Fotoradary - c.d.

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy nie ma mocy prawnej nie wiem - urzędnikowi nie wolno po 9 miesiącach go wystawiać więc może przekroczenie uprawnień ?????????:D
Co do drugiego pytania to znalazłam tylko coś takiego - art. 75&1 kpk w związku z art. 20&3 kpow.

to chyba nie wynika wprost z przepisów, a z ich interpretacji, tzn.

art. 20 § 1 kpow mówi kim jest obwiniony, przed wniesieniem wniosku o ukaranie
nim się nie jest.

w KPOW nie ma podejrzanego, osoby podejrzanej - jest osoba co do której istnieje
uzasadniona podstawa do sporządzenia/wniesienia wniosku o ukaranie, a obowiązków
takiej osoby nigdzie nie ma rozpisanych :roll:

albo ja nie mogę znaleźć

Ostatnia edycja:
Kujawiaczka, zanim napiszesz to poczytaj chociażby art. 20&3 kpow. A podejrzany to nie to samo co "osoba co do której istnieje uzasadnione........."...???????

Ostatnia edycja:
kforum napisał:
A podejrzany to nie to samo co "osoba co do której istnieje uzasadnione........."...???????

wskaż podejrzanego według KPOW i jego prawa i obowiązki

kforum napisał:
Czy nie ma mocy prawnej nie wiem - urzędnikowi nie wolno po 9 miesiącach go wystawiać więc może przekroczenie uprawnień
Widzisz to że mu nie wolno to jasne, ale popszczając wodze fantazji co zrobiśc jak wystawi? Stąd była moja propozycja by go naychmiast przyjąc z pełna świadomością jego niedopuszczalności i odczekać 3 miesiące do przedawnienia a potem zakwestionowć taki mandat

W styczniu przyjałem i zapłaciłem mandat z opisem wykroczenia "wyprzedzanie na podwójnej ciągłej" będąc w 100% śwadom że nie ma w kodeksach takiego wykroczenia ! (jest jedynie zakaz przekraczania i najechania na linie ciagłą) i złożyłem wnioskek do sądu o jego uchylenie w trybie 101 KPwSoW.
Od 9 miesięcy sąd mysli .....

Kujawiaczka, a wskaż mi w kpow "osobę, co do której istnieje uzasadnione....". Tez nie ma. Czyli co - w wykroczeniach nie ma w ogóle podejrzanego ? Nie ma żadnych praw i obowiązków ?
VelS, mandat wystawiony z naruszeniem prawa na pewno. Moim zdaniem można tylko narobić wystawiającemu za przekroczenie uprawnień.

Ostatnia edycja:
No właśnie i stąd pośrednio wynika brak obowiązku stawiennictwa.
Przy wykroczeniach zawsze mogą wezwać jako świadka, a później zaproponować mandat.

A jak ja zgłoszę, że Jan Kowalski ukradł mi cztery kury ( widzialam to ) to w jakim charakterze go wezwą ? Świadka ? :D

W takim stanie faktycznym jak opisałeś, to tak.

Mimo, że Sąd w Lęborku stwierdził, że fotoradar w Charbrowie jest nielegalny to SG WIcko wciaż przesyła wezwania o wskazanie komu powierzono pojazd i straszy skierowaniem wniosku o ukaranie do sądu. Może tym się powinny zająć media, bo sprawa śmierdzi art.231 kk, art 271 kk oraz art 286 kk. Ktoś spotkał się z takim przypadkiem ze strony nadgorliwej SG?

makpan napisał:
No i jest kolejna odsłona. Przyszło wezwanie dla żony na przesłuchanie w charakterze świadka.
Żona już "przesłuchana", więc teraz to już chyba sąd. I mam kilka pytań:
1. gdzie odbędzie się rozprawa - tam gdzie zrobiono zdjęcie, w Warszawie (GITD ujawnienie wykroczenia), w Poznaniu (tam miały miejsce przesłuchania), czy w sądzie właściwym dla mojego miejsca zamieszkania?
2. jeśli w którymś z trzech pierwszych miejsc, to czy mogę pisać o zmianę sądu?
3. kto kieruje wniosek do sądu skoro ITD nie może?

a sprawa toczy się w sprawie czego? przekroczenie prędkości
czy niewskazanie?

Przekroczenia prędkości, wskazanie było na żonę (pisałem o tym w poście 463)

Jeśli są tam mądrzy w tym GITD to nie skierują sprawy do sądu bo w sądzie upadnie na 100% skoro ani ty ani żona nie rozpoznajecie na zdjęciu kto kierował. Musisz czekać na to, jakie kroki podejmą.

przedstawione jej zostało to o co została obwiniona?

wypytywali ją o dochody, majątek, rodzinę na utrzymaniu?

1. tam gdzie zrobiono zdjęcie
2. możesz pisać, ale czy to coś da - wątpię
3. itd o prędkość może

Pytanie tylko kogo wezwą jako podejrzanego a kogo jako świadka. Nie można przecież dwóch osób wezwać jako podejrzanych do sprawy z art. 92a kw. :D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót