Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
kforum napisał:
Latencja, jesteś pewna że SM ma 180 dni od dnia odczytu zdjęcia ?
Tak, jestem pewna. Termin ten przez takie ukształtowanie jest mało istotny dla "obrony" w postępowaniu o wykroczenie. Osoba ta nie wie kiedy rozpoczął on swój bieg i kiedy się kończy. Z tego też powodu adresowany jest wyłącznie do organów ścigania.

Ostatnia edycja:
Latencja napisał:
Tak, jestem pewna. Termin ten przez takie ukształtowanie jest mało istotny dla "obrony" w postępowaniu o wykroczenie. Osoba ta nie wie kiedy rozpoczął on swój bieg i kiedy się kończy. Z tego też powodu adresowany jest wyłącznie do organów ścigania.

Można nie przyjąć takiego mandatu i złożyć wniosek o udostępnienie zdjęcia, gdyż nie jest się pewnym czy owe 180 dni nie zostało przekroczone???

@ kasbug
@ wmen

W waszym przypadku termin 180 dni upłynał.
A na pisma z GITD proponuję nie odpowiadać...

Dodatkowo, w przypadku kolegi wmen wykroczenie za chwile ulegnie przedawnieniu...

można nie przyjąć takiego mandatu, ale to spowoduje spotkanie z sędzią sądu rejonowego - lub nie, jeżeli zgodzisz się z wyrokiem w trybie nakazowym...

edit
-------------
do była odpowiedź do paweckiego z 1984 roku

Pawecki1984 napisał:
Można nie przyjąć takiego mandatu i złożyć wniosek o udostępnienie zdjęcia, gdyż nie jest się pewnym czy owe 180 dni nie zostało przekroczone???
Działanie nie dające nic osobie podejrzanej o popełnienie wykroczenia.
Jeżeli decydujesz się nie przyjąć mandatu to niezależnie od tego czy termin 180 dni już minął czy też nie, sprawa trafi do sądu. Po co w takim razie w ogóle dowiadywać się czy termin ten minął czy nie? Nie widzę sensu w takim działaniu.

Latencja napisał:
Działanie nie dające nic osobie podejrzanej o popełnienie wykroczenia.
Jeżeli decydujesz się nie przyjąć mandatu to niezależnie od tego czy termin 180 dni już minął czy też nie, sprawa trafi do sądu. Po co w takim razie w ogóle dowiadywać się czy termin ten minął czy nie? Nie widzę sensu w takim działaniu.

Chciałbym uzyskać taką informację ponieważ wykroczenie było prawie 8 miesięcy temu. Jeżeli upłynął termin 180 dni od dnia ujawnienia wykroczenia to dlaczego mam płacić za taki mandat. Zdarzają się przypadki że ITD wysyła listy już po takim czasie. Jeżeli firma nie zaznaczy żadnej opcji i napisze do ITD pismo z prośbą o udostępnienie zdjęcia to jest to równoznaczne z nie przyjęciem mandatu????

Może jedno jest od tyłu a drugie od przodu i administracyjnie są to różne obszary?

best1000 napisał:
@ kasbug
@ wmen

W waszym przypadku termin 180 dni upłynał.
A na pisma z GITD proponuję nie odpowiadać...

Dzięki wielkie :) A jeszcze jedno z mojej strony. jakie będzie dalsze postępowanie ze strony GITD gdy nie odpowiem na to pismo? Ktos coś wie? Sprawa trafi do sądu? Czy może przepadnie w niebycie (w co raczej wątpię)?

Ostatnia edycja:
@ Pawecki1984

No ja nie widzę za bardzo sensu...

@ kasbug

GITD najprawdopodobniej ponownie przyśle podobne pismo. Na skierowanie sprawy do sądu bym specjalnie nie liczył bo GITD nie ma uprawnień do kierowania spraw o niewskazanie ( w uproszczeniu ) ...

Ostatnia edycja:
best1000 napisał:
@ Pawecki1984

No ja nie widzę za bardzo sensu...

ale to nie ON koresponduje, tylko Forma - pracodawca...
pójdziesz do HR-owca i powiesz, żeby sprawę olał ??? (zwłaszcza w dużej firmie?)

Ponowię swoje pytanie.
SM robiła kontrolę i w fotoradarze ustawili prędkość na danym odcinku na 50km/h.
Przejeżdżając ostatnio ten odcinek widziałem znak ograniczenia do 60km/h.
W jaki sposób można otrzymać od nich potwierdzenie, że w danym czasie na tym odcinku było ograniczenie do 50km/h?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót