Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Przestępstwem to jest wysyłanie fotografii przez SM bez podstawy prawnej do właściciela pojazdu . Tak więc nie ma nikt obowiązku odpowiadać na takie pismo dostarczone bezprawnie . Mało tego SM podżega do zapoznania sie z materiałem dowodowym który możemy zobaczyć dopiero jako obwinieni w sądzie. To jest przekroczenie uprawnień . Można do prokuratury zgłosić prokurator poprosi o akta sprawy a termin przedawnienia minie. Jesli się myle poproszę o sprostowanie.

ja nigdzie nie pisalem o 7 dniach a wskazana ustawa absolutnie mnie nie dotyczy

tak, 180 dni minie, a wtedy tylko sad

Ostatnią edycję dokonał moderator:
art 41par 1 kpwsow mowi o stosowaniu art 183 ;) oraz art 20par3 kpwsow w związku z art 74par 1 kpk ponadto art 8 kpwsow w związkuz art 16kpk. Widział ktos pouczenie na tych druczkach oprócz obowiązkow i gróżb conam zrobią.

Ostatnia edycja:
Do sądu to mają tylko rok na wniesienie . Zuraw 09 popatrz na powyższe moje posty.

Kforum . Odpowiadając można narazic się na przestępstwo wskazania nie tej osoby a więc kierowanie falszywego oskarżenia a o tym ww paragraf mowi już. Wysłanie fotki z wezwaniem do wskazanie bez pouczenia w zasadzie pozbawia SM możliwości ukarania lub skierowania sprawy do sądu .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Antagonista, jak nie wiem kto kierował czy użytkował to nie mogę kogokolwiek wskazać. Proste i logiczne.

Ale SM zmusza nas do tego ,żąda wskazania .My mamy świadomość że grozi nam odpowiedzialność za przestępstwo gdy wskażemy nie tą osobę . Dlatego przepis chroni nas i zezwala na bezkarną odmowę wskazania . Tu nie ma nic o niewskazaniu w myśl zasady ..nie bo nie''. A swoją drogą to SM w papierach do sądu pisze ,,odmówił przyjęcia mandatu''. Ciekawe jak miał przyjąć gdy mandat nie mógł być wystawiony gdyż nieznany jest sprawca . Dlatego nas pytaja abyśmy się przyznali .Naruszają w ten sposób zasadę domniemania niewinności. Prokurator jak nic.:cool: Tym bardziej jak nie wiesz nie mogą grozić ci grzywną bo będzie to podżeganie do przestępstwa za pomocą zastraszenia. To się nazywa grożba bezprawna.A za to znow prokurator im grozi.

Ostatnia edycja:
Kforum i inni zainteresowani przeczytajcie na portalu 3obieg artykuł ,,podetrzyj się wezwaniem'' i kilka innych artykułów . Tam jest jasno wytłumaczone.

Antagonista, dostajesz zdjęcie z fotoradaru, widać twoją twarz, to jak możesz wskazać że to jest np twoja żona czy syn ?
Nie dostajesz zdjęcia a wiesz, że z pojazdu korzysta jeszcze np twoja żona i syn i nie pamiętasz kto wtedy kierował. To z jakiego powodu wskazujesz kto kierował czy użytkował pojazd ? Nie potrafisz napisać prostych wyjaśnień ? Póki co straż gminna nie zmusza nikogo do niczego ale próbuje straszyć.
Jeśli odmówisz wskazania użytkownika/kierującego to mylisz się. Zostaniesz jako właściciel ukarany z art. 96&3 kw.

a czy straz miejska moze w takiej sytuacji wystapic do urzedu miasta z prosba o zdjecie/ksero dowodu osobistego wlasciciela pojazdu i na tej podstawie wystapic do sadu???

Może. Może wystąpić do sądu. Jeśli zdjęcie z wniosku o dowód osobisty będzie zgadzało się ze zdjęciem z fotoradaru to wystąpią o ukaranie z art. 92a kw.

oczywiście, ze może - i zdziwiłbyś się, jak często występuje ! (konkretnie do ewidencji ludności)... to najprostszy i najmniej kosztowny dla nich element postepowania wyjasniającego

kforum napisał:
Może. Może wystąpić do sądu.

:?

do jakiego sądu ? na etapie postępowania wyjaśniającego ?
normalnie wysyłają pismo do ewidencji ludności właściwej dla adresu wlasciciela, a to odsyla podobiznę - i to w baaaardzo dobrej rozdzielczości, naprawdę

edit
---------------
a jak rozpoznają na zdjęciu wlasciciela jako kierującego to przecież mogą "zaproponować" mandat, choćby w trybie zaocznym - po co do sądu ?

Ostatnia edycja:
Mattyah, straż kiedyś kończy postępowanie wyjaśniające. Mając zdjęcie z wniosku o dowód i fotkę z fotoradaru jak najbardziej może wystąpić do sądu o ukaranie właściciela niezależnie od jego wyjaśnień .

tak, a jesli wczesniej wysla Tobie Twoje zdjecie z fotoradaru?

i jakies pouczenia dopiero na tym etapie?
+ maja zdjecie z urzedu miasta

warto sie sadzic?

kforum napisał:
Mattyah, straż kiedyś kończy postępowanie wyjaśniające. Mając zdjęcie z wniosku o dowód i fotkę z fotoradaru jak najbardziej może wystąpić do sądu o ukaranie właściciela niezależnie od jego wyjaśnień .

może, tylko po co ? aby nie dostać z nalozonej grzywny ani grosza, a poniść koszta ? :D

bardziej racjonalne będzie nałożenie (a przynajmniej proba) na rozpoznanego grzywny w postaci mandatu, nie uważasz ? jak się uda, to dobrze - kasa do gminy spłynie - a jak się będzie stawiał to wtedy wniosek o ukaranie...

Oczywiście Mattyah, tyle że zuraw09 pyta czy w przypadku ustaleń na podstawie zdjęć z USC+fotoradar mogą wysłać wniosek do sądu. Mogą jeśli właściciel będzie uchylał się od przyjęcia mandatu lub gdy minie już 180 dni od popełnienia wykroczenia.

tak, ale jezeli SM tez zlamie prawo wysylajac do mnie zdjecie z fotoradaru i dopiero na tym etapie jakies pouczenia-nawet nie wiem, czy pelne.....
wystepuja co UM o zdjecie i dajac tydzien do podjecia ostatecznej decyzji

a wiec?

Po co brnąc w co by było gdyby..... SM nie może wysyłać fotografii a jeśli to robi to jest to czyn bezprawny a wlaściciel nie może się zapoznac z dokumentem dostarczonym mu bezprawnie . SM nie wysyla pouczenia lub zataja część pouczenia o prawach . To zgodnie z art 8 kpwsow w zw z 16kpk wyklucza poniesinie ujemnych skutków procesowych . Co to ujemny skutek ? To mandat ,grzywna ,skierowanie wniosku do sadu . Nawet gdy dojdzie do sprawy powolujemy się na ten zapis. Zresztą na jakiej podstawie właściciel ma ustalać kto prowadził , przecież to SM ma umocowanie do prowadzenia postępowania wyjasniajacego .Właściciel nie może prowadzić prywatnego śledzstwa wzywac do przyznania sie użytkowników samochodu .

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót