 3 jest już powyżej punktów proszę pomocy :(

Wczoraj sąd w Zielonej Górze umorzył kolejną sprawę przeciwko Emilowi R. Straż miejska z gminy Kargowa zarzuciła mu, że prześladuje jej funkcjonariuszy. Prokurator, który zdecydował się na wniesienie aktu oskarżenia, twierdził, że filmowanie czynności służbowych podejmowanych przez straż miejską stanowi przestępstwo stalkingu. :-DJednak według sędziego, komentowanie i krytyka działań służb miejskich nie jest działaniem bezprawnym i każdy ma do tego pełne prawo.

ANTOSIA123 napisał:
WITAM
termin 7 dni minal nie wiem co robic :(
Terminem 7 dniowym sie nie przejmuj bo to jest ściema SM lub ITD w polskim prawie nie ma takiego terminu.
Jezeli obawiasz sie 24 pkt to szukaj znajomych / rodziny w np w Niemczech i zamelduj się u nich w gminie. W tedy nie poźniej niz w ciągu 6 miesięcy musisz wymienić polskie przawo jazdy na niemieckie. Możesz taka wymienę zrobic też w tydzień po zameldowaniu. Takie jest prawo i umowy miedzynarodowe (konwencja z Haye). W Polsce punkty dopisywane są do kartorteki związanej z polskim prawem jazdy. By dostac punkty trzeba mieć polskie przewo jazdy. Brak polskiego prawa jazdy uniemożliwia nałożenie punktów. Jak po 2 latach wrócisz do Polski to wymienisz niemiecjie prawo jazdy z powrotem na polskie.

| Ó | napisał:
Po to, żeby straż nie mogła dać mandatu za przekroczenie prędkości (bo nie wiadomo komu), nie mogła złożyć wniosku do sądu za przekroczenie prędkości (bo nie wiadomo przeciwko komu), ani nie mogła ukarać za niewskazanie komu powierzyłem auto (bo wskazałem).

i tu się zdziwisz... bo po mimo Twojego sprytu SM wniosek o ukaranie złoży - ba ! zostaniesz skazany w nakazowym...

jasne... tylko będzie się musiał bujnać jako obwiniony - bez zwrotu kosztów - xxx kilometrow... dniowke straci... a jak sedzia wpadnie na pomysł wezwania świadka, to i świadek dzień będzie miał w tyłku (no ale przynajmniej przyjadą razem na koszt podatnika, czyli nasz)

Wolałbym bujać się do sądu niż brać mandat za frajer.

ryzykowna teza...
jeżeli przyjdzi Ci się bujną 400 km w jedna stronę (czyli 800 w dwie) plus utracony dzień (właściwie dwa dni) jakoo obwiniony do WYGRANEJ sprawy - a z drugiej strony będzie 200 lub 300 PLN plus punkty - to pojedziesz ? tak szczerze ?

no chyba, ze masz podbramkową sytuację w punktach... wtedy koszty się nie liczą :-D

mattyah napisał:
ryzykowna teza...
jeżeli przyjdzi Ci się bujną 400 km w jedna stronę (czyli 800 w dwie) plus utracony dzień ...

Właśnie ostatnio pisałem, że w przypadku wygranej sprawy należy się zwrot kosztów dojazdu o ile zostało się wezwanym do sądu obowiązkowo. Jeśli chodzi o utracone dochody to wydaje mi się, źe też można żądać rekompensaty.

Adas78 napisał:
Właśnie ostatnio pisałem, że w przypadku wygranej sprawy należy się zwrot kosztów dojazdu o ile zostało się wezwanym do sądu obowiązkowo. Jeśli chodzi o utracone dochody to wydaje mi się, źe też można żądać rekompensaty.

podawałeś jakąś podstawę prawną ?

Witam!

W ubieglym tygodniu dostalem liscik od SM o przekroczeniu predkosci itd. Zdjecie od przodu bylo zalaczone, ale twarz srednio widoczna - okulary na twarzy i pikseloza.
11.08.2013r. napisalem maila do SM o tresci:
"Witam!
Uprzejmie proszę o wysłanie na mój adres email zdjęcia w wyższej rozdzielczości z notatki urzędowej- raportu o nr XXXXXXX z dnia 07.07.2013r.

Przesłane zdjęcie na papierze, jest na tyle nie czytelne, iż na chwilę obecną nie jestem w stanie dokładnie określić kto w czasie kontroli foto radarowej siedział za kierownicą.
Myślę, że takie zdjęcie przesłane drogą elektroniczną rozwiąże moje wątpliwości i skróci czas na niepotrzebną biurokrację."

Dzisiaj sie troche zdziwilem, gdyz odpowiedz na niego przysla listownie, gdzie zarzucono mi nie udzielenie odpowiedzi na pytania postawione w pierwszym pismie.

Prosze o porade jak postapic dalej.

Myslalem, aby napisac w odpowiedzi o 3ech mozliwych kierujacych (ja, zona, znajomy z Bialorusi) nawiazujac tylko do pierwszego pisma.

Pzdr.

Ostatnia edycja:
mozesz odpisać jak w załaczniku i tylko to powtarzać w kółko nawet przd sadem pod warunkiem ze wizerunek kierowcy jest niewyraźny, lub fotka zrobiona od tylca

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Witam

Czy jak nie odeśle im tych mandatów to będę miała jakies powazniejsz kłopoty proszę o odpowiedz :(

Kazda sprawa bedzie indywidualnie rozstrzygana i nie da sie tego załatwić hurtowo, mandat staje sie prawomocny z chwila jego przyjecia a zaoczny z chwilą jego opłacenia. Wszystko zalezy od jakości wykonanych zdjeć i ich ekspozycji (od przodu, od tyłu, z wyraźnym obliczem szofera czy z zatartym obliczem)

witam

za wczasu przepraszam jeżeli się powtarzam, ale w sumie nie znalazłem na 100% informacji mnie interesującej. A mianowicie dostałem pocztą z GITD pismo z oświadczeniem do wypełnienia, czy ja, czy ktoś mi znajomy prowadził auto (standardowe pismo z 3 oświadczeniami). Zdjęcie zrobione na 100% z tyłu, gdyż wiem gdzie było zrobione. Odpowiedzi mimo upłynięcia 7 dni nie dokonałem. I teraz pytanie co dalej robić? Czekać na dalszy rozwój i co? Odpisać że nie jestem w stanie stwierdzić kto prowadził (mogła to być moa żona) i co dalej? czy wysłać do nich inne pismo z prośbą o zdjęcie? proszę o pomoc. nie mam chęci płacić, bo zdjęcie zrobione w miejscu spreparowanym do łapania kierowców, nie tam gdzie mogłoby to poprawić bezpieczeństwo. Sąd blisko mnie, bo 30 km od mego miejsca zamieszkania, mogę jakby co podjechać.

Pozdrawiam i dziękuję z góry

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót