Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
rafostry napisał:
Przepis prawny:
Dowodu z wyjaśnień lub zeznań nie wolno zastępować treścią pism, zapisków lub notatek urzędowych, chyba że ustawa stanowi inaczej.

to jakim dowodem dysponują w/w instytucje jeśli dojdzie do sprawy sądowej, a nikogo nie przesłuchają i nie więc mają protokołu przesłuchania?
:?::?::?:

A co jeśli nie ma wjaśnień lub zeznań?

rafostry napisał:
Przepis prawny:
Dowodu z wyjaśnień lub zeznań nie wolno zastępować treścią pism, zapisków lub notatek urzędowych, chyba że ustawa stanowi inaczej.

to jakim dowodem dysponują w/w instytucje jeśli dojdzie do sprawy sądowej, a nikogo nie przesłuchają i nie więc mają protokołu przesłuchania?
SZOK
Już tyle jesteś na tym forum, a nie potrafisz czytać prostego tekstu. Może Ci to wyjaśnię. Jeżeli jakaś instytucja ma dowody w postaci wyjaśnień lub zeznań świadka, obwinionego itp., to nie może tych wyjaśnień lub zeznań zastąpić pismem, zapiskiem lub notatką urzędową. Czytaj przepisy ze zrozumieniem i nie wprowadzaj zamętu.

Jaki SZOK? A od kiedy to, czas bywania na tym forum przekłada się na umiejętności prawnicze? Jeśli tak, to byli by tu sami Doktorzy i Profesorzy ;)

Ja niestety tylko bywam na tym forum, i bynajmiej nie aspiruje do miana prawnika.

Wracając do przepisu.

Zakaz zastępowania posiadanego dowodu notatka, jest dość oczywisty, możne dlatego na to nie wpadłem :confused:

Ale czy z tego przepisu nie wynika przypadkiem, iż jeśli służby maja możliwość uzyskania dowodu (np poprzez przesłuchanie światka udokumentowanego protokołem), to powinny taki dowód przeprowadzić, a nie posiłkować się jakąś bliżej nie zweryfikowana korespondencją czy też notatka? Czy to już zbyt daleko idący wniosek?

Wcześniej Straż Gminna w Kęsowie miała również do czynienia z Prokuraturą, przy okazji powołania Straży Międzygminnej Kęsowo-Gostycyn.

Cytat:
Napisał/a empire Zobacz post
Czyli muszę im odpisać.
1. Mogę poprosić o fotkę z przodu z powodu problemu z przypomnieniem sobie komu powierzyłem pojazd?
2. Mogę oprócz siebie wskazać kilka osób bo nie pamiętam kto z nas prowadził w danym momencie?
3. Muszę podawać wszystkie dane o które proszą czy wystarczy imię i nazwisko?
4. Mogę odpisać mailowo czy lepiej listem poleconym?
5. Mogę dodać że z fotoradaru stacjonarnego nie mają prawa korzystać (Fotorapid SM to chyba stacjonarny?)?
1. Prosić możesz, ale i tak nie dostaniesz, skoro fotka nie była w raporcie, który przysłali.
2. Możesz wskazać kilkoro osób.
3. Imię, nazwisko i adres, to minimum.
4. Listem poleconym.
5. Możesz, ale zapewne to nie poskutkuje. Ale nie musisz się zgadzać na przyjęcie mandatu.

awokado napisał:
1. Prosić możesz, ale i tak nie dostaniesz, skoro fotka nie była w raporcie, który przysłali.
2. Możesz wskazać kilkoro osób.
3. Imię, nazwisko i adres, to minimum.
4. Listem poleconym.
5. Możesz, ale zapewne to nie poskutkuje. Ale nie musisz się zgadzać na przyjęcie mandatu.

Czyli zamiast bawić się w wypełnianie ich oświadczenia lepiej będzie napisać własne.
No i co się później dzieje jeśli nikt z nas nie będzie pamiętał kto na tym odcinku kierował samochodem: umorzenie przez SM czy Sąd? Jeśli Sąd to jakie tam są opcje?

zapewne sąd - SM skieruje wniosek za niewskazanie (choć nie powinno)
i zapewne wyrok skazujący w trybie nakazowym

mattyah napisał:
zapewne sąd - SM skieruje wniosek za niewskazanie (choć nie powinno)
i zapewne wyrok skazujący w trybie nakazowym

Zaraz. Jeśli nie pamiętam (no bo to było kilka miesięcy temu) kto z podróżujących kierował na danym odcinku trasy, to sąd może wydać wyrok nakazujący zapłatę mandatu?
Na fotce jest tylko tył auta. Nie widać kto prowadził.

sąd może wszystko... zwłaszcza w przypadku wyroku nakazowego - bo sąd zwykle tego nie czyta, tylko "przyklepuje" wnioski o ukaranie i dokłada 80 zeta kosztów sądowych :mad:

mattyah napisał:
sąd może wszystko... zwłaszcza w przypadku wyroku nakazowego - bo sąd zwykle tego nie czyta, tylko "przyklepuje" wnioski o ukaranie i dokłada 80 zeta kosztów sądowych :mad:

no dobra, czyli sąd klepnie opcję 1 - mandat + punkty czy opcję 3 - wyższy mandat za niewskazanie? wychodzi na to że opcję 3

To jak to jest że prawie każdy pisze że przy fotce z tyłu jest duża szansa na wygranie sprawy bo nie widać sprawcy?

bo tak to jest w istocie, ale dopiero po złożeniu sprzeciwu od nakazowego - na rozprawie na zasadach ogólnych... tylko, ze wtedy musisz się pofatygować na rozprawę i konsekwentnie trzymać swoją wersję

A ja mam pytanie troszkę z innej beczki. Otóż chodzi mi o to, że wjeżdżając na stacje benzynową nie zauwazyłem znaku zakaz wjazdu i wjechałem. Dopiero późiej się spostrzegłem że tam stoi znak. Na stacji znajduja się kamery. Czy mogę dostać jakiś mandat z takiego prywatnego monitoringu?

jak nie zapłaciłes za paliwo to na pewno i nie tylko mandat to bedzie uzależnione od kwoty tankowania :D

He he. Akurat nie tankowałem tylko wjechałem na chwileczkę aby poszukać telefon bo miałem wrażenie że zgubiłem gdzieś wcześniej. Podjechałem wiec na chwilkę na bok tzn nie pod dystrybutor.

Czy to czymś grozi czy to tylko monitoring prywatny i nie można wystawić na podstawie tego żadnego mandatu przez nie wiem straż miejską albo inną takową instytucję???

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót