Fotoradary - ciąg dalszy

• Autor wątku Autor wątku forg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Czy wezwanemu świadkowi na przesłuchanie należy się zwrot kosztów dojazdu, utraconych zarobków, etc, jeśli na przesłuchaniu przyzna jako świadek że kierował pojazdem, a następnie śledczy przystąpi do przesłuchania w roli podejrzanego, podczas którego to podejrzany odmówi składania zeznań?

Przypominam również, że ten wątek nie służy do manifestacji przeciwko fotoradarom i analizowania zasadności ich ustawienia.
Rozwiązujemy tu problemy prawne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
C.D. mojej sprawy http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/322654-fotoradary-czesc-ii-37.html#post1743881

Sprawę oddałem do prokuratury ponieważ uznałem, że wzywanie mnie na świadka w sprawie o wykroczenie drogowe na drugi koniec Polski mija się z celem w kontekście tego, iż mogę złożyć zeznania u siebie w jednostce SM czy Policji. Dodatkowo moja podróż miałaby się odbyć pociągiem 2 klasy (szacowany czas przejazdu 19 godz z 7 przesiadkami w jedną stronę... 600 km) i oto co otrzymałem z prokuratury:
***proszę zmniejszyć zdjęcia Ag_Maz***
W jaki sposób mogę dalej pociągnąć sprawę? Nie próbuję uniknąć zeznań, jak najbardziej chcę je złożyć, tylko niech SM mi to umożliwi zwracając pieniądze za dojazd samochodem.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Ponieważ nie mogę edytować poprzedniej wiadomości, zgodnie z prośbą Ag_Maz przedstawiam treść listu z prokuratury w zmniejszonej rozdzielczości (przy mniejszej będzie to nieczytelne):
link do zdj.1: http://img807.imageshack.us/img807/9844/dsc00179ku.jpg
dsc00179ku.jpg

link do zdj.2: http://img829.imageshack.us/img829/1314/dsc00180n.jpg
dsc00180n.jpg

Pytanie 1:
Czy ponowna skarga do prokuratury z Art. 20. Ustawy o Strażach Gminnych
"Na zastosowanie i sposób przeprowadzenia czynności, o których mowa w art. 12, 14
i 18, przysługuje zażalenie do prokuratora"

dotycząca art. 12 ust. 1a.
"Straż w toku wykonywania czynności, o których mowa w ust. 1 i art. 11 ust. 2,
ma obowiązek respektowania godności ludzkiej oraz przestrzegania i ochrony
praw człowieka. Czynności te powinny być wykonywane w sposób możliwie
najmniej naruszający dobra osobiste osoby, wobec której zostają podjęte"

głównie zapisku dotyczącego wykonywania czynności w sposób najmniej naruszający dobra osobisty (czyli przesłuchanie mojej osoby w jednostce SM adekwatnej do miejsca zameldowania, zamiast tłuc się 600 km w jedną stronę) może rozwiązać sprawę?

Pytanie 2:
Otrzymałem karę porządkową za niewstawienie się w Debrznie w charakterze świadka w wysokości 250 zł, nałożoną przez straznika miejskiego. Odwołałem się od niej do komendanta SM a następnie skierowałem wniosek do prokuratury dot. sposobu postępowania straży miejskiej (odpowiedź z prokuratury znajduje się powyżej). W 6 akapicie można przeczytać m.in. że na postanowienie uchylenia kary przysługuje mi zażalenie do sądu. Zatem mam czekać na odpowiedź komendanta SM w Debrznie dotyczący mojego odwołania od kary czy może już teraz mam złożyć zażalenie do sądu?

Pozdrawiam

ty masz status podejrzanego czy świadka?

bo w pierwszym zdaniu uzasadnienia pisze, że kogoś podejrzewają

Zatem mam czekać na odpowiedź komendanta SM w Debrznie dotyczący mojego odwołania od kary czy może już teraz mam złożyć zażalenie do sądu?

czekać na postanowienie komendanta, bo na co chcesz się żalić? na karę do sądu
nie możesz

Dziękuję za odpowiedź.
Po zarejestrowaniu wykroczenia przez fotoradar, zdjęcie przysłano pocztą na adres właściciela pojazdu. Ponieważ samochód jest użytkowany głównie przeze mnie, właściciel podał moje dane, jako użytkownika pojazdu. SM na mój adres przysłała zdjęcie i papierki do wypełnienia. Odesłałem im (nie na ich druku) dane osoby, która w tym momencie prowadziła samochód, aktualnie przebywa poza granicami kraju.
Po upływie pół roku dostałem wezwanie z SM w Debrznie do wstawienia się u nich w charakterze świadka, nie podejrzanego. Nie zwróciłem nawet uwagi, że w ww dokumencie to właśnie ja widnieję jako podejrzany. Niedopatrzenie w prokuraturze czy jakiś bałagan w dokumentach SM?

@awokado

to zależy w jakim charakterze cię wzywali. Jeżeli jako świadka - to należy się, niezależnie od tego że w trakcie przesłuchania zmienili ni status na podejrzanego.

junior_ek napisał:
W jaki sposób mogę dalej pociągnąć sprawę? Nie próbuję uniknąć zeznań, jak najbardziej chcę je złożyć, tylko niech SM mi to umożliwi zwracając pieniądze za dojazd samochodem.

Myślę, że powinieneś pojechać na przesłuchanie i złożyć wniosek o wynagrodzenie z tytułu kosztów dojazdu - ja bym nadal brnął w kilometrówkę wg stawek za podróże służbowe. Po wyroku TK, który skasował art. 4 dekretu o wynagrodzeniach dla świadków, tak naprawdę to istnieje dowolność korzystania ze środków transportu jakimi udajesz się na przesłuchanie. Jeśli SM odmówi wypłaty w żądanej wysokości to powinni to uzasadnić. A wtedy pozew do sądu. Ewentualnie proponuję inne rozwiązanie - wynajęcie samochodu z wypożyczalni, na co będziesz miał rachunek + rachunek za paliwo. To będą faktycznie poniesione koszty dojazdu, przypuszczalnie nawet większe niż kilometrówka, ale myślę, że nie do podważenia przez SM.

No nie do końca tak jest:
art. 618 kpk
§ 1. Wydatki Skarbu Państwa obejmują w szczególności wypłaty dokonane z tytułu:
...
7) należności świadków i tłumaczy,
...
§ 2. Jeżeli wysokości i zasad ustalania należności określonych w § 1 nie regulują odrębne przepisy, Minister Sprawiedliwości, w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw finansów publicznych, określi, w drodze rozporządzenia, wysokość i sposób ich obliczania, mając na uwadze faktyczny koszt dokonania danej czynności.

§ 3. W razie braku przepisów wymienionych w § 2, o wysokości danego wydatku decydują kwoty przyznane przez sąd, prokuratora lub inny organ prowadzący postępowanie.

Z tego rozumiem że jak SM powie, że zwróci za dojazd pociągiem (choćby i podróż miała trwać tydzień) to zwrócą za pociąg nawet wtedy, gdy przyjadę samochodem z fakturami za paliwo.
Swoja drogą dzisiaj mija rok od wykroczenia

Coś nie chcę mi się wierzyć w tą dowolność. A co jak SM przyzna 1zł za dojazd?

To nie jest niestety kwestia wiary. Obecny stan prawny jest taki, że organ prowadzący postępowanie, w kwestii zwrotu kosztów dojazdu na przesłuchanie, działa w trybie Art. 618 § 3 KPK. Mówiąc wprost, to od SM zależy sposób w jaki rozliczy w/w koszty i czy w ogóle je rozliczy. Wypada czekać na rozporządzenie w tej sprawie. A rady, by wynająć samochód, dyliżans czy dorożkę... bądźmy poważni. Ne pakujmy bliźniego na minę.

Niestety stan prawny jest taki że SG np. w Kołobrzegu ma prawo wezwać mieszkańca Zakopanego jako świadka w sprawie o wykroczenie drogowe zagrożone karą mandatu 50 zł

Ale występują słowa:
[SIZE=-2]"§23 Administratorzy i Moderatorzy mają prawo do usuwania, zmiany lub zamykania każdego tematu oraz postu, który narusza regulamin forum"[/SIZE]
oraz:
[SIZE=-2]"§25 Ocena czy powyższy regulamin został naruszony przez użytkownika w jakimkolwiek jego punkcie oraz w jakim stopniu zależy tylko i wyłącznie od Administratora i Moderatora forum."[/SIZE]

Myślę, że dalsza dyskusja na tematy "organizacyjne" forum winna toczyć się w innym miejscu tego forum.

ciąg dalszy mojej sprawy.

dla przypomnienia dostałem wezwanie od SG z żądaniem wskazania komu powierzyłem pojazd o konkretnej godzinie w danym dniu i miejscu prawie rok temu. walcząc z pamięcią przypomniałem sobie, iż na fotce (bardzo słabo czytelnej) jest być może osoba która chciała kupić moje auto i bylismy na tzw. "jeździe próbnej". człowieka poznałem oczywiście tylko z imienia a z zakupu zrezygnował... podałem więc SG jego wszelkie dane jakie sobie przypomniałem i jednoczesnie jedyne jakie kiedykolwiek znałem: imię, którym się przedstawił i miejscowość zamieszkania/spotkania się.

oczywiście, zgodnie z moim przypuszczeniem, choć nie mam pojęcia na jakiej podstawie SG uznała, iż odmówiłem wskazania komu powierzyłem pojazd :)

czy przepis może obligować mnie do podania dalszych danych, których nie znam i nigdy niz znałem?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót