Fotoradary - c.d. c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A gdzie kierować skargę w związku z niedopełnieniem obowiązków? I przeciwko komu? Przeciwko temu, czyj podpis widnieje na potwierdzeniu odbioru?

Ja im grzecznie odpowiedziałem, wiec mogliby być równie grzeczni :)

donar napisał:

ale co bez jaj... skoro ITD kieruje wnioski o ukaranie nie mając do tego uprawnień... skoro SM/SG kierują wnioski o ukaranie nie dopełniając jakichkolwiek wymogów postępowania wyjaśniającego, nie biorąc nawet pod uwagę wyjaśnień ? a sądy to przyklepują w nakazowym ??

co zatem "bez jaj" ? :cool:

mattyah napisał:
ale co bez jaj... skoro ITD kieruje wnioski o ukaranie nie mając do tego uprawnień... skoro SM/SG kierują wnioski o ukaranie nie dopełniając jakichkolwiek wymogów postępowania wyjaśniającego, nie biorąc nawet pod uwagę wyjaśnień ? a sądy to przyklepują w nakazowym ??

co zatem "bez jaj" ? :cool:

"bez jaj" w tym sensie, że podobno żyjemy w państwie prawa. Podobno...

A co ma minister do przestępstwa niedopełnienia obowiązku przez urzędasa ?:D

I przez którego "urzędasa"? tego, co odbierał wniosek, czy jego szefa?

Tego, który ma w swoich obowiązkach udostępnianie na wniosek zdjęcia.

Ostatnia edycja:
No właśnie , gdzie można się poskarżyć się na GITD za brak odpowiedzi na wniosek?
donar ,a może uderz do RPO w swoim mieście

szymekkrusz, donar ja także wysłałem pismo (6.IX) powołując się na podany paragraf, ale nie śpieszno mi aby wysłali mi odpowiedź.
Najlepiej by było, aby zapomnieli o całej sprawie :)
Kto pierwszy dostanie odpowiedź ten kryje :ok:

dzien dobry,

mam pytanie w kontekscie strategii postepowania ze strażą miejską (osławiona SM Debrzno).

pozyczylem auto od pewnej osoby. zlapala mnie kamera (61 km/h w miejscu ograniczenia do 50 km/h). wlascicielka auta - za moja rada - wskazala mnie jako osobę, której auto zostało użyczone.

po krotkim czasie otrzymalem od SM identyczne dokumenty, jakie otrzymala wlascicielka auta. tzn. poproszono mnie bym wskazal komu uzyczylem samochod (ktorego oczywiscie nie jestem wlascicielem).

i teraz pytanie. czy mam im cokolwiek odpisywac? w artykule "Mandaty płacą już tylko frajerzy" (POLITYKA 18 czerwca 2013) można przeczytać, że:

"Właściwie nie wiadomo, kto jest pomysłodawcą najprostszego i najbardziej skutecznego sposobu na niepłacenie mandatów z CANARD: ignorowania ich. (...) Chodziło o to, że w całym tym automatycznym systemie ostatnia prosta była z gruntu nieautomatyczna: każdy kierowca, który otrzymał pismo z CANARD, musiał listownie potwierdzić, czy to on prowadził pojazd, ewentualnie wskazać kogoś innego. Jeśli kierowca nie odpisywał, cała procedura ulegała zawieszeniu, nie można było na niego nałożyć mandatu."

Czy jeżeli nic im nie odpiszę to cała sprawa po pewnym czasie ulegnie przedawnieniu?

Mogę im też odpisać - zgodnie z prawdą - że nikomu nie użyczyłem samochodu, gdyż nie jestem jego właścicielem. Swoją drogą to dziwne i śmieszne, że SM nie ma osobnych formularzy wysyłanych do osób, które zostały wskazane jako kierujące użyczonym samochodem.

Będę wdzięczny za merytoryczne rady.

Pozdrawiam,

ale SM to nie CANARD :rolleyes:
Debrzno nie odpuści tak jak ITD administrujące CANARDem...

to już jakaś wiadomość. dziękuję.

ale z tego co mi wiadomo to SM nie może wystawiać mandatów ze stacjonarnych fotoradarów. a takiego chyba użyto (choć nic na ten temat nie ma w wysłanym piśmie).

to może napisać, że nikomu nie użyczyłem auta (skoro nie jest moje)?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót