K
kopciuszek845
Zbanowany
- Odpowiedzi
- 237
Ja jako świadek stawiłabym się, wniosek o zwrot kosztów i ew. utraconego zarobku i jednocześnie zażalenie do prokuratury.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
kopciuszek845 napisał:Ja jako świadek stawiłabym się, wniosek o zwrot kosztów i ew. utraconego zarobku i jednocześnie zażalenie do prokuratury.
W moim piśmie wskazałem adres do korespondencji zgodny z czasowym meldunkiem, żeby pisma przychodziły do mnie a nie do rodziny mieszkającej 450 km. No i od mojego pisma organ sie nie wypowiedział (zgodnie z KPA mają 30 dni ale nie pisałem skargi(…) mając na uwadze obowiązek nałożony na Państwa Ustawą z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym (Dz. U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908, z późn. zm. zwana dalej Ustawa) uprzejmie informuję, że byłem jedną z dwóch osób kierujących pojazdem XXXXX o numerze rejestracyjnym XXXX tego dnia. W trakcie podróży we wskazanej miejscowości Żalno nastąpiła zmiana kierujących pojazdem, dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o wskazanie miejsca, w którym został dokonany pomiar prędkości opisany w państwa piśmie z podaniem kilometrażu drogi, adresu posesji na której ustawiono fotoradar lub pozycji GPS. Informacja taka nie wynika z Państwa pisma (miejsce pomiaru nie zostało podane w sposób jednoznaczny) a jest ona dla mnie niezbędna do ustalenia osoby kierującej pojazdem w danym momencie.
Przejeżdżając przez miejscowość Żalno o godzinie 15:45 zatrzymaliśmy się przy fotoradarze umieszczonym w dziwnej obudowie z bliżej nieznanego mi materiału — zrobiłem zdjęcie tego fotoradaru (załącznik stanowi zdjęcie wraz z informacją o czasie jego zrobienia), w związku z powyższym proszę o podanie informacji na temat odległości pomiędzy obydwoma urządzeniami pomiarowymi ustawionymi w tym samym kierunku. W związku z wątpliwościami co do czasu dokonania pomiaru proszę o przekazanie kopii dokumentu potwierdzającego uzgodnienie z właściwym powiatowym komendantem Policji czasu, oraz dokładnego miejsca dokonywania przez Państwa pomiaru prędkości.
Obowiązek posiadania takiego uzgodnienia wynika z dyspozycji art. 129 ww. ustawy zgodnie z którą Strażnicy gminni (miejscy) mogą dokonywać na drogach gminnych, powiatowych i wojewódzkich oraz drogach krajowych w obszarze zabudowanym, z wyłączeniem autostrad i dróg ekspresowych, czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego z użyciem przenośnych albo zainstalowanych w pojeździe urządzeń rejestrujących w oznakowanym miejscu i określonym czasie, uzgodnionymi z właściwym miejscowo komendantem powiatowym (miejskim) lub Komendantem Stołecznym Policji. Ponadto mając na uwadze fakt, iż urządzenie pomiarowe umieszczone było w obudowie proszę o przedstawienie stosownego świadectwa legalizacji urządzenia, gdyż dokument przedstawiony przez Państwa nie zawiera informacji o możliwości używania jakiejkolwiek obudowy. Mając na uwadze fakt, iż powyżej wykazałem uzasadnione wątpliwości co do czasu dokonania pomiaru przedstawienie przez Państwa rzeczonych dokumentów jest niezbędne do potwierdzenia, iż pomiar prędkości był dokonany prawidłowo oraz do ustalenia kierującego pojazdem.
Proszę również o przedstawienie uzasadnienia dla wskazanej w Państwa piśmie proponowanej wysokości mandatu karnego. Jak wynika ze wskazania urządzenia pomiarowego przekroczenie prędkości wynosiło 25 km/h a więc zgodnie z obowiązującym taryfikatorem w przedziale od 21 do 30 km/h, (kolejny przedział to 31-40 km/h) któremu odpowiada mandat w wysokości od 100 do 200 PLN, zatem jak wynika z prostych obliczeń połowa tego przedziału to 26 km/h. Logiczną konsekwencją takich obliczeń byłoby nałożenie mandatu karnego w niższej wysokości, zwłaszcza, że urządzenie pomiarowe którym Państwo dysponujecie (Multanova 6F) charakteryzuje się błędem pomiaru wynoszącym do 3 km/h, a więc faktyczna prędkość mojego pojazdu mogła wynosić 72 km/h a więc 1 km/h powyżej dolnej granicy przedziału. Dlatego też zwracam się do Państwa z prośbą o uznanie przedmiotowej argumentacji i wskazanie jako kwoty ewentualnego mandatu wynikającej z taryfikatora 100 PLN.
Reasumując:
1. proszę o wskazanie miejsca, w którym został dokonany pomiar prędkości opisany w państwa piśmie z podaniem kilometraża drogi, adresu posesji na której ustawiono fotoradar lub pozycji GPS;
2. proszę o podanie informacji na temat odległości pomiędzy obydwoma urządzeniami pomiarowymi ustawionymi w tym dniu w miejscowości Żalno;
3. proszę o przekazanie kopii dokumentu potwierdzającego uzgodnienie z właściwym powiatowym komendantem Policji czasu, miejsca dokonywania przez Państwa pomiaru prędkości;
4. proszę o przedstawienie stosownego świadectwa legalizacji urządzenia zawierającego informacje o możliwości stosowania w obudowie;
5. proszę o wskazanie jako kwoty ewentualnego mandatu wynikających z taryfikatora 100 PLN.
Pragnę zaznaczyć, iż nie jest moim celem uchylanie się od odpowiedzialności za wskazane przez Państw-a naruszenie przepisów Ustawy, jeżeli faktycznie miało ono miejsce a pomiar prędkości odbył się z poszanowaniem przepisów prawa i zachowano warunki techniczne dla jego poprawności.
Jednocześnie proszę o kierowanie wszelkiej korespondencji na adres wskazany w nagłówku niniejszego pisma.
ale pisma nie odebrałem więc nie wiem na pewnoNa podstawie art. 12 ust. 1 pkt. 5 ustawy o strażach gminnych (Dz. U. Nr 123, poz. 779 ze zmianami) w oparciu o art. 41 par. 1 kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia (Dz. U. z 2008r. Nr 133, poz 848 ze zmianami) w zw. z art. 177 par. 1 kodeksu postępowania karnego (Dz. U. z 1997r. Nr 89, poz. 555 ze zmianami) wzywa się Pana do osobistego stawiennictwa w dniu (...) o godz (...) w Komendzie Staraży Miejskiej w (...) w charakterze świadka w sprawie o wykroczenie. art. 92a kw (Dz. U. z 2010r. Nr 46 poz. 275 ze zmianami).
rodeque napisał:Poza tym, coraz częściej po wskazaniu obcokrajowca wzywają na świadka aby zeznać to na protokół, więc przed wycieczką to przestaje już chronić. Przynajmniej Debrzno tak zaczęło robić.
Adas78 napisał:Jeśli postraszy się ich prokuraturą to pewnie nie wezwą. A jeśli wezwą to zapłacą za to.
zdenek123 napisał:masz na mysli fakt, ze nielegalnie wzywaja na swiadka mimo wywiazania sie z obowiazku nalozonego w ustawie czyli odpisaniu komu powierzylo sie auto w danym momencie ?
z tego co znalazlem an forum:
http://forumprawne.org/orzeczenia-interpretacje/102-odmowa-zeznan-swiadek-ws-wykroczenia.html
wnioskuje z tego orzeczenia, ze jednak nie jest sie zwolnionym z odpowiedzi argumentujac, ze naraziloby to osobe najblizsza na jakies konsekwencje
Adas78 napisał:Na świadka wzywać mogą. Napisałem to w kontekscie wzywania świadka do Białego Boru, Debrzna z drugiego końca kraju - tego już nie mogą robić.
Nie możesz odmowić zeznań, jeśli narazi to członka rodziny na odpowiedzialnośc za wykroczenie. Możesz to zrobić, jeśli naraziłoby na odpowiedzialność za przestępsto. Innymi słowy można chronić mordercę czy złodzieja będącego członkiem najbiższej rodziny, ale już babci, która przeszła na czerwonym świtle w drodze do kościoła nie.
Jednak jeśli zapomnisz co się działo kilka miesięcy temu to nie jest odmowa zeznań tylko zwykła ludzka słabość.
zdenek123 napisał:hmm no tak, ale co w takim razie zrobic z tymi karami porzadkowymi 250 czy 500zl, ktore dostaja ludzie za niestawiennictwo sie w siedzibie SM gdzies na pomorzu na przesluchanie w charakterze swiadka ?
ok, to juz kwestia jest wyjasniona, aczkolwiek twierdzenie w rozmowie face-to-face ze straznikiem, ze nie pamieta sie komu powierzylo sie auto podczas gdy wyslalo mu to na pismie ta informacje miesiac temu jest podejrzane![]()
mar3m napisał:Inny pomysł 1 wybierz sie na cmentarz i znajdź imie i nazwisko osoby, która zmarła po zrobieniu fotki. Podaj im je wraz z numerem kwatery i nagrobka.
Inny pomysł 2 zapodaj im ze "pojazd został użyty wbrew Twojej woli i wiedzy przez
nieznaną osobę, czemu nie mogłeś zapobiec" bo dwa dni leżałes pijany do nieprzytomności we własnym domu.
kopciuszek845 napisał:Adas78 - może i twoje zeznanie świadka nie jest dowodem ale pamiętaj , że sąd ma je w aktach i na pewno weźmie pod uwagę przy wydawaniu wyroku.
mar3m napisał:A wystarczy jedno zdanie że powierzyłem auto Sirgiejowi.......