M
mattyah
Stały bywalec
- Odpowiedzi
- 435
a zostałeś skazany już w trybie nakazowym ? bo jakoś nie wynika to jasno z Twojego posta :-/
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
jas55 napisał:Świadkowi zawsze przysługuje zwrot kosztów.
jas55 napisał:Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
W związku z tym napisanie, kto mógł kierować nie jest wywiązaniem się z w/w obowiązku.
kforum napisał:Jas55, znowu zaczynasz mieszać swoimi głupotami ? Twój post #943 to mistrzostwo świata.
nie jest to całkiem takie pewne, każda sprawa jest inna, każdy sąd jest inny.mattyah napisał:oczywiście po sprzeciwie wygrasz
kezman9 napisał:Mam jeszcze jedno pytanie, który z współwłaścicieli samochodu (ja, ojciec, obaj po połowie?) dostałby ewentualną grzywnę .
kforum napisał:Jas55, cytowanie jakoś ci wychodzi natomiast interpretacja tego co zacytowaleś to już tragedia.
jas55 napisał:@ kezman9 ten do którego wysłali wezwanie, chyba że wskaże drugiego współwłaściciela.
trudno w takim przypadku coś mądrego Ci doradzić zapytaj na forum może ktoś przerabiał już to. Pewnie jak będą potrzebowali to świadka wezwą, bo to i tak koszty idą z naszych podatków, ja bym nie liczył że strażnik który musi zakończyć sprawę będzie się przejmował tymi kosztami. To co piszą na forum nie zawsze jest zgodne z prawdą i rzeczywistością. Często są to tylko marzenia niczym nie poparte.kezman9 napisał:A co jeśli ojciec w oświadczeniu wskaże mnie, a ja w kolejnym oświadczeniu wskażę jego?
Oczywiście, że nie jest, ale nie z tego powodu, że odpowiedź jest w trybie przypuszczającym, ale z tego powodu, że pytanie dotyczy zupełnie innej okoliczności. Na podstawie art. 78 par. 4 PRD organ nie ma prawa pytać, zaś właściciel pojazdu prawnego obowiązku, odpowiadać na pytanie o to, kto w momencie krytycznym kierował pojazdem ale o to komu w okresie w którym przekroczono prędkości powierzono pojazd do kierowania.jas55 napisał:Ja uważam że jesteście w błędzie, gdyż art. 78 ust 4 prd brzmi:
Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu nie mógł zapobiec.
W związku z tym napisanie, kto mógł kierować nie jest wywiązaniem się z w/w obowiązku.
jas55 napisał:Pewnie jak będą potrzebowali to świadka wezwą, bo to i tak koszty idą z naszych podatków, ja bym nie liczył że strażnik który musi zakończyć sprawę będzie się przejmował tymi kosztami.
Kamil0070 napisał:Co mam zrobić w tym przypadku? Firma w której pracuje jako kierowca ciężarówki zapewne nie zwróci mi kosztów sądowych, dojazdów itd. Co mam robić? Proszę o jakieś porady...
Ponawiam bo nie uzyskałem praktycznie zadnej podpowiedzi...