Fotoradary - część II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No i po drugiej rozprawie. Miałem zły dzień i pojechałem po Straszakach Miejskich. O dziwo Sąd podzielił moje zdanie na dodatek zostało to zapisane w protokole. Mam nadzieje że, SM się nie odwoła lub nie wniesie oskarżenia z art. 226 kk.
Może nie warto włóczyć się po sądach dla pieniędzy, ale pozostaje satysfakcja.

pojechałeś po nich ?

napisz cos wiecej - bo przede mną rozprawa (po sprzeciwie od nakazowego), za zarzut mam z 92a (czyli przekroczenie - choc zdjęcie od tyłu, nic nie widać - a prowadziliśmy z zona na zmianę)

PS - i w moim przypadku, po sprzeciwie - Sąd łaskawie nie uwzględnił wniosku o przeporwadzenie rozprawy w trybie zwyczajnym zgodnie z moim miejscem zamieszkania... wiec czeka mnie wycieczka :D

kokokokoSMspoko napisał:
Jas55 - jeśli straż prowadzi wyjaśnienia w sprawie o przekroczenie prędkości to siedziba straży i miejscowy sąd jak najbardziej właściwe do rozpatrywania tego postępowania, miejscem niewskazania kierującego jest albo miejsce w którym podczas przesłuchania odmawiasz wskazania kierującego, albo miejsce skąd kierujesz korespondencję do straży w której piszesz , że odmawiasz wskazania.
Co do art. 234 kk w stosunku do straży - na podstawie jakiego dowodu kierują wnioski o ukarania jeśli np zdjęcie pojazdu od tyłu sprzed pół roku a pojazdem jeżdżę ja, córka, żona i mój ojciec ? Wytłumaczysz mi to ? :D
Wymóg siedmiu dni jest wskazany chociażby w kpow ale nic nie ma o konsekwencjach jego niedotrzymania - proszę zapoznać się chociażby z komentarzami na ten temat a nie czytać bajek jakie wypisuje straż na swoich "kuponach" TOTOLOTKA.
Anethka - odebranie korespondencji to jeszcze w żadnym wypadku nie odebranie mandatu. Co do wskazania - najprościej wskazać panią za granicą - straż pewnie wrzuci to do kosza a po roku wykroczenie i tak przedawni się.

1.
SM/ITD czy tam kto inny po odebraniu twojej korespondencji o niewskazaniu komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania
A) wystawi Ci mandat , lub,
B) skieruje sprawę do Sądu na którego terenie ma siedzibę.

a Ty nic z tym nie możesz zrobić

2.
Art. 78. prawo o ruchu drogowym
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na
żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do
kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd
został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu
nie mógł zapobiec.

i nie ma tu znaczenia czy: zdjęcie z tyłu , z przodu, jak dawno temu zrobione,
po prostu masz obowiązek wskazać

3.
Co do rad dla innych to zastanów się,

Art. 18. kodeks karny
§ 3. Odpowiada za pomocnictwo, kto w zamiarze, aby inna osoba dokonała czynu zabronionego, swoim zachowaniem ułatwia jego popełnienie, w szczególności dostarczając narzędzie, środek przewozu, udzielając rady lub informacji; odpowiada za pomocnictwo także ten, kto wbrew prawnemu, szczególnemu obowiązkowi niedopuszczenia do popełnienia czynu zabronionego swoim zaniechaniem ułatwia innej osobie jego popełnienie.

Art. 255. kodeks karny
§ 1. Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Anethka - nie słuchaj kokokokoSMspoko, bo możesz narazić się na odpowiedzialność karną

Art. 234. kodeks karny
Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

lub

Art. 65. kodeks wykroczeń
§ 1. Kto umyślnie wprowadza w błąd organ państwowy lub instytucję upoważnioną
z mocy ustawy do legitymowania:
1) co do tożsamości własnej lub innej osoby,
2) co do swego obywatelstwa, zawodu, miejsca zatrudnienia lub zamieszkania,
podlega karze grzywny.

kokokokoSMspoko napisał:
100% racji mar3m :D

nic podobnego, mogą Cię wezwać na dokładnie określony termin tj. dzień i godzinę, a tylko dla Twojego ułatwienia pozwalają byś mógł sam w terminie 7 dni wybrać sobie godzinę. Nie stawisz się w tym terminie , to pewnie dostaniesz postanowienie o nałożeniu kary porządkowej - pierwsza kara 250zł, a gdy ponownie nie stawisz się to już 500zł. i za co, za mandat w wysokości 100zł, gdzie tu logika. Jest takie powiedzenie "nie kop się z koniem".

Niestety z SM można rozmawiać wyłącznie o wysokości mandatu. Nikogo nie obchodzi kto prowadził, ważne jest kto zapłaci. A że, ludzie boją się sądów to płacą i to ten wyższy mandat za niewskazanie by nie dostać punktów.
Nie zrobisz jak chce SM dostajesz wyrok nakazowy.
Płacisz grzywnę, albo składasz sprzeciw i włóczysz się po sądach
Dopiero tam masz możliwość udowodnienia czegokolwiek.
Tylko pamiętaj do sadu idziesz po wyrok nie po sprawiedliwość.

jas55 Nie obrażaj konia

Ostatnia edycja:
Czy można napisać skargę na działanie SM do Rzecznika Praw Obywatelskich? Od początku roku nękają mnie pismami, nie odpisują na moje wnioski o przesłuchanie w miejscu zamieszkania, a na koniec nakładają karę porządkową za niestawienie się, gdzie na każde pismo otrzymali odpowiedź.

Dla mnie to już jest nękanie obywatela.

proszeoodp_ona25 napisał:
Dziekuje bardzo za pomoc. Zaniosłam adres do korespondencji i nie dostałam pokwitowania, wiec pojde jeszcze raz i wezme pokwitowania. Masz racje:) Dziękuje:)

Możesz złożyć na poczcie właściwej dla twojego adresu zameldowania stałe zlecenie na przekierowanie korespondencji na inny adres. Opłata roczna 5 zł.

Ansu - jas55 nie obraża konia tylko się z nim kopie, po co on w ogóle wypisuje takie bzdury :D

Słuchajcie, a w jaki sposób wystosować pismo, które ma na celu zmniejszenie mandatu - wykazało mi 73km/h, a fotoradar ma +/- 3km/h jak się nie mylę.
Prawo działa na moją korzyść, więc chyba przysługuje mi możliwość zmniejszenia manadatu na 61-70 ?

Co takie pismo powinno zawierać, na jaką podstawę się powołać ?

jas55 Ty nie odrózniasz
* wezwania do stawiennictwa
od
* odpowiadania na listy ze SM SG ITD.

Kłamstwo w liście do nich nie jest zagrożone żadną sankcją. (to nie przesłuchanie)

Wskazanie komu powierzyłem (a nie kto kierował !) NIE jest obwinianiem o popełnienie czynu zabronionego. (musiało by nim być przyjęcie pojazdu do używania)

Dziennikarskie bujdy że SM napisała do Południowej Afryki to bajki dla małych dzieci

Uświadamianie forumowiczom że wskazywanie obcokrajowca któremu sie powierzyło pojazd to jedynie obnażanie DEBILIZMU systemu prawnego fotoradarów i służb które w tym tkwią po uszy i są bezradne tak samo jak bezradne są w stosunku do aut na zagranicznych blachach, motocyklistów z przodu, furmanek, rowerów i hulajnog.

Jas 55 a Ty przypadkiem z Człuchowa nie jesteś? Koń ma swół łeb i parę kilogramów mózgu więcej on nas więc wystartczy mu powiedzieć zamiast go kopać.

jas55 napisał:
1.
SM/ITD czy tam kto inny po odebraniu twojej korespondencji o niewskazaniu komu powierzyłeś pojazd do kierowania lub używania
A) wystawi Ci mandat , lub,
B) skieruje sprawę do Sądu na którego terenie ma siedzibę.
a Ty nic z tym nie możesz zrobić
Cha cha cha Strasznie chciałbym zobaczyc mandat na właściciela będącego osoba prawną !

jas55 napisał:
1.
Art. 78. prawo o ruchu drogowym
4. Właściciel lub posiadacz pojazdu jest obowiązany wskazać na
żądanie uprawnionego organu, komu powierzył pojazd do
kierowania lub używania w oznaczonym czasie, chyba że pojazd
został użyty wbrew jego woli i wiedzy przez nieznaną osobę, czemu
nie mógł zapobiec.

I TYLKO tu masz rację. Trzeba wskazać nawet jak nie mają zdjęcia !

Z mała uwagą mar3m co do obowiązku wskazania - jeśli teraz ITD czy straże twierdzą, że przy wykroczeniu z 92a kw nie muszą wysyłać zdjęcia to po co fotoradary robią zdjęcia ? Z samej definicji fotoradaru wynika że jest to urządzenie rejestrujące m in wizerunek kierującego. Skoro nie mają obowiązku wysyłać zdjęcia to wychodzi z tego, że nie jest to dowód w sprawie i niepotrzebnie fotoradary robią zdjęcia. Albo chcą od właściciela ustalić kto kieruje mając wyraźne zdjęcie i wysyłają je wraz z kuponem TOTOLOTKA albo niech zdejmują aparaty z fotoradarów i niech nie robią nielegalnych zdjęć kierowcom a jedynie tablice rejestracyjne :D:D:D

jas55 w kwestii formalnej ma w większości rację. A do konia nie podchodzi się od tyłu i można się z nim "dogadać" a, z SM nie. Niestety SM ma uprawnienia jakie ma i często je przekracza i niema co z nimi dyskutować czy kopać. Na wezwie musisz odpowiedzieć nawet "nie wiem o kto kierował" pozwoli uniknąć kary porządkowej. Do osobistego stawiennictwa nikt cię nie zmusi. Wyjaśnienia można złożyć na piśmie a, nawet należy a, porozmawiać można sobie przy piwie. SM zbiera dowody by ci wlepić mandat. Moim zdaniem najlepsza odpowiedzią na tym etapie przy zdjęciu na którym nie widać kierowcy jest waśnie "nie wiem o kto kierował"

Może zastanówmy się jak skutecznie bronic się w sądzie??

a ja proponuję pójść krok dalej, skoro nie ma zdjęć wizerunku,
to niech służby porządkowe losowo wysyłają te pisma TOTOLOTKA to właścicieli pojazdów/posiadaczy uprawnień do kierowania - w końcu każdemu z nas na pewno zdarza się przekraczać
dozwoloną prędkość - zrobić opłatę zryczałtowaną "za przekroczenie" i je.ać, karać, nie wyróżniać - życie stanie się prostsze :D

Chwila, sprawca został ustalony. to ty jako właściciel pojazdu nie udzieliłeś odpowiedzi .............................................................

ale ja mam 92a, z czym sie kompletnie nie zgadzam ! (zdjecie od tyłu, nic nie widac itd)...

Leudzie właściciel nie musi wiedzieć kto kierował. On ma tylko wskazać komu powierzył. I na tym trzeba jechać z SM

mar3m To przed sądem masz udowodnić "swoją niewinność" np Sędzie zapyta -to ty jechałeś? -jak nie to kto? jak zaczniesz się plątać lub nie daj Boże mędrkować to zostaniesz skazany

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót