Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
odpowiadaj proszę na temat - w kwestii tej konkretnej sytuacji...
jaka "odmowa" ??
kto niby odmówił ?

nie ma pełnomocnictwa - domownik nie odbierze
a skoro adresata nie ma, to przesylka wraca z anotacją "nie podjęto w terminie", niezależnie od ew. skutków formalnych...

mattyah napisał:
nie ma pełnomocnictwa - domownik nie odbierze
a skoro adresata nie ma, to przesylka wraca z anotacją "nie podjęto w terminie", niezależnie od ew. skutków formalnych...
zgadza się, lecz będzie dwukrotnie awizowana. Co do tej konkretnej sprawy, ktoś z Miom awizem idzie po list, wiadomo że go nie wydadzą, a następnie odmawia jego odbioru, coś to dziwne. Jeżeli przedstawił się jako adresat, a nie dał dokumentów to pracownik na poczcie mógł potraktować go jako adresata.

jas55 napisał:
zgadza się, lecz będzie dwukrotnie awizowana. Co do tej konkretnej sprawy, ktoś z Miom awizem idzie po list, wiadomo że go nie wydadzą, a następnie odmawia jego odbioru, coś to dziwne. Jeżeli przedstawił się jako adresat, a nie dał dokumentów to pracownik na poczcie mógł potraktować go jako adresata.

Jasiu Ty z natury taki podejrzliwy, czy robisz moze w dochodzeniowce?

@ tajemniczy2013
W tej sytuacji nic nie rób.
Poza tym, niedokładnie przeglądałeś forum. Taki temat był wcześniej poruszany...

@jas55

Wprowadzasz w błąd. Swoją drogą, to ciekawy jestem za co może zostać skazany tajemniczy2013 jeżeli nie odbierze poleconego. Chętnie się tego od Ciebie dowiem...

Jak nie odbierze poleconego to wyślą policję żeby mu doręczyła korespondencję.

lub lokalną straż miejską/gminną - jeżeli takowa występuje...
jest szansa, ze również w zakresie przesłuchania jako świadka

@jas55 - domownik jest innej płci niż adresat.
@kforum - adres zameldowania to miejsce gdzie została wysłana przesyłką/list, adres zamieszkania jest gdzie indziej. Rozumiem, że dojdą do tego gdzie obecnie zamieszkuje i będą próbować się skontaktować.

Widzę, że są 2 głosy: iść odebrać oraz nic nie robić, czekając na umożenie. Tyle, że to umorzenie też przyjdzie poleconym i też nie warto go odbierać:P

Na poczcie jest tak, że jeżeli adresat i osoba z awizo mają to samo nazwisko, to pracownik poczty idzie na rękę i wydaję przesyłkę bez pełnomocnictwa. Nie wiem właśnie, czy z tego pójścia na rękę pracownik nie napisał odmowa. Ja jestem ciekawy czy przyjdzie drugie awizo od SM czy już mam czekać na wezwanie do sądu grodzkiego:/

Na chwilę obecną nie mogę przyjąć mandatu ani z punktami ani bez nich...

Będą próbowali doręczyć ci korespondencję.

a żeby skierować sprawę do sądu rejonowego (grodzkich już nie ma od jakiegoś czasu) - powinni Cię przesłuchać i zapewne będą to próbowali zrobić, ale najpierw muszą udrożnić kanał komunikacji z Tobą (dlatego tak jak pisze @kforum będą próbowali Ci tą korespondencję doręczyć)

Ripper napisał:
Posiadanie w prawie rzeczowym oznacza stan faktyczny władania rzeczą.
A czy można to odnieść do przepisów zawartych w PoRD gdzie posiadacz to osoba zobowiązana do zawarcia ubezpieczenia OC na auto ? Uzytkownik taką osobą nie jest.

I dalej choć tutaj pewny nie jestem .... bo dla mnie stosunek prawny nie jest jednak jasny :p ... ale wydaje mi się że,

Użytkownik nie ma stosunku prawnego z właścicielem więc wydaje mi się że nie można go nazwać posiadaczem

W dowodzie rejestracyjnym mojego auta tylko ja jestem wpisana jako jego właścicielka. Tymczasem i ja i mój mąż jesteśmy jego współwłaścicielami bo oczywiście pojazd kupiony po zawarciu związku małżeńskiego.

Dsad2 napisał:
Użytkownik nie ma stosunku prawnego z właścicielem więc wydaje mi się że nie można go nazwać posiadaczem
Jeżeli "masz" samochód wzięty na kredyt, to jesteś jego posiadaczem, pomimo, iż właścicielem samochodu może być bank.

Mam takie pytanie do was ;)
Dostałem zdjęcie z fotoradaru widać co prawda połowe twarzy, czy można w odpowiedzi na mandat nie wskazać kto kierował auta przyjąć mandaty tylko bez pkt

zdjecie niżej

971416_589855484369746_177587383_n.jpg
[/IMG]

Ostatnia edycja:
Ripper napisał:
Jeżeli "masz" samochód wzięty na kredyt, to jesteś jego posiadaczem, pomimo, iż właścicielem samochodu może być bank.
No tak ale to opiera sie na umowie

Jak pożyczę to koledze czy też członek rodziny będzie poruszał się moim autem to umowy nie mam - nie ma moim zdaniem stosunku prawnego

gkmos napisał:
Mam takie pytanie do was ;)
Dostałem zdjęcie z fotoradaru widać co prawda połowe twarzy, czy można w odpowiedzi na mandat nie wskazać kto kierował auta przyjąć mandaty tylko bez pkt
Przeczytaj pierwszy post tego tematu.

Dsad2 napisał:
Jak pożyczę to koledze czy też członek rodziny będzie poruszał się moim autem to umowy nie mam
Oczywiście, że masz - regulowaną przepisami KC umowę użyczenia pojazdu.

Ripper napisał:
Oczywiście, że masz - regulowaną przepisami KC umowę użyczenia pojazdu.
Chodzi ci o ten

Art. 710.
Przez umowę użyczenia użyczający zobowiązuje się zezwolić biorącemu, przez czas oznaczony lub nie oznaczony, na bezpłatne używanie oddanej mu w tym celu rzeczy.

Bo ja uważam że jeśli np syn, córka, żona itp ma dostęp do samochodu w każdej chwili to nie jest to żadna umowa ... nikt z nich nie jest posiadaczem
Czy posiadaczem może być kilka osób jednocześnie ?

I co z tym

Art. 712.
§ 2. Bez zgody użyczającego biorący nie może oddać rzeczy użyczonej osobie trzeciej do używania.

Osoba 3 na pewno nie będzie posiadaczem

Dsad - a dlaczego kilka osób nie może być posiadaczami ? Skąd masz taka bzdurną teorię znowu ?
gkmos, oczywiście że możesz odmówić wskazania za co dostaniesz mandat lub grzywnę tyle że SM będzie mogła i tak dochodzić kto przekroczył prędkość i korzystał z telefonu podczas kierowania pojazdem.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót