Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Skąd wziąłeś, że wysyłanie zdjęcia to czyn bezprawny straży ?

masz racje (ps wyslalem Tobie maila)

tyle ze na rozprawie nie wiem czy beda to uwzglednia, bo to jest 'inna sprawa'

i nie wiem, czy bede mial okazje sie przekonac, poniewaz oni wysla sprawe do sadu ktora bedzie w trybie zaocznym. jedynie pozniej odwolanie. ale odwolanie to dodatkowe koszty, chyba kolo 120 zl?
+80 za 1 rozprawe
+ ok 300 grzywny?

orientujesz sie? moze zeby nie zasmiecac forum mozesz chwile pogadac na gg?

@kforum - a jaka jest podstawa prawna takiego postepowania.
przeciez oni nie wiedza kto jechal a wyciagaja dane. a ochrona danych osobowych?

a co do zdjecia strazy i wyslania to jest taki przeis. pare stron temu go wkleilem- poszukaj

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Aktualnie brak jest podstaw prawnych zobowiązujących organ ścigania do wysyłania właścicielowi zdjęcia wykonanego przez urządzenie rejestrujące, które de facto jest częścią gromadzonego materiału dowodowego, a ponadto żadne przepisy nie nakładają obowiązku rejestrowania wizerunku kierującego pojazdem (gdyby taki przepis istniał, niemożliwym stałoby się egzekwowanie odpowiedzialności wobec motocyklistów).

Na mocy rozporządzenia Prezesa Rady Ministrów z dnia 7 września 2011 r. zmieniającego rozporządzenie w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, uchylono zapisy § 7 ust. 6 rozporządzenia w sprawie nakładania grzywien w drodze mandatu karnego, który stanowił, że w przypadku stwierdzenia wykroczenia za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, rejestrującego obraz, funkcjonariusz, nakładając na sprawcę wykroczenia mandat karny zaoczny, może wysłać mu przesyłką poleconą odcinki „A”, „B” i „C” formularza, wraz z zarejestrowanym obrazem, po usunięciu z niego wizerunków innych osób niż sprawca zarejestrowanego wykroczenia.

Niezależnie od dotychczas stosowanej przez inne podmioty praktyki, organ prowadzący czynności w sprawie o wykroczenie (np. Straż Miejska, Główny Inspektorat Transportu Drogowego) w obecnym stanie prawnym nie ma możliwości wysyłania fotografii do uczestników postępowania przed zakończeniem prowadzonych przez ten organ czynności wyjaśniających. Należy przy tym podkreślić, że prawo wglądu do akt sprawy obwiniony nabywa dopiero w sądzie – z chwilą zawiadomienia go o terminie pierwszej rozprawy, zgodnie z art. 67 § 2 ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. – Kodeks postępowania w sprawach o wykroczenia oraz art. 38 § 1 Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia w związku z art. 156 § 1-4 ustawy z dnia 6 czerwca 1997 r. – Kodeks postępowania karnego.

@zuraw: Nie jesteś na czacie. Przez 20 minut jest dostępna funkcja
edit.gif

zuraw09 napisał:
moze zeby nie zasmiecac forum mozesz chwile pogadac na gg?
Proszę zapoznać się z § 10 regulaminu forum.

Ostatnia edycja:
Chyba trochę za bardzo zabrnęliście w dywagacjach. Owszem, jest faktem że wysyłanie zdjęć przez straż gminną (miejską) czy GITD jest obecnie - nazwałbym to niedookreślone w przepisach - to nie znaczy, że jest to czyn bezprawny.
@antagonista - zbyt dosłownie i bezkrytycznie przyjmujesz do wiadomości wszystko co wypisuje autor portalu 3obieg. Nie wszystko wygląda tak, jak jest tam opisane (chociaż niektóre porady są rzeczywiście użyteczne).

Ostatnia edycja:
Moim zdaniem straż wysyłając zdjęcie pomaga właścicielowi ale wżadnym wypadku nie łamie prawa. Wysłanie zdjęcia traktowałabym na równi jak pokazanie wyniku pomiaru prędkości z suszarki czy nagrania z videorejestratora z radiowozu.
A tak w ogóle to nieźle tu się dzieje w tym wątku. Jedni krzyczą, że straż niezgodnie z prawem odmawia wysłania zdjęcia inni znowu za wysłanie zdjęcia chcą straże oskarżać o nadużycia.

skoro straz lamie prawa?
juz sie dowiedzialem ze nie moga pozyskiwac zdjec.
nie moga tez wysylac fotoradarow. i musza wysylac pouczenia. a wiec do wygrania ;-)
odpowiednie pismo 3ba tylko naskrobac

jac3nty napisał:
Chyba trochę za bardzo zabrnęliście w dywagacjach. Owszem, jest faktem że wysyłanie zdjęć przez straż gminną (miejską) czy GITD jest obecnie - nazwałbym to niedookreślone w przepisach - to nie znaczy, że jest to czyn bezprawny.
@antagonista - zbyt dosłownie i bezkrytycznie przyjmujesz do wiadomości wszystko co wypisuje autor portalu 3obieg. Nie wszystko wygląda tak, jak jest tam opisane (chociaż niektóre porady są rzeczywiście użyteczne).
A jak to się ma do tego rozporządzenia:

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA TRANSPORTU, BUDOWNICTWA I GOSPODARKI MORSKIEJ 1)
z dnia 23 kwietnia 2013 r.
w sprawie obrazów i danych utrwalonych przez Głównego Inspektora Transportu Drogowego za pomocą
stacjonarnych urządzeń rejestrujących zainstalowanych w pasie drogowym dróg publicznych

Które i tak można zobaczyć po zakonczeniu czynności wyjaśniających .

Wystarczy art 74 par 1 kpk . Wszak wskazanie kogoś to odsunięcie od siebie podejrzenia a nie mamy obowiązku dowodzenia swojej niewinnosci .:D

Ale kiedy zobaczysz skoro straż nie wyśle ci zdjęcia w makulaturze ? Dopiero w sądzie.....

Dopiero tam można . Ale aby tam trafiło musisz odmówić przyjęcia mandatu . A żeby odmówic musi byc mandat wystawiony . Żeby byl musi byc znany sprawca i nie może zachodzić wątpliwość co do osoby sprawcy .A oprócz tego że straż nie może wysyłac to jeszcze adresat nie może się zapoznac nawet gdy straż mimo wszystko wysle. Mało tego SM wzywa do zapoznania z dokumentem dostarczonym bezprawnie ,wzywa i grozi co nam zrobi jak nie odpowiemy. To jest grożba bezprawna . To jest przekroczenie uprawnień .

Co do niewskazania to strażnik musi wykroczenie stwierdzić naocznie lub za pomocą urządzenia pod nieobecność sprawcy . Widzicie możliwość spelnienia tego warunku gdy odpisujecie ,,nie wiem'' w zaciszu domu . Nie pamiętam dokladnie jaki to art ale chodzi o to że od wykroczenia do stwierdzenia moze minąć minuty ,nie godziny dni ,tygodnie.Wykroczenie wowczas popelniamy w domu a nie w siedzibie SM więc zachodzi pytanie o wlaściwość sądu u nas rejonowego czysiedziby SM.

Owszem jedna sprawa z SM i jedna z policją .2-0 dla mnie . Obecnie 3 w toku . Wreszcie co najważniejsze zawiadomilem prokurature o przestępstwach z art 231kk , 234kk, 235kk popelnionych przez SM . Żaden problem dla mnie.

Napisz mi o efektach bo też chciałam tak uczynić ale prokurator jasno dał mi do zrozumienia, że straż to organ samorządowy i szkoda tłuc się po sądach. Zrezygnowałam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót