Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Może być takie pismo do sądu

Sąd Rejonowy
II Wydział Karny

Wniosek o umorzenie postępowania
Na podstawie Art. 5. § 1 kpw (Nie wszczyna się postępowania, a wszczęte umarza, gdy: pkt. 2) czyn nie zawiera znamion wykroczenia albo ustawa stanowi, że sprawca nie popełnia wykroczenia) Wnoszę o umorzenie sprawy sygnatura akt: II W xxx/xx

Uzasadnienie
Straż Miejska w Skierowała do mnie wezwanie xxxxx o treści:

„Proszę w terminie 7 dni wskazać , kto w dniu 2011/08/08 o godzinie 12:00 w Xxxx ul.Xxxx kierując pojazdem o nr rej. XXXXXXX , przekraczając dozwolona prędkość o 20 km/h, popełnił wykroczenie z art. 92a kw w zw. z art. 20 ust. 1 PRD – Teren zabudowany

W związku z powyższym, chociaż nie odpowiedziałem na pytanie „kto popełnił wykroczenie”, to jednak ten czyn nie zawiera znamion wykroczenia. Zgodnie z art. 96 § 3. kw karze podlega ten, kto wbrew obowiązkowi nie wskaże na żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do kierowania lub używania w oznaczonym czasie. Nie miałem ani kompetencji, ani obowiązku udzielać prowadzącemu czynności wyjaśniające strażnikowi „kto w tym czasie i miejscu popełnił wykroczenie w ruchu drogowym. ”.
Wniosek o ukaranie skierowany do Sądu Rejonowego w XXXXX przez Komendanta Straży Miejskiej w xxxxxxxxxxxxxxxxxx nie spełniał wymogów określonych w art. 57 § 3 kpw. Dodatkowo jestem w nim obwiniony o to, że nie udzieliłem odpowiedzi na pytanie „….kto kierował pojazdem mechanicznym o nr rej XXXX, którym to pojazdem popełniono wykroczenie w ruchu drogowym.”, a zapytano mnie „kto popełnił wykroczenie”

czy ktorys z szanownych forumowiczow moglby potwierdzic czy postanowienia z ponizszego wyroku sa nadal aktualne? tj. czy od tamtej pory (wrzesien 2010) nie bylo jakichs aktualizacji ?

http://forumprawne.org/prawo-wykroczen/94-fotoradary-94.html#post745428

w skrocie chodzi o to czy SG/SM nadal nie ma uprawnien do wniesienia wniosku do sadu o ukaranie w sprawie niewskazania komu sie powierzylo pojazd (czyn z art. 96 § 3 kw. w zw. z art. 78 ust. 4 Ustawy PoRD)

i w zwiazku z tym czy to postanowienie SN jest nadal aktualne ?

postanowienia Sądu Najwyższego z dnia 29 czerwca 2010 r., wydanego w sprawie o sygn. akt I KZP 8/10

Tak napisał Komendant SM. Co miał na myśli trudno zgadnąć.

13f708030ef077ba.jpg

ansu napisał:
Tak napisał Komendant SM. Co miał na myśli trudno zgadnąć.

Rzeczywiście na tym gniocie jest "teren zabudowany".
Sam widzisz jaki tam jest poziom...

Jestem po rozprawie, sprawa nie została umorzona. Sędzia nie był pewien co Komendant SM miał na myśli i wyznaczono mi kolejny termin rozprawy. Cóż to już trzeci sąd zajmujący się tą sprawą.

witam ostatnio dostałem zdjęcie z fotoradaru zrobione o 22;57 z tyłu z uwagi na katastrofalną jakość zdjęcia (nie widać nr tablicy na pojeździe tylko jakaś sztuczka że te nu-y są poniżej pojazdu jakby wklejone ) i mam się stawić w komendzie SM w charakterze świadka wysłałem im takie pismo

Szanowny Panie Komendancie, W dniu 2012-03-03 o godz.22:57 zostało zrobione zdjęcie rzekomo mojego pojazdu o numerze xxxxxx oraz przesłano dokumentację na mój adres. Jednakże obawiam się, że przesłana dokumentacja jest niestety niekompletna, a co za tym idzie obawiam się również, że wykazany na zdjęciu z fotoradaru pomiar prędkości może niestety nie być prawidłowy, o ile na zdjęciu został faktycznie uwieczniony mój pojazd. Bardzo chciałbym pomóc Panu Komendantowi w ustaleniu sprawcy wykroczenia, ale najpierw proszę o rozwianie wszelkich moich wątpliwości. Ale do rzeczy: 1. Oświadczam zgodnie z prawdą, iż nie wiem czy na zdjęciu został uwieczniony mój pojazd, gdyż po polskich drogach porusza się wiele pojazdów podobnych do tych z przesłanego przez Państwa zdjęcia, natomiast tablice rejestracyjne są elementem łatwo wymienialnym i można je bez problemu podrobić i zamontować w innym pojeździe. Moje wątpliwości mogłyby zostać rozwiane w przypadku umożliwienia porównania znaków szczególnych pojazdu jak numer identyfikacyjny pojazdu czy numer silnika z danymi w dowodzie rejestracyjnym mojego pojazdu, tak jak to jest sprawdzane na przeglądach okresowych. Nie wspomnę już o tym, że na zdjęciu nie widać , koloru pojazdu a zdjęcie tablicy rejestracyjnej jest tak kiepskiej jakości że budzi moje wątpliwości czy to faktycznie jest mój pojazd. Tutaj jednak poproszę o przesłanie zdjęcia w wyższej rozdzielczości (i jeśli to możliwe w kolorze), co niewątpliwie pozwoli na rozpoznanie pewnych cech szczególnych sfotografowanego pojazdu, natomiast nie ulega wątpliwości, że większość samochodów, wygląda podobnie szczególnie w perspektywie zdjęcia z tyłu, więc i mój samochód jest podobny do tego pojazdu ze zdjęcia. Dlatego też zwracam się z uprzejmą prośbą o przesłanie fotografii w wysokiej rozdzielczości i w kolorze w celu rozpoznania cech szczególnych mojego pojazdu, oraz niewykadrowanej, żeby mieć pewność, że na oryginalnym zdjęciu nie znajduje się inny pojazd, którego ewentualna obecność mogłaby zafałszować pomiar prędkości. 2. 2. Poproszę o przesłanie dokumentu uprawniającego Straż Miejską w Debrznie do użycia w dniu 2012-03-03 w Cierznie (DK 22) lub podanie odpowiednich aktów prawnych, na mocy których Straż Miejska w Debrznie dokonała pomiaru prędkości. A także dokumentu zezwalającego Straży Miejskiej w Debrznie na prowadzenie pomiarów w lokalizacji umiejscowienia fotoradaru przy użyciu radarowego przyrządu kontroli prędkości, wydaną i podpisaną przez odpowiedzialnego za ten rejon Komendanta Policji na wskazany czas kontroli (Ustawa prawo o ruchu drogowym Dz. U. z 2005 r. nr 108, poz. 908, z późniejszymi zmianami).
W odpowiedzi telefonicznej usłyszałem że oni są pewni że jest to mój pojazd bo już kiedyś dostałem tam mandat i że lepszego zdjęcia nie mają
czy SM ma obowiązek dołączyć to pismo do przed sądem jeśli ewentualnie skierują sprawę do sądu i czy muszę się stawiać tam osobiście skoro wysłałem im pismo z wyjaśnieniami

Gdybyś wrzucił tą fotkę na forum można byłoby coś więcej powiedzieć. Jeśli ze zdjęcia nie wynika, że to Twój pojazd tylko sobie dobrali dane podobnego z historii raczej tego w sądzie nie obronią.

Nie mają obowiązku przedstawiania Ci dokumentów uzgodnień, etc. - taki obowiązek mają dopiero w sądzie jeśli sąd tego od nich zażąda.

nie potrafię dodawać zdjęcia ale na zdjęciu jest tył pojazdu a tablice są całkowicie nieczytelne nr rej. widać na jezdni jakby wklejony czy coś, nie wiem jak tam się znalazł . zastanawiam się czy skoro ja twierdze że tego dnia nie jechałem tą drogą czy zdjęcie z fotoradaru tak kiepskiej jakości może być dowodem w sądzie przecież nawet tablice można podrobić więc nie problem wrobić kogoś w popełnienie wykroczenia wystarczy podobny samochód i tablice poprawione czarnym markerem .
i jeszcze jedno czy wysłane pismo jest wystarczające czy muszę osobiście stawić się u nich

Wszystko może być dowodem w sądzie natomiast to sąd decyduje czy da temu wiarę. Pamiętaj, że dostałeś wydruk a pewnie oryginał zdjęcia jest czytelniejszy.

dostałem też orginał w formie elektronicznej i wygląda ono właśnie tak jak opisałem
Zastanawiam się co zrobić bo nie bardzo mam czas by się włuczyć po sądach przekroczenie jest na 10 km/h więc jeśli musiałbym być na tej sprawie to wole ten mandat przyjąć

Czasami warto dla zasady ułańską fantazję przycinać.

taka hipotetyczna sytuacja a co w przypadku gdy pojazd prowadził kolega z pracy ( miejsce pracy w niemczech ) a ja nie znam jego pełnych danych gdyż on już nie pracuje w tej firmie a firma nie chce mi podać jego danych szczegółowych a ja znam jedynie imie i nazwisko nie znam adresu zamieszkania
albo podaje dane sprawcy a on się nie zgadza gdyż twierdzi że w tym miejscu nie prowadził pojazdu a na zdjęciu kompletnie nic nie widać
czy ktoś odwoływał sie do sądu i jakie były tego efekty. nie wieże że na tak niejasne prawo nie ma sposobu . czy trzeba być na rozprawie ???

już do nich dzwoniłem powiedzieli mi że nie muszę się zgłaszać wystarczy że uzupełnie moje dane i w uwagach napisze że nie zgadzam się na wystawienie mi mandatu a sprawę proszę skierować do sądu dowiedziałem się też że na sprawie wcale nie muszę być dodatkowo wysłałem im listem poleconym to pismo i z tego co mi mówili to pismo muszą dołączyć do akt sprawy i wysłać do sądu . jak będę miał odp. z sądu o umożeniu lub o ukaraniu to napisze co i jak

Moim zdaniem temat powinien być zamknięty przez autora na samym początku, bo zaraz zrobi się tu 50 stron.

Z SM możesz dyskutować jedynie o wysokości mandatu. Nie przyznasz się do przekroczenia prędkości, dostaniesz za niewskazanie. Nie po to wydali kupę pieniędzy na dzierżawę i obsługę fotoradaru by odpuścić, to jest biznes. Masz wybór mandat lub sąd.
Zamiast zapłacić 200zł wybrałem sąd. Czy warto? Dla pieniędzy -chyba nie. Dla satysfakcji?

kk_kw napisał:
Moim zdaniem temat powinien być zamknięty przez autora na samym początku, bo zaraz zrobi się tu 50 stron.

Ten wątek jest kontynuajcą tematu o fotoradarach i służy właśnie ogólnej dyskusji.

Komunikator napisał:
Ja również wybrałam sąd zamiast 200 złotych. Dla satysfakcji bo wiem że nie zapłacę i udowodnię im,

Czekamy zatem z niecierpliwością na efekt Twojej "walki".

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót